Neurochirurgie

Snel naar

Laatste update 21 juni 2024

Neurochirurgie houdt zich bezig met operaties aan het zenuwstelsel (hersenen en wervelkolom). Het ETZ is hét neurochirurgisch centrum in Nederland: patiënten komen uit heel Nederland naar Tilburg.
Ruim 60 jaar staat – voorheen het St. Elisabeth Ziekenhuis en nu het ETZ – bekend om zijn neurochirurgische zorg, mede dankzij het Gamma Knife Centrum Tilburg, waar we unieke radiochirurgische behandeling aanbieden. Neurochirurgische zorg wordt aangeboden in het Neurocentrum op ETZ Elisabeth.

Coördinerende rol in Noord-Brabant

Neurochirurgie ETZ heeft een coördinerende functie voor de hele provincie Noord-Brabant. Enkele dagen per week werkt een aantal van onze neurochirurgen in een of meerdere van 9 andere ziekenhuizen in de provincie Noord-Brabant. Op die dagen zijn we onderdeel van de lokale afdelingen neurologie en houden we spreekuur op de polikliniek, verrichten we consulten op de afdelingen en bespreken we patiënten met de neurologen of nemen deel aan multidisciplinaire vergaderingen.

Patiënten met laag-complexe aandoeningen worden door ons ter plaatse en in samenwerking met de eigen neuroloog of orthopeed behandeld. Patiënten met meer complexe aandoeningen worden zo nodig multidisciplinair besproken en behandeld in het ETZ Elisabeth. Hierop volgt soms weer een herstelperiode in het eigen ziekenhuis waar we door onze lokale aanwezigheid een vinger aan de pols kunnen houden.

Topklinisch expertisecentrum

Voor de spinale chirurgie heeft het ETZ de erkenning van topklinisch expertisecentrum ontvangen van STZ. Dit betekent dat in het ETZ bijzondere kennis en expertise aanwezig is voor deze patiënten en verwijzers. Verder geeft het aan dat het ETZ 24 uur per dag en zeven dagen per week dezelfde hooggekwalificeerde zorg levert en dat medewerkers voortdurend werken aan verbetering hiervan.

Beoordelingscriteria voor deze STZ-erkenning zijn onder andere patiëntgerichtheid, deelname aan professioneel netwerk, wetenschap, multidisciplinaire continuïteit van de patiëntenzorg, innovatie. De erkenning als Topklinisch expertisecentrum geeft dus aan dat er wordt gewerkt in een topklinisch klimaat.

 • Voor verwijzers: Hoe verwijzen?

  Verwijzing

  We ontvangen veel onvolledige verwijzingen. Dit zorgt voor vertraging en onnodige correspondentie. Dit verwijsformat bevat alle noodzakelijke gegevens om de patiënt zo snel mogelijk te kunnen bespreken in een voorbereidend MDO, of in te plannen bij een neurochirurg in het Neurocentrum van het ETZ. U kunt de gegevens delen via bv. Care Everywhere of mailen naar polinrc@etz.nl.

  Verwijzing door een ziekenhuis

  Om de zorg zo spoedig mogelijk te continueren in het ETZ vragen wij u om een zo compleet mogelijke medische overdracht. Hiermee voorkomen we vertraging en onnodige correspondentie. Dit verwijsformat bevat alle noodzakelijke gegevens. Deze kunt u delen via bijvoorbeeld Care Everywhere, of mailen naar okplanningnrc@etz.nl.

   

Zorgteam

Patiëntfolders

Locaties

ETZ Elisabeth

Direct nummer
(013) 221 03 00.
Keuzemenu: polikliniek 1, secretariaat 2

Openingstijden
ma t/m vrij 8.30-17.00 uur

Telefonisch 9.00–16.00 uur
Vanaf 24 juni 9.00–11.30 uur en 13.30–16.00 uur

Route
42 (Neurocentrum)

Locatie

Pagina delen?