KNO Polikliniek

Snel naar

Laatste update 03 mei 2024

Op de polikliniek KNO houden onze dokters spreekuur. Zij onderzoeken en behandelen aandoeningen aan keel, neus, oren en hals. Je vindt de polikliniek KNO op locatie ETZ Elisabeth en locatie ETZ Waalwijk. Op onze polikliniek zijn 9 KNO-artsen werkzaam, 1 oncoloog, 1 physician assistant, 20 polikliniekmedewerkers en 4 secretaresses. Op onze polikliniek behandelen we kinderen en volwassenen.

Gang van zaken

Je huisarts of specialist verwijst je door naar de KNO-arts. Veel klachten aan de keel, neus en oren worden door alle KNO-artsen behandeld. Maar sommige klachten vereisen specifieke ervaring en expertise. Daarom worden sommige klachten verricht door enkele artsen die daar in gespecialiseerd zijn. Bij het maken van jouw afspraak op de polikliniek houden wij hier rekening mee.

Tijdens het bezoek bij de KNO-arts stelt de arts je vragen over jouw klacht. Daarnaast onderzoekt de arts het KNO-gebied. Dat wil zeggen dat de keel, neus en oren worden nagekeken. Soms is het nodig om ook aanvullend onderzoek te verrichten. Bijvoorbeeld een röntgenonderzoek, bloedonderzoek of een hoortest. Voor onderzoeken die meer tijd kosten, is het nodig een vervolgafspraak te maken. Onze polikliniekmedewerkers staan klaar om samen met jou een afspraak in te plannen.

Als duidelijk is wat er precies aan de hand is, bespreekt de arts met jou wat de behandelopties zijn voor je klacht. Dat kan variëren van bepaalde leefregels tot het voorschrijven van medicatie of het plannen van een poliklinische ingreep of operatie.

Wachttijden en mogelijke uitloop

Meer informatie over wachttijden vind je op deze pagina.

 

  • Veelgestelde vragen

    Mag een kind met een loopoor naar school?

    Ja, dat mag, een loopoor is niet besmettelijk.

    Moeten kinderen met buisjes oordoppen dragen?

    In principe hoeft dat niet. Sommige kinderen  krijgen wel last na zwemmen, zij krijgen dan loopoor of oorpijn. Deze kinderen zijn gebaat bij op maat gemaakte zwemdoppen. Die kunnen best aangemeten worden in een hoorwinkel.

    In de bijsluiter van de oordruppels staat dat deze niet gebruikt mogen worden bij een gaatje in het trommelvlies. Hoe zit dat?

    Bij normaal gebruik kan het gebruik van oordruppels geen kwaad. Deze waarschuwing geldt voor langdurig gebruik. Bij twijfel, overleg met de KNO-arts.

    Mag ik Otalgan gebruiken bij buisjes?

    Nee, als pijnstiller kan beter paracetamol gebruikt worden.

    Wat gebeurt er met buisjes eenmaal ze geplaatst zijn?

    Meestal groeien de buisjes vanzelf uit het trommelvlies. Gemiddeld duurt dat tussen de 8 maanden en 1 jaar. Soms vallen buisjes er sneller uit, soms blijven ze ook langer zitten. De KNO-arts controleert jouw kind tot de buisjes eruit zijn, meestal een keer per jaar. Als dan de klachten voorbij zijn, het trommelvlies er goed uitziet en het gehoor goed is, wordt de zorg afgesloten. Sommige kinderen hebben vaker buisjes nodig. Sommige volwassen hebben ook nog buisjes nodig. Omdat de buisjes zo klein zijn, is de kans groot dat je zelf de buisjes niet terugvindt als ze eruit vallen. Over het algemeen laat de KNO-arts het buisje niet langer dan 3 jaar zitten. Dat betekent dat het soms nodig is om een buisje dat lang zit (operatief) te verwijderen.

    Er komt bloed uit het oor, kan dat kwaad?

    Bloed uit het oor, of een bloederig loopoor, is meestal een teken van infectie en wordt behandeld net als een ‘gewoon’ loopoor. Het is geen reden om extra ongerust te zijn.

    Mag ik vliegen met buisjes?

    Ja. Omdat via het buisje de luchtdruk in het middenoor zich meteen aanpast aan de omgevingsdruk, hebben de mensen met buisjes juist weinig tot geen last van oorpijn bij vliegen.

    Wat zijn de nadelen van buisjes?

    De nadelen van buisjes zijn dat je wat vaker last kan hebben van loopoor. Meestal reageert een loopoor wel goed op oordruppels. Een ander nadeel kan zijn dat zwemmen of contact met water soms klachten geeft. Meestal helpen dan op maat gemaakte oordoppen. Het is uitzonderlijk dat iemand moet stoppen met zwemmen door problemen met de buisjes.

    Ook is er een risico dat er, nadat het buisje uit het oor is uitgestoten, er een gaatje blijft bestaan in het trommelvlies. Dat risico is klein. Als het gaatje in het trommelvlies klachten geeft (loopoor, last bij zwemmen, gehoorsvermindering) kan een herstellende operatie worden uitgevoerd. Dit soort ingreep wordt meestal pas gedaan vanaf 8 tot 10 jaar.

Zorgteam

Voorbereiden op

Locaties

ETZ Elisabeth

Direct nummer
(013) 221 02 30

Openingstijden
ma t/m vrij 8.30-17.00 uur
Telefonisch 09.00-16.00 uur

Route
4

polikno@etz.nl

ETZ Waalwijk

Direct nummer
(013) 221 02 30

Openingstijden
ma t/m vrij 8.30-17.00 uur
Telefonisch 09.00-16.00 uur

Route
Wachtruimte 3, Nummer 9

Pagina delen?