Reumatologie

ETZ Elisabeth
Direct nummer
(013) 221 03 80
Route
24

ETZ TweeSteden
Direct nummer
(013) 221 03 80
Route
Afdeling 3A

Het medisch specialisme Reumatologie richt zich op reumatische aandoeningen. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen, die niet door een ongeval zijn ontstaan. We kunnen deze aandoeningen grofweg opdelen in de volgende groepen:

  • gewrichtsontstekingen
  • auto-immuunziekten
  • degeneratieve gewrichtsafwijkingen
  • niet-traumatische algemene of lokale pijn in het bewegingsapparaat
  • stofwisselingsziekten die leiden tot afwijkingen in gewricht of bot.

Een reumatoloog is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van aandoeningen waarbij gewrichten, botten of spieren betrokken zijn. Onze reumatologen behandelen patiënten van alle leeftijden en hebben elk hun eigen aandachtsgebied. Het specialisme Reumatologie is gevestigd op ETZ Elisabeth, ETZ TweeSteden en ETZ Waalwijk.

Reuma

In Nederland hebben bijna twee miljoen mensen een vorm van reuma. Zij ervaren dagelijks pijn, stijfheid en vermoeidheid. De oorzaak van reuma is (nog) niet bekend. Daardoor kunnen we reuma niet genezen en zijn de meeste aandoeningen chronisch. Met een goede behandeling kunnen onze artsen, verpleegkundig specialisten, verpleegkundig reumaconsulenten en behandelaren de klachten wel verminderen. Bij reuma kunnen goede en minder goede periodes elkaar afwisselen.

Poliklinieken & Spreekuren

Wanneer een huisarts vermoedt dat uw klachten een reumatische oorzaak kunnen hebben, verwijst hij of zij u naar de polikliniek Reumatologie. De eerste afspraak is op de polikliniek. Daar komt u ook als u onder behandeling bent van een reumatoloog of verpleegkundig specialist of de uitslagen van uw onderzoek(en) te horen krijgt. Bij binnenkomst in het ziekenhuis kunt u zich voor uw afspraak aanmelden via de aanmeldzuil. Wanneer u arriveert op de polikliniek, gelieve zich nogmaals te melden. 

Eerste bezoek

Komt u voor het eerst op de polikliniek Reumatologie? Dan krijgt u tijdens uw afspraak een vraaggesprek, een gewrichtsonderzoek en een algemeen lichamelijk onderzoek. Aan de hand van de resultaten uit deze onderzoeken stelt de arts en/of verpleegkundig specialist een (voorlopige) diagnose. Ook bespreekt deze samen met u het behandelplan. Een bloedonderzoek, het maken van röntgenfoto’s en/of het starten met medicijnen behoort tot de mogelijkheden. 

Naast de polikliniek Reumatologie zijn er in onze ziekenhuizen de volgende poli’s en specialistische spreekuren: 

Zorgprofessionals

Reumatoloog

De reumatoloog is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van aandoeningen waarbij gewrichten, botten of spieren betrokken zijn. Onze reumatologen behandelen patiënten van alle leeftijden en hebben elk hun eigen aandachtsgebied.

Verpleegkundig specialist

De verpleegkundig specialist is een ervaren verpleegkundige met een aanvullende opleiding op academisch niveau, gericht op medisch onderzoek en behandeling van patiënten, en het ontwikkelen van vernieuwende zorgprocessen. Zij combineert verpleegkundige en medische taken en neemt een deel van het onderzoek en de behandeling van artsen over, onder verantwoordelijkheid van een reumatoloog.

Gespecialiseerd reumaverpleegkundige

Uw reumatoloog kan u verwijzen naar een van onze gespecialiseerd reumaverpleegkundigen. Zij draagt zorg voor educatie over onder andere ziektebeelden en medicatie, coaching en het behoud of stimuleren van zelfstandig functioneren. Daarnaast ziet zij patiënten alternerend én gecombineerd met de reumatoloog en voert zij gewrichtsonderzoek uit. 

