Voeding

Gastvrijheid in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

De patiënt wordt gast, het ziekenhuis een hotel. Dat is de kant die de zorg in Nederland opgaat. Het ETZ loopt voorop in deze ontwikkeling. Patiënten en bezoekers zijn in ons ziekenhuis verzekerd van gastvrije zorg. Het ziekenhuis scoort boven het landelijk gemiddelde op de onderdelen eten en drinken, ambiance, gastvrije zorg en beleid. Dit blijkt uit het Nationaal Gastvrijheidsonderzoek dat de locatie Elisabeth vijf sterren toegekend heeft.

Het ziekenhuis is bij de uitreiking van de Gastvrijheidszorg Award 2015 op een fraaie tweede plaats geëindigd. In 2013 behaalde het ziekenhuis met vier sterren de tiende plaats en heeft nu het maximum aantal van vijf sterren veroverd.

De maaltijden worden dagelijks vers in het ziekenhuis bereid, met ruime keuze voor de patiënten. Het ziekenhuis heeft veel oog voor ambiance, uitstraling en beleving. Dit wordt onder meer bereikt door veel kunst te tonen via wisselende exposities. Verder zorgt de tuin voor een prettige sfeer.
Medewerkers worden getraind in gastvrij gedrag zodat gastvrijheid een vanzelfsprekendheid wordt. Ook vindt het ETZ lekkere, gezonde voeding en een goede leefstijl belangrijk.

Eten en drinken

Patiënten denken bij ziekenhuiseten vaak aan ‘doorgekookte boontjes’ en ‘waterige jus’. In ons ziekenhuis wordt dagelijks vers gekookt en is ‘doorgekookte broccoli’ uit den boze.

Lekker eten zodat u beter wordt

Gezond en lekker eten is bij ziekte extra belangrijk omdat het zorgt voor een sneller herstel. Daarom besteden wij veel aandacht aan voeding en een gezonde leefstijl. Goede, uitgebalanceerde voeding  voorkomt ziekten, zorgt voor een beter immuunsysteem, vermindert de complicaties bij een ingreep en verlaagt infectiegevaar.

Veel patiënten maken van hun maaltijd ook een moment van ontspanning. Lekker eten dat met zorg is bereid, veraangenaamt het ziekenhuisverblijf. Eten is in ons ziekenhuis dus geen ondergeschoven kindje. Ook in de voorlichting vertellen we onze patiënten hoe zij het best gezond kunnen eten.

Onze diëtisten

Onze diëtisten werken op de verpleegafdelingen om je voedingstoestand te verbeteren. Daarnaast begeleiden zij patiënten met bijvoorbeeld nierziekten, kanker, darmklachten of slikproblemen bij het samenstellen van een passende voeding.

De diëtist is deskundig op het gebied van voeding en diëten en kan al je vragen over voeding beantwoorden. De diëtist adviseert patiënten op verwijzing van hun arts. Heb je een dieetvoorschrift? Dan zorgt de diëtist voor een dieetadvies, met producten die je het beste kunt gebruiken.

Onze mensen vertellen

Marc, teamleider voedingsadministratie

“De voedingsadministratie zorgt ervoor dat de juiste patiënt het juiste eten geserveerd krijgt.”

Lees het hele verhaal