Pijncentrum

ETZ TweeSteden
Direct nummer
(013) 221 04 10
Openingstijden
Telefonisch 09.00-16.00 uur
Route
90

pijn@etz.nl
Vanaf 2 mei 2022 bevindt het Pijncentrum zich op locatie ETZ TweeSteden.

Heb je pijnklachten die niet eenvoudig te behandelen zijn en/of pijnklachten waar niet direct een oorzaak voor gevonden is? Dan kan je huisarts of specialist je doorverwijzen naar het pijncentrum van het ETZ, op locatie ETZ TweeSteden in Tilburg. Het pijncentrum bestaat uit de pijnpoli, de behandelkamers en de neuromodulatie.

Werkwijze voor je eerste afspraak

Vóór je eerste afspraak krijg je een digitale vragenlijst toegestuurd. Het is belangrijk dat je deze volledig invult. Zo krijgen wij inzicht in je klachten en kunnen we je zo goed mogelijk helpen. Na het invullen van de vragenlijst plannen we een afspraak met een van de pijnspecialisten of physician assistants (PA).

Wat kun je verwachten bij jouw eerste bezoek?

Bij het eerste gesprek op de poli bespreken we de klachten en het beloop van de pijn. Ook nemen we de resultaten van de vragenlijst met je door, als dat nodig is. Ook bespreken we al ingestelde behandelingen en medicatie, daarom is het belangrijk  dat je informatie, zoals een actuele medicatielijst, hierover meeneemt. Wij kunnen je ook vragen om toestemming te geven om eventuele informatie uit andere ziekenhuizen of pijnklinieken op te vragen.

Na een eventueel lichamelijk onderzoek neemt  de pijnspecialist een behandeltraject met je door.. Dit behandeltraject kan bestaan uit een pijnbehandeling, medicatie en/of een levensstijladvies. Verder is het belangrijk dat je als patiënt inzicht krijgt in je pijn.

Pijnklachten

Pijnklachten kunnen verschillend zijn. Wij verdelen deze pijnklachten  in drie groepen: langer dan zes maanden continu pijn, zenuwpijn (of niet) en pijn bij kanker.

Langer dan zes maanden continu pijn?

Alle pijn die minder dan zes maanden geleden begon, noemen we acute pijn. Bij pijn die langer dan zes maanden duurt, is er al een zeer grote kans dat deze pijn chronisch is geworden en niet meer reageert op gewone pijnstillers. Bij langer durende pijn treedt er namelijk vaak een overgevoeligheid op van het zenuwstelsel, zodat  je zenuwstelsel zelfs  de kleinste pijnprikkels veel intenser waarneemt. De kans dat we deze pijn kunnen verminderen, is dus helaas zeer klein.

Zenuwpijn of niet?

Niet alle pijn is zenuwpijn, de meeste pijn is gewone pijn, bijvoorbeeld opgelopen door een verwonding zoals een botbreuk. De pijnspecialist stelt vast of of jouw pijn gewone, goed te verklaren pijn is of een ander soort pijn zoals zenuwpijn. 


Pijn bij kanker

Bij pijn bij kanker bestaat er vaak een mengbeeld van verschillende pijnvormen. De specialist kan vaststellen om welke soorten pijn het gaat en bespreken hoe jouw pijn behandeld kan worden.

Chronische pijn

Bij langer bestaande pijnklachten van meer dan 6 maanden, spreken wij over chronische pijn. Het is dan zeer lastig om je van je pijnklachten af te krijgen. Hiervoor verwijzen  wij je eventueel door naar een revalidatiearts om je te helpen leren leven en omgaan met  chronische pijn. 
Blijkt uit de vragenlijst dat er sprake is van depressieve klachten of klachten die passen bij een angststoornisDan kunnen wij je ook doorsturen naar een (medisch) psycholoog. Dit zijn belangrijke verwijzingen om je een stapje verder te helpen in je pijnacceptatie.

Samenwerking

Chronische pijn is niet altijd te behandelen en door een holistische benadering proberen wij deze ook voor jou dragelijker en inzichtelijker te maken. Daarom werken wij samen met orthopeden, neurologen, neurochirurgen, revalidatieartsen, psychologen en fysiotherapeuten. We hebben regelmatig onderlinge overleggen om complexe pijnproblematiek zo breed mogelijk te bespreken en ervoor te zorgen dat alle mogelijke behandelopties zijn besproken.

Ben je uitgenodigd voor de pijncarrousel?

Als je  bekend bent met chronische pijn en voldoet aan bepaalde criteria word je uitgenodigd voor de pijncarrousel. Hier word je in een ochtend gezien door een revalidatiearts en een pijnspecialist. Een medische psycholoog of psychiater sluit ook aan als  uit de vragenlijst naar voren komt dat dit gewenst is. Samen stellen wij een eventuele behandeling in die meestal is gericht op pijnacceptatie en ondersteuning.

Chronisch gebruik van opiaten

Van chronisch gebruik van opiaten (denk hierbij aan morfine, oxycodon of tramadol) zijn wij geen voorstander, aangezien opiaten ook kunnen bijdragen aan chronische pijn (opiaat geïnduceerde hyperalgesie). Voor begeleiding en afbouwen hiervan verwijzen wij je eerst terug naar de huisarts. De huisarts kan je doorverwijzen naar gespecialiseerde zorgprofessionals.

Wie behandelen jou?

Een groot en ervaren team van zorgverleners werkt gezamenlijk aan buitengewone zorg. En dit doen zij samen met jou. Jij maakt, samen met jouw zorgverlener, de keuze voor de beste behandelmethode die bij jou past. Door al onze expertises te bundelen, kunnen we jou het beste ondersteunen.

