Gewrichtspunctie

Snel naar

Laatste update 02 mei 2024

Bij een gewrichtspunctie haalt de reumatoloog/verpleegkundig specialist met een injectie vocht uit een gezwollen gewricht. Ook kan de reumatoloog/verpleegkundig specialist (ontstekingsremmende) medicijnen in het gewricht achterlaten.

Door het verwijderen van vocht en het eventueel inspuiten van medicijnen kan de pijn en zwelling in uw gewricht grotendeels en voor langere tijd verdwijnen. Als u bloedverdunners gebruikt of allergisch bent voor bepaalde geneesmiddelen (bijvoorbeeld jodium, lidocaïne), is het belangrijk dat u dit vertelt aan uw behandelend specialist.

Het onderzoek

Een gewrichtspunctie vindt meestal plaats in de onderzoekskamer van uw behandelend specialist op de polikliniek Reumatologie. U zit of ligt in een comfortabele houding, waarbij het gezwollen gewricht gemakkelijk aangeprikt kan worden.

Eerst wordt de huid grondig schoongemaakt met een ontsmettingsmiddel. Vervolgens prikt de reumatoloog/verpleegkundig specialist in het gewricht met een steriele naald. Deze prik kan pijnlijk zijn. Via een spuit die aan de naald vastzit, zuigt de reumatoloog/verpleegkundig specialist het vocht op.
Als er veel vocht in een gewricht zit, dan plaatst de behandelaar een nieuwe spuit, waarbij de naald zelf blijft zitten. Als u ook medicijn krijgt in het gezwollen gewricht, spuit de reumatoloog/verpleegkundig specialist deze ook door dezelfde naald. U hoeft dus maar één keer geprikt te worden.

Na het verwijderen van de naald en de spuit wordt er kortdurend afgedrukt op de plaats van de prik, vervolgens wordt die afgedekt met een pleister. Na de gewrichtspunctie kunt u meteen naar huis. Het ‘gevoel’ van het gewricht kan anders zijn dan u gewend bent. Dit verdwijnt vanzelf, maar houdt hiermee wel rekening bij de activiteiten die u doet (bijvoorbeeld autorijden of fietsen). Het kan zijn dat u rust moet nemen. Uw behandelaar bespreekt dit dan met u.

Na het onderzoek

Het kan zijn dat het vocht uit uw gewricht wordt onderzocht. Bijvoorbeeld om de oorzaak van zwelling te achterhalen. De uitslag hiervan krijgt u van uw reumatoloog/verpleegkundig specialist. De kans op complicaties van een gewrichtspunctie is zeer klein. In zeldzame gevallen ontstaat een infectie doordat bacteriën via de prik in het gewricht komen.

Als u drie tot vijf dagen na de gewrichtspunctie last krijgt van hoge koorts of toegenomen roodheid van het gewricht, neem dan contact op met uw behandelend specialist. Door de prik kan een bloeding ontstaan in het gewricht, met name bij patiënten die bloedverdunners gebruiken. Neem dan ook contact op met uw behandelaar.