A. Brekelmans
Verpleegkundig consulent hartrevalidatie

Snel naar

Over mij

Na in het ETZ te zijn opgeleid tot verpleegkundige, ben ik in 2003 op de afdeling Cardiologie gaan werken als cardiologisch verpleegkundige. Sinds 2010 ben ik verpleegkundig consulent hartrevalidatie in het ETZ.

Als patiënten met een hartziekte thuiskomen na hun opname, hebben ze vaak last van psychische of lichamelijke problemen. Ze zijn het vertrouwen in hun lichaam kwijt en hebben soms te kampen met angsten. Als verpleegkundig consulent help ik patiënten om de balans weer terug te vinden. Ik neem de tijd om naar het verhaal van een patiënt te luisteren, geef rustig uitleg en advies. Afhankelijk van de behoefte van de patiënt verwijs ik door naar de fysiotherapie of de psychische ondersteuning.

Informatiebijeenkomst

Het doel van hartrevalidatie is om patiënten terug te laten keren naar het niveau van functioneren van de periode voorafgaand aan de hartziekte. Samen met de patiënt stellen we doelen op om dat te bereiken. Ter ondersteuning bieden we een programma dat bestaat uit drie modules: een informatiebijeenkomst, een fysiotherapietraject en psychologische ondersteuning. Patiënten kiezen zelf aan welke modules ze deel willen nemen.

Partner betrokken bij traject

Wij betrekken de partner heel nadrukkelijk bij het traject, want een hartziekte treft ook partner en familie. Het zien van bijvoorbeeld een reanimatie kan traumatiserend zijn, de naaste moet daarin opgevangen en ondersteund worden. Daarom mag de partner altijd mee naar het intakegesprek, de informatiebijeenkomst en indien gewenst naar de psychische ondersteuning. Alleen de trainingen zijn enkel voor patiënten.

De juiste balans

Hartrevalidatie kan echt helpen. Als je twijfelt, kom dan tenminste op intakegesprek. Behalve dat het goed is om weer vertrouwen in je lichaam op te bouwen, is het fijn om gewoon eens samen met lotgenoten te zijn. Patiënten worden op allerlei manieren ondersteund om de juiste balans terug te vinden. Ze verbeteren hun lichamelijke conditie en krijgen adviezen over leefstijl. En ze krijgen inzicht in de factoren die hun hartziekte veroorzaken.

BIG-registratie: 09061131830

Ziekte en behandeling