Medische Psychologie

ETZ Elisabeth
Direct nummer
(013) 221 02 80
Openingstijden
ma-vr 9.00-17.00
Route
83

ETZ TweeSteden
Direct nummer
(013) 221 02 80
Route
26

ETZ Waalwijk
Direct nummer
(013) 221 02 80
Route
42

Het specialisme Medische Psychologie behandelt kinderen, volwassenen en ouderen met psychische klachten en problemen die samenhangen met gezondheidsproblemen. Psychische klachten door een lichamelijke aandoening kunnen voor jou heel zwaar zijn. Denk aan depressieve gevoelens, angst, geheugen- en concentratieklachten of seksuele problemen.

De psychologen van de afdeling Medische Psychologie hebben specifieke kennis op het gebied van het grensvlak van psychologie en geneeskunde om jou de beste behandeling te geven. De medisch psychologen werken op alle locaties van het ETZ en hebben ieder ook hun eigen aandachtsgebieden.

Gang van zaken

De psychologische zorg vindt plaats op verzoek en verwijzing van een medisch specialist van het ETZ. Na verwijzing van de medisch specialist krijg je een intakegesprek en starten we met onderzoek of een behandeling. De psychologische zorg kan door alle medisch specialismen in het ziekenhuis Worden aangevraagd en vindt zowel tijdens een opname als poliklinisch plaats. 

Elke psycholoog van het ETZ heeft eigen aandachtsgebieden, bijvoorbeeld Oncologie, Geriatrie en Cardiologie. De psychologen worden ondersteund door psychologisch en psychologisch-pedagogisch medewerkers en secretaresses. Na aanmelding door een medisch specialist ontvang je van de afdeling Medische Psychologie een uitnodiging voor een eerste gesprek. 

De psycholoog probeert samen met jou uit te zoeken wat de oorzaak van jouw klacht is, welke factoren de klacht in stand houden en of jouw klachten met elkaar in verband staan. Hiervoor voert de psycholoog één of meerdere gesprekken met jou. Soms betrekken onze psychologen ook andere mensen uit jouw omgeving bij deze gesprekken. Bijvoorbeeld je partner, kinderen en ouders. Soms doen we ook een testpsychologisch onderzoek.

Onderwijs en wetenschap

ONDERWIJS

Het ETZ is een opleidingsziekenhuis. De afdeling Medische Psychologie verzorgt onderwijs aan de Universiteit van Tilburg, RINO Zuid en in het ziekenhuis. Op de afdeling Medische Psychologie worden voortdurend psychologen opgeleid. Dit betekent dat de afdeling stageplekken aanbiedt aan studenten die de opleiding Medische Psychologie aan de Universiteit van Tilburg volgen. Daarnaast zijn er opleidingsplaatsen tot gezondheidszorgpsycholoog en klinisch (neuro) psycholoog.

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

De afdeling Medische Psychologie neemt actief deel aan wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld naar kwaliteit van leven en het snel opsporen van psychologische problemen en risicofactoren (bijvoorbeeld angstklachten en stress) bij allerlei lichamelijke aandoeningen.

J.J.M. van Hellenberg Hubar - van Bergen

Gezondheidszorgpsycholoog

Ik richt me met veel plezier op het behandelen van volwassenen en ouderen met medisch psychologische problematiek

S. Laurijssen

Gezondheidszorgpsycholoog kind en jeugd

Gezondheidszorgpsycholoog kinderen en jeugd, gespreks- en testdiagnostiek, behandeling aan kind, ouders en gezin.

A. Lormans

klinisch (neuro)psycholoog

Mijn doel is optimale begeleiding of behandeling te geven.

T. Meijerink

Gezondheidszorgpsycholoog i.o. tot Klinisch Neuropsycholoog

Gedreven psycholoog, voornamelijk gericht op hersenaandoeningen en de relatie tussen het brein en cognitie, emotie en gedrag

T.W. (Theo) Merkus

Gezondheidszorgpsycholoog i.o. tot Klinisch Psycholoog

Bevlogen GZ-psycholoog met specifieke interesse in de relatie tussen psychologisch welbevinden en de fysieke gezondheid van mensen.

M. (Marja) Nab

Gezondheidszorgpsycholoog

Als Gezondheidszorgpsycholoog in dit ziekenhuis richt ik me op het diagnosticeren en behandelen van volwassenen en ouderen met medisch-psychologische klachten

V.M.T. Renema - van Berkel

Gezondheidszorgpsycholoog

Als gezondheidszorgpsycholoog richt ik me op herstel en aanpassing bij ziekte, waarbij ik een persoonlijke aanpak heb.

dr. H. Scholten

Klinisch neuropsycholoog

Als klinisch neuropsycholoog werk ik sinds 1997 met veel plezier in het TweeSteden ziekenhuis, nu ETZ.

F.S. van de Spijker-Verkerk

Gezondheidszorgpsycholoog

Als gezondheidszorgpsycholoog richt ik me op het diagnosticeren en behandelen van kinderen en jeugdigen waarbij sprake is van medisch-psychologische problematiek.

N. Swinkels-Kuijpers

Gezondheidszorgpsycholoog

GZ-psycholoog Medische Psychologie. Kind en jeugd. Traumabehandeling, solk, neuropsychologie.

dr. M.J. Traa

Gezondheidszorgpsycholoog

Als Gezondheidszorgpsycholoog richt ik me op het diagnosticeren en behandelen van volwassenen en ouderen waarbij sprake is van medisch-psychologische problematiek.

M. van der Velden-Zegers

Klinisch psycholoog

Klinisch psycholoog, specialist op het grensvlak van lichaam en geest. Met speciale aandacht voor oncologie en fertiliteit/gynaecologie.

L.T.C.C. Verhoeven

Gezondheidszorgpsycholoog

GZ-Psycholoog gericht op volwassenen en ouderen, herstellen van het evenwicht tussen lichamelijke gezondheid en kwaliteit van leven.

J.E.M. (Janneke) Videler-Bal

Gezondheidszorgpsycholoog K&J, IMH-specialist i.o.

Gezondheidszorgpsycholoog kind en jeugd, gespreks- en testdiagnostiek, behandeling aan kind, ouders en gezin.

L.I. Visser

Gezondheidszorgpsycholoog, seksuoloog

Het gezamenlijke zoekproces naar dat wat op korte en lange termijn helpend is, maakt mijn werk boeiend en dynamisch

E.M.M. (Eline) de Werdt

Gezondheidszorgpsycholoog

Mensen ondersteunen om het juiste spoor weer te bewandelen, is wat ik ambieer.

Martje van der Wielen

Gezondheidszorgpsycholoog

Ik ondersteun mensen graag bij het omgaan met angst en somberheid ten gevolge van ziekte, lichamelijke klachten en andere ingrijpende gebeurtenissen.

K.J.A. (Kim) Wolvetang

Basispsycholoog i.o. tot gezondheidszorgpsycholoog

Ik geniet ervan om samen te werken met de patiënt aan het herstel van zijn/haar psychologische balans, met als extra uitdaging de interactie tussen lichaam en geest.