Medisch assistentes reumatologie

De medisch assistentes Reumatologie ondersteunen de reumatologen, verpleegkundig specialisten en de gespecialiseerd reumaverpleegkundigen op de Polikliniek Reumatologie.

Secretariaat reumatologie

Deze medewerkers regelen en plannen afspraken bij de arts, verpleegkundig specialist en/of de gespecialiseerd reumaverpleegkundige.

Reumafysiotherapie

De vakgroep Reumatologie werkt nauw samen met gespecialiseerde fysiotherapeuten. Zij houden zich bezig met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat. Ze verbeteren beweeglijkheid en verminderen pijn met behulp van oefeningen of fysische therapieën.

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als mijn reumaklachten toenemen en ik niet kan wachten tot de eerstvolgende controleafspraak?

Bel het secretariaat van de polikliniek Reumatologie op (013) 221 03 80. De secretaresse stelt je dan een aantal vragen over de aard en duur van de klachten. De secretaresse bespreekt dit vervolgens in het team. Daarnakrijg je van ons bericht terug. 

Kan ik mijn afspraak verzetten? 

Ja, dat kan. Doe dit op tijd, want vaak kan pas over enkele weken of maanden een nieuwe afspraak worden gepland.

Wanneer staat mijn eerstvolgende afspraak gepland?

Als je MijnETZ gebruikt, kun je zelf je online dossier inzien. Daarin staat de datum voor de eerstvolgende afspraak. Zodra een nieuwe afspraak is gepland, krijg je altijd via MijnETZ automatisch bericht.

Heb je geen MijnETZ? Bel dan het secretariaat van de polikliniek Reumatologie op (013) 221 03 80.

Kan ik mijn afspraak annuleren? 

Ja, dat kan. We vragen je dan wel naar de reden. Als je specifieke medicijnen gebruikt, is controle door de reumatoloog of verpleegkundig specialist altijd noodzakelijk. 

Je moet zelf een nieuwe afspraak inplannen. Doe je dit niet, dan geven we dit door aan jouw behandelaar. Als die dat nodig vindt, nemen wij alsnog contact met je op voor het maken van een nieuwe afspraak.

Vind je behandelaar een nieuwe afspraak niet nodig? Dan sluiten wij je behandeling af. Wil je een toch een nieuwe afspraak, dan moet je eerst contact opnemen met je huisarts voor een nieuwe verwijzing. 

Ik mis het formulier om bloed te laten prikken.

Dat kunnen we naar je opsturen. Je kunt je verzoek via MijnETZ doorgeven. Of bel met het secretariaat van de polikliniek Reumatologie op (013) 221 03 80.

Ik heb een (herhaal)recept nodig. 

Als je onvoldoende medicijnen hebt, kun je via MijnETZ een herhaalrecept aanvragen. Gebruik je MijnETZ niet? Bel dan met de polikliniek Reumatologie op (013) 221 03 80.

Je behandelaar stuurt het herhaalrecept naar jouw apotheek. Hou er rekening mee dat dit enkele dagen kan duren.

Normaal gesproken zorgt je behandelaar ervoor dat je voldoende medicatie recepten meekrijgt tot de volgende controleafspraak. Kijk daarom goed of je misschien nog een herhaalrecept hebt liggen of een herhaling ‘open’ hebt staan bij je apotheek.

Wat doe ik als ik vragen heb over bloeduitslagen / onderzoeksresultaten in MijnETZ?

We adviseren je om niets te doen. Nieuwe uitslagen worden automatisch in MijnETZ zichtbaar. De behandelaar bespreekt die met je tijdens de volgende afspraak. De behandelaar neemt zelf contact met je op als er afwijkingen zijn.

Ik heb een verwijzing of machtiging nodig.

Heb je een verwijzing nodig voor bijvoorbeeld de pedicure of podotherapeut? Vraag dit aan je behandelaar tijdens je afspraak op de polikliniek. 

Heeft antibiotica invloed op mijn reumamedicijnen? 

