drs. I.A.A.M. van Echteld
Reumatoloog

Snel naar

Over mij

Vroeger was reuma een chronische ontstekingsziekte waar maar een beperkt aantal ziekte beïnvloedende medicijnen beschikbaar voor waren. Gewrichten liepen beschadigingen op in de loop van de ziekte en dan kwam de orthopedisch chirurg in zicht. Dat is veranderd. We hebben reumapatiënten tegenwoordig juist heel veel te bieden.

Uitdagend vak

De reumatologie is een vak wat een enorme ontwikkeling doormaakt. Zo zijn de meeste vormen van reuma de afgelopen 20 jaar door de komst van nieuwe medicijnen en steeds betere inzichten in behandelmethoden over het algemeen goed behandelbare aandoeningen geworden. Met medicatie krijg ik veel mensen weer op de rails. Pijnvrij en met bewegingsvrijheid. Vaak maakt dat het verschil tussen wél en niet kunnen functioneren in het dagelijks leven en in het arbeidsproces.

Praten en onderzoeken

Patiënten komen met een probleem zoals pijn of functiebeperking. Door uitgebreid met de patiënt te praten en een patiënt volledig te onderzoeken kan ik vaak al een diagnose stellen. Vaak zijn scans en biopten niet nodig. Wat dat betreft is het een basaal en diagnostisch vak. We maken een onderscheid tussen ontstekings gerelateerde reuma en niet ontstekings gerelateerde aandoeningen. Is het een niet ontstekings gerelateerd probleem dan probeer ik mensen de juiste tips en adviezen te geven om ze weer op weg te helpen. Is het wél een ontstekings gerelateerde reuma dan ga ik op zoek naar de juiste medicatie om de ziekte tot stilstand te brengen. Hierdoor komen de meeste mensen van hun pijn af en kunnen we verdere schade aan gewrichten voorkomen.

Vroeg behandeling starten

Groot voordeel is dat reumapatiënten steeds eerder naar ons toe komen. Doordat we al in een vroeg stadium een behandeling kunnen starten, voorkomen we schade. Ik tref mannen en vrouwen van alle leeftijden op de poli.

Omgaan met een chronische ziekten

Verpleegkundigen ondersteunen veel in het coachen en begeleiden van reumapatiënten. Omgaan met een chronische ziekte, met medicatie en bijvoorbeeld vermoeidheid. Reuma gaat niet over, dus ik heb een lange behandelrelatie met mensen die medicatie krijgen.

BIG-registratie: 29062727301


Aandachtsgebieden

  • Algemene reumatologie
  • Jicht
  • Spondyloartritis
  • Osteoporose (botontkalking)
  • Echografie van het bewegingsapparaat

Studie & opleiding

  • 1998-2004   geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht
  • 2004 -2009  internist in opleiding gewerkt in het St. Elisabeth Ziekenhuis te Tilburg
  • 2009- 2012  specialisatie reumatologie in het Atrium Medisch Centrum te Heerlen en in het Universitair Medisch Centrum te Maastricht
  • 2013-heden werkzaam als reumatoloog in het ETZ.

Lidmaatschappen

  • Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR)

Specialismen