Bewegen in het ziekenhuis

In het ziekenhuis liggen of zitten de meeste patiënten negentig procent van de dag. Want eerlijk is eerlijk: als je in het ziekenhuis ligt, is bewegen niet het eerste waar je aan denkt. Bovendien worden veel activiteiten je uit handen genomen. Toch zou het beter zijn als patiënten meer zouden bewegen. Zodat je je fitter voelt en sneller herstelt.

Waarom bewegen?

De hele dag in bed liggen om beter te worden, werkt niet. Je verliest snel kracht en conditie. Vooral het verlies aan spierkracht gaat razendsnel: liggend ben je binnen één week al een kilo aan spiermassa verloren. Ook de longfunctie gaat achteruit en vooral ouderen zijn na een ziekenhuisopname thuis minder zelfredzaam. Ga er van uit dat het drie tot vier weken kost om te herstellen van één week in bed.

Weinig bewegen kan ook betekenen dat je na je ziekenhuisopname niet meer alle activiteiten kunt doen die je daarvoor wel deed.

Alle reden dus om meer te bewegen tijdens je verblijf in het ziekenhuis. Patiënten die flink bewegen herstellen sneller en behouden spiermassa waardoor ze minder snel vallen. Zij hebben ook minder kans op complicaties zoals een longontsteking, trombose, lage bloeddruk of obstipatie (verstopping). Allemaal complicaties waardoor je langer in het ziekenhuis moet blijven.

Daarom stimuleren wij je om voor, tijdens en na je ziekenhuisopname in beweging te blijven.