dr. P.S. Monraats
Cardioloog

Snel naar

Over mij

Ik ben algemeen cardioloog op de poli met als aandachtsgebied beeldvorming. Voor de meeste ziektebeelden maken we gebruik van echocardiografie. Echter MRI van het hart wordt tegenwoordig ook veel gebruikt om cardiale pathologie op te sporen. Hierdoor kunnen we steeds meer differentiëren en kunnen we eventueel invasieve onderzoeken mijden.

Als ik beelden beoordeel, heb ik geen contact met de patiënt. Bij een slokdarmecho en stress MRI wel. Bij een stress MRI jagen we het hart op middels adenosine om te kijken of er een doorbloedingsprobleem van het hart is wat kan duiden op een kransslagaderverstopping. Het is een soort chemische fietsproef. Als er inderdaad sprake is van een doorbloedingsprobleem, kunnen we katheteriseren en de vernauwing eventueel dotteren. Het hart is een enorm interessant orgaan waar veel bij komt kijken. Zonder hart, houdt het op.

Acuut en chronisch

Ik vind cardiologie een prachtig vak waarbij ik veel wissel in activiteit. Van poli, echo en MRI tot het meer acute op de SEH en daarnaast ook mogelijkheid tot onderzoek naar nieuwe behandelingen en adviseren voor de revalidatie. De patiëntenpopulatie is breed en ik ben zowel met mijn hoofd als met mijn handen bezig. Ik zie zowel acute als de chronische patiënten.

Revalideren

Een cardioloog kan veel betekenen voor de patiënt. Met medicatie kun je een heel eind komen, maar denk ook aan dotteren of een pacemaker. Het effect is snel. Als ik iemand adenosine bij een bepaalde ritmestoornis geef, is er niets mooiers dan als de patiënt aan de naald opknapt. Als iemand na een ingreep start met revalidatie leg ik uit met welke verschijnselen ze zich moeten melden en wanneer ze zich ongerust moeten maken.

BIG-registratie: 99909011301

Aandachtsgebieden

  • Algemene cardiologie
  • Beeldvorming (echo en MRI)