Wikken en wegen groepsbehandeling

Snel naar

Laatste update 05 mei 2024

Een zo goed mogelijk resultaat na de bariatrische operatie, dat is het gezamenlijke doel. Soms is daar voorafgaand aan de ingreep psychische begeleiding voor nodig. Het Obesitas Centrum heeft in samenwerking met de afdeling Medische Psychologie hiervoor het programma Wikken en Wegen ontwikkeld.

In deze groepsbehandeling bespreken twee therapeuten tijdens zes bijeenkomsten persoonlijke en gedragsmatige oorzaken van overeten. De groep bestaat uit maximaal twaalf deelnemers. Doordat lotgenoten ervaringen delen, leren zij van elkaar. Ook krijgen ze huiswerkopdrachten om de aangereikte handvatten in het dagelijkse leven toe te passen.

Aan bod komt onder meer het krijgen van inzicht in het huidige eetpatroon en eetgewoonten, het leren omgaan met verleidingen, een afname van eetbuien en emotiegericht eten, extern en lijngericht eten en het veranderen van gedachten over voeding en eten. Ook is het voorkomen van terugvallen in oud gedrag onderwerp van gesprek.

‘Wikken en Wegen’ bestaat uit gedragstherapie, cognitieve therapie en mindfulness. Na het volgen van het programma bespreekt het team van het Obesitas Centrum opnieuw of de patiënt in aanmerking komt voor de operatie.