In het Pijncentrum werkt een multidisciplinair team van medisch specialisten, een klinisch psycholoog, verpleegkundigen, neuromodulatie assistenten, fysiotherapeuten en onderzoeksassistenten samen. 
Zij helpen je om jouw gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren.

Klik op het tabblad 'Zorgteam' voor alle zorgverleners binnen het Pijncentrum.

Leefstijl

Roken, alcohol, overgewicht en het ontbreken van een actief leven (denk hierbij aan o.a. sport) kunnen slecht zijn voor je chronische pijn. Je specialist zal dit met je bespreken. Verder is het dagelijks doen van oefeningen om o.a. de rug-, buik-, bil- en buikspieren te verstevigen heel belangrijk in het stevig houden en verstevigen van je romp-stabiliteit (de zogenaamde ’core-oefeningen’). Ook speelt mobiliteit van de je lichaam een rol in het rekken en strekken van je bindweefsels Hier zijn ook oefeningen voor om je flexibeler te maken. Dit kan samen met je fysiotherapeut, maar uiteindelijk gaat het erom dat je zelf aan de slag gaat met de oefeningen in de thuissituatie en dit consequent doet om verslechtering van je klachten tegen te gaan.

Krijg je een behandeling op het pijncentrum?

Op het pijnbehandelcentrum doen wij pijnbehandelingen onder röntgendoorlichting of met echo. Patiënten worden ingepland nadat zij zijn gezien op de pijnpoli en er een indicatie is voor een eventuele pijnbehandeling. Hieronder staan de links naar de informatieboekjes van de verschillende pijnbehandelingen:

Neuromodulatie

Binnen het pijncentrum werken we nauw samen met de neurochirurgie en hebben wij expertise in de neuromodulatie. Patiënten die pijn houden in de benen of armen na een rug- of nekoperatie kunnen hiervoor in aanmerking komen, net als sommige patiënten met CRPS. Voor de vergoeding van deze behandeling gelden strenge voorwaarden. Bij de behandeling is een kleine operatie noodzakelijk waarbij een elektrode in de rug wordt ingebracht. Of je in aanmerking komt voor een dergelijke therapie wordt besloten in het behandelteam.

Links

 

dr. H. Ardon

Neurochirurg

Aandachtsgebieden neuro-oncologie, functionele neurochirurgie (neuromodulatie en intrathecale baclofen), traumatologie en kwaliteit van zorg

F.M. de Beer

Anesthesioloog - pijnspecialist

Teamspeler met aandachtsgebied pijngeneeskunde en neuromodulatie

F. Callebaut

Anesthesioloog - pijnspecialist

Doel van de behandeling van chronische pijn is zowel pijn verminderen als het bieden van handvaten om zo goed mogelijk met de pijn om te gaan.

Patries Clijsen

Fysiotherapeut, MSc. Geriatrie fysiotherapeut

Geriatrie, hartrevalidatie, duizeligheidsklachten, TENS

Peter Dekkers

Teamleider Fysiotherapie, Msc. Fysiotherapiewetenschap

Teamleider fysiotherapie

D.A.R.H. Grootenboers

Radiotherapeut-oncoloog

Specialist in behandeling van hersenmetastasen op het Gamma Knife Centrum. Patiënt en arts zorgen samen voor maatwerk met het oog op kwaliteit van leven.

P.E.J. Hanssens

Radiotherapeut-oncoloog

Ik plaats de patiënt altijd boven de richtlijn.

S.T. Lie

Neurochirurg

Het is een voorrecht om met een goed team en geavanceerde technieken patiënten met een neurochirurgische aandoening te behandelen

Karin Loeffen

Pijnconsulent i.o.

Als schakel tussen patiënt en pijnspecialist wil ik de juiste zorg kunnen verlenen, tijd hebben voor de patiënt en een aanvulling zijn voor de specialist.

Reske Mattheeuwse

Fysiotherapeut, handtherapeut

Orthopedie, schouderrevalidatie, hart- en longrevalidatie, handtherapie, TENS

T. Meijerink

Klinisch neuropsycholoog

Gedreven psycholoog, voornamelijk gericht op hersenaandoeningen en de relatie tussen het brein en cognitie, emotie en gedrag

J.L. van de Minkelis

Anesthesioloog - pijnspecialist

Geïnteresseerd in ontstaan van pijn. Ik heb bijzondere aandacht voor neuromodulatie en de behandeling van neuropathische pijn.

B. van der Pol

Neurochirurg

Als Neurochirurgie Brabant staan wij voor vakmanschap, service en innovatie

Pascal Ramsodit

Anesthesioloog-pijnspecialist

Ik gebruik verschillende anesthesie-technieken en weeg deze per patiënt af. Zo komt de patiënt met zo min mogelijk pijn en ongemak door de behandeling heen

Jojanneke van Rossum

Physician Assistant

Ik werk voornamelijk met neuromodulatie patiënten. Ik begeleid de patiënt in het gehele proces.

J.T. Schaffers

Anesthesioloog

Ik werk graag in een groot dynamisch ziekenhuis met prettige werksfeer zoals het ETZ

Petra Smulders

Fysiotherapeut

Fibromyalgie, Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS), onverklaarde lichamelijke klachten (OLK), TENS

dr. H.B. Verheul

Neurochirurg

Iedere patiënt moet kunnen meebeslissen over zijn of haar keuzes in de vaak complexe aandoeningen en behandelmogelijkheden.

J. de Vries

Anesthesioloog

Martje van der Wielen

Gezondheidszorgpsycholoog

Ik ondersteun mensen graag bij het omgaan met angst en somberheid ten gevolge van ziekte, lichamelijke klachten en andere ingrijpende gebeurtenissen.