Pijncentrum

ETZ TweeSteden
Direct nummer
(013) 221 04 10
Route
90

pijn@etz.nl
Vanaf 2 mei 2022 bevindt het Pijncentrum zich op locatie ETZ TweeSteden.

Heb je pijnklachten die niet eenvoudig te behandelen zijn? Dan kan je huisarts of specialist je doorverwijzen naar het pijncentrum van het ETZ. Het pijncentrum is gevestigd op locatie ETZ Elisabeth in Tilburg. Wij helpen jouw pijn te verminderen en je dagelijks functioneren te verbeteren. Daarvoor bieden wij je verschillende soorten behandelingen aan. 

Werkwijze voordat je een eerste afspraak bij de pijnspecialist hebt

Ben je door je huisarts of door een specialist doorverwezen naar het pijncentrum, dan volgen wij de volgende werkwijze; 

  1. Je meldt je aan of bent aangemeld bij het pijncentrum.
  2. Je ontvangt een vragenlijst per post of je hebt de vragenlijst op deze site ingevuld.
  3. De vragenlijst wordt in behandeling genomen door de pijnspecialist.
  4. De verwijzing van de specialist of huisarts is ontvangen.
  5. Je ontvangt een schriftelijke uitnodiging voor een intake gesprek.

Wat kun je verwachten bij jouw eerste bezoek?

Bij jouw eerste bezoek ontmoet je een van onze pijnspecialisten. Een pijnspecialist is een medisch specialist in de anesthesiologie die een speciale scholing in de pijngeneeskunde heeft gehad. Je krijgt een gesprek en zo nodig ook lichamelijk onderzoek. Je krijgt nog geen behandeling. Ben je benieuwd met wie je een gesprek hebt? Kijk dan onder de knop ‘zorgteam’, daar stelt het team zich voor. 

Alle verwijsgegevens en jouw ingevulde pijnvragenformulier zijn vooraf aan het gesprek al doorgenomen door de pijnspecialist. Aan de hand van extra vragen en zo nodig lichamelijk onderzoek stelt hij vast of aanvullend onderzoek nodig is (röntgen, laboratorium of ander onderzoek). Vervolgens proberen wij zo snel mogelijk tot een pijndiagnose te komen. Deze diagnose wordt met je besproken, waarna we de (on)mogelijkheden van een eventuele behandeling samen doornemen.

Pijnklachten

Er zijn patiënten met pijnklachten van uiteenlopende aard. Wij verdelen deze pijnklachten globaal in drie groepen: langer dan zes maanden continu pijn, zenuwpijn of niet en pijn bij kanker.

Langer dan zes maanden continu pijn? 

Alle pijn die minder dan zes maanden geleden begon, beschouwen we als acute pijn. Bij pijn die langer dan zes maanden duurt, is er al een zeer grote kans dat deze pijn chronisch geworden is en niet meer reageert op gewone pijnstillers. Bij langer durende pijn treedt er namelijk vaak een overgevoeligheid op van het zenuwstelsel, zodat zelfs de kleinste pijnprikkels door uw zenuwstelsel veel intenser worden waargenomen. De kans dat we deze pijn dan ook kunnen verminderen, is helaas zeer klein.

Zenuwpijn of niet?

Niet alle pijn is zenuwpijn, de meeste pijn is gewone pijn, bijvoorbeeld opgelopen door een verwonding zoals een botbreuk. Of jouw pijn gewone, goed te verklaren pijn is, of een ander soort pijn zoals zenuwpijn, wordt vastgesteld door de pijnspecialist.

Pijn bij kanker

Bij pijn bij kanker bestaat er vaak een mengbeeld van verschillende pijnvormen. Jouw specialist kan vaststellen om welke soorten pijn het gaat en bespreken of jouw pijn goed met pillen of op een andere wijze behandeld kan worden.

Wie behandelen jou?