Als je antibiotica krijgt van je huisarts, tandarts of een andere specialist, heeft dat invloed op je reumamedicijnen. Gebruik je specifieke reumatologische medicijnen (zoals methotrexaat, een biological of een JAK-remmer), dan is het beter om je reumamedicijnen tijdelijk niet in te nemen. 

Je kunt deze medicijnen weer innemen zodra het antibioticum gestopt is en je helemaal hersteld bent van de klachten waarvoor je de kuur kreeg. 

Hoe moet ik omgaan met reisvaccinaties? 

De GGD kan deze vraag voor jou beantwoorden. Maak daarvoor een afspraak bij de GGD via (0900) 463 64 43. Maak deze afspraak ruim op tijd. Soms heb je specifieke vaccinaties nodig die niet gegeven mogen worden in combinatie met jouw reumamedicijnen. 

Mag ik de griepprik krijgen in combinatie met mijn reumamedicijnen? 

Ja, je mag de griepprik gewoon krijgen. 

Wat moet ik doen met mijn medicijnen als ik word geopereerd? 

Bespreek deze vraag met de anesthesioloog tijdens de preoperatieve screening in het ziekenhuis. 

Meer informatie

Reumatologen

Dr. S.T.A. van Bijnen

Reumatoloog

Mijn grootste uitdaging is optimale zorg bieden aan patiënten met reumatische ziekte met aandacht voor de mens achter de ziekte.

drs. I.A.A.M. van Echteld

Reumatoloog

Algemeen reumatoloog met als aandachtsgebieden jicht, spondyloartritiden, echografie en osteoporose.

drs. M.A.E. de Kanter

Reumatoloog

Elke dag probeer ik op mijn manier mijn steentje bij te dragen aan het geluk en natuurlijk de gezondheid van een ieder die te maken heeft met reumatische aandoeningen.

drs. K.M.A.C. (Remco) Luijten

Reumatoloog

Allround reumatoloog met aandachtsgebied in de systemische auto-immuunziekten met name SLE/Sjögren.

dr. L.G. Schipper

Reumatoloog

Voor mij blijft belangrijk om steeds weer samen met de patiënt een individueel behandelingsplan op te stellen, met oog voor het algeheel functioneren van de patiënt!

drs. S. Weismann

Reumatoloog

All-round reumatoloog, met extra aandachtsgebieden echografie en osteoporose

dr. M.J.H. (Math) Wijnands

Reumatoloog

Algemene reumatologie, osteoporose, beeldvorming binnen de reumatologie; met name echografie

Overige behandelaren

Ingrid Baks-van den Bogerd

Gespecialiseerd verpleegkundige reuma

Als reumaverpleegkundige geef ik informatie, advies en uitleg over uw reumatische aandoening. Ook geef ik instructie over medicijnen die u moet (gaan) gebruiken.

Y. (Yvonne) Bekkers

Gespecialiseerd verpleegkundige reuma

Het hebben van een veelal chronische reumatische aandoening vraagt om passende ondersteuning en begeleiding.

R. van Berkel

Verpleegkundig specialist Reumatologie

Early arthritis, cardiovasculaire risicofactoren bij artritis en osteoporose

Gea de Jonge

Gespecialiseerd verpleegkundige reuma

Als reumaverpleegkundige begeleid ik patiënten en geef ik uitleg en instructie over reuma en medicatie. Daarbij voer ik nagelriemonderzoek uit.

Ellen van der Linden-Sieckmeijer

Gespecialiseerd verpleegkundige reuma

Als reumaverpleegkundige begeleid ik patiënten en geef ik informatie, advies en uitleg over reuma en medicatie. Daarnaast voer ik nagelriemonderzoek uit.

S. Norbart-Leemans

Gespecialiseerd verpleegkundige reuma

Ik vind het belangrijk om samen met de patiënt te handelen zodat zelfregie en zelfredzaamheid zoveel mogelijk behouden wordt

Sjenine Pulles-van Heijst

Gespecialiseerd verpleegkundige reuma

Als reumaverpleegkundige geef ik uitleg over reuma met de daarbij behorende behandeling. Begeleiden en samen kijken welke zorg nodig is spreekt mij erg aan.