De operatiekamer

In het ETZ zijn er verdeeld over de drie locaties 25 operatiekamers. Er zijn een aantal operatiekamers specifiek bedoeld voor bepaalde ingrepen. Grofweg zijn de operatiekamers wel altijd hetzelfde opgebouwd.

Centraal in de kamer staat de operatietafel. Rond de operatietafel staat veel apparatuur. De anesthesioloog en de anesthesiemedewerker staan vaak aan uw hoofdeinde. Daar staat ook de apparatuur van de anesthesioloog. Tijdens de anesthesie worden uw lichaamsfuncties in de gaten gehouden en bijgestuurd met de anesthesiemachine. De medicatie van de anesthesioloog staat klaar op een anesthesiekar.

Ook de chirurgen gebruiken veel apparatuur. Deze staan meestal rechts van de operatietafel. Omdat al deze apparatuur stroom nodig heeft, zijn er op de operatiekamers een aantal pendels waar deze apparatuur kan worden ingestoken. U ziet op de operatiekamer ook grote lampen die er voor zorgen dat er goede verlichting is tijdens uw operatie. 

U wordt in uw ziekenhuisbed naar de operatiekamer gebracht. Daar stapt u over op de operatietafel en wordt uw bed op de gang geparkeerd. Na de operatie wordt u teruggelegd in het bed en wordt u naar de verkoever (uitslaapkamer) gebracht.