Een groot en ervaren team van zorgverleners werkt gezamenlijk aan buitengewone zorg. En dit doen zij samen met jou. Jij maakt, samen met jouw zorgverlener, de keuze voor de beste behandelmethode die bij jou past. Door al onze expertises te bundelen, kunnen we jou het beste ondersteunen.

In het Pijncentrum werkt een multidisciplinair team van medisch specialisten, een klinisch psycholoog, verpleegkundigen, neuromodulatie assistenten, fysiotherapeuten en onderzoeksassistenten samen. 
Zij helpen je om jouw gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren.

Klik op het tabblad 'Zorgteam' voor alle zorgverleners binnen het Pijncentrum.

Links

dr. H. Ardon

Neurochirurg

Aandachtsgebieden neuro-oncologie, functionele neurochirurgie (neuromodulatie en intrathecale baclofen), traumatologie en kwaliteit van zorg

F.M. de Beer

Anesthesioloog - pijnspecialist

Teamspeler met aandachtsgebied pijngeneeskunde en neuromodulatie

F. Callebaut

Anesthesioloog - pijnspecialist

Doel van de behandeling van chronische pijn is zowel pijn verminderen als het bieden van handvaten om zo goed mogelijk met de pijn om te gaan.

Patries Clijsen

Fysiotherapeut, MSc. Geriatrie fysiotherapeut

Geriatrie, hartrevalidatie, duizeligheidsklachten, TENS

Peter Dekkers

Teamleider Fysiotherapie, Msc. Fysiotherapiewetenschap

Teamleider fysiotherapie

D.A.R.H. Grootenboers

Radiotherapeut-oncoloog

Specialist in behandeling van hersenmetastasen op het Gamma Knife Centrum. Patiënt en arts zorgen samen voor maatwerk met het oog op kwaliteit van leven.

P.E.J. Hanssens

Radiotherapeut-oncoloog

Ik plaats de patiënt altijd boven de richtlijn.

S.T. Lie

Neurochirurg

Het is een voorrecht om met een goed team en geavanceerde technieken patiënten met een neurochirurgische aandoening te behandelen

Karin Loeffen

Pijnconsulent i.o.

Als schakel tussen patiënt en pijnspecialist wil ik de juiste zorg kunnen verlenen, tijd hebben voor de patiënt en een aanvulling zijn voor de specialist.

Reske Mattheeuwse

Fysiotherapeut, handtherapeut

Orthopedie, schouderrevalidatie, hart- en longrevalidatie, handtherapie, TENS

T. Meijerink

Gezondheidszorgpsycholoog i.o. tot Klinisch Neuropsycholoog

Gedreven psycholoog, voornamelijk gericht op hersenaandoeningen en de relatie tussen het brein en cognitie, emotie en gedrag

J.L. van de Minkelis

Anesthesioloog - pijnspecialist

Geïnteresseerd in ontstaan van pijn. Ik heb bijzondere aandacht voor neuromodulatie en de behandeling van neuropathische pijn.

B. van der Pol

Neurochirurg

Als Neurochirurgie Brabant staan wij voor vakmanschap, service en innovatie

Pascal Ramsodit

Anesthesioloog-pijnspecialist

Ik gebruik verschillende anesthesie-technieken en weeg deze per patiënt af. Zo komt de patiënt met zo min mogelijk pijn en ongemak door de behandeling heen

Jojanneke van Rossum

Physician Assistant

Ik werk voornamelijk met neuromodulatie patiënten. Ik begeleid de patiënt in het gehele proces.

J.T. Schaffers

Anesthesioloog

Ik werk graag in een groot dynamisch ziekenhuis met prettige werksfeer zoals het ETZ

Petra Smulders

Fysiotherapeut

Fibromyalgie, Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS), onverklaarde lichamelijke klachten (OLK), TENS

dr. H.B. Verheul

Neurochirurg

Iedere patiënt moet kunnen meebeslissen over zijn of haar keuzes in de vaak complexe aandoeningen en behandelmogelijkheden.

J. de Vries

Anesthesioloog