Slaapproblemen en psychologie

Snel naar

Laatste update 03 mei 2024

Slaapproblemen en psychologie

Mensen met slaap-waakstoornissen slapen vaak licht en te weinig. We noemen dit ook wel insomnie. We spreken van insomnie als slapeloosheid minstens drie keer per week optreedt en zorgt voor klachten overdag. Dat kunnen ook psychische klachten zijn, denk aan depressies en angsten. Bovendien verhogen deze problemen het risico op psychische ziekten en middelengebruik.

De medisch psychologen zijn actief betrokken bij het behandelen van slaap-waakstoornissen via de Slaappoli. Deze behandeling is erop gericht (verkeerde) verwachtingen rond de slaap bij te stellen, inzicht te geven in het eigen slaapgedrag en ander slaapgedrag aan te leren.

Ook mensen met OSAS kunnen naar de afdeling Medische Psychologie worden verwezen, wanneer ze ook na behandeling slaapklachten blijven houden en/of problemen hebben met de behandeling van OSAS.

Voordat je behandeld wordt voor een slaapstoornis, word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek om de klachten goed in kaart te brengen en om te beoordelen of een psychologisch traject voor jou geschikt is.