dr. M.E.E. van Kasteren | Internist-infectioloog

dr. M.E.E. van Kasteren

Internist-infectioloog

Als arts vind ik het belangrijk om de verantwoordelijkheid te nemen voor mijn patiënt.

Ik ben opgeleid in Nijmegen als internist en infectioloog en werk sinds 2003 in het ETZ. Ik behandel patiënten met bijzondere of steeds terugkerende infectieziekten. Poliklinisch begeleid ik veel HIV-patiënten. Daarnaast zie ik patiënten met chronische Q-koorts, afweerstoornissen, MRSA en begeleid ik patiënten met chronische hepatitis B of C. Ik houd me voor een deel van de tijd ook bezig met de algemene interne geneeskunde en ben lid van het antibiotic stewardship team van het ETZ.

In mijn werk ben ik gedreven om de juiste diagnose en behandeling vast te stellen, op basis van gegevens uit het gesprek met de patiënt, het lichamelijk onderzoek en laboratoriumonderzoek. Daarbij werk ik veel samen met andere specialisten, waaronder de arts-microbiologen. Het is voor mij belangrijk dat de patiënt inzicht krijgt in wat zijn of haar ziekte betekent om daarin samen met mij een behandelplan te maken.

Verantwoordelijkheid nemen

Als arts vind ik het belangrijk om de verantwoordelijkheid te nemen voor heel mijn patiënt. De gezondheidszorg raakt namelijk steeds meer gefragmenteerd en gesuperspecialiseerd. Hoewel dit zeker meerwaarde heeft, kan een patiënt hierin ook wel eens verdwalen.

Het is belangrijk dat de patiënt zich dan veilig voelt bij een regievoerder. Ik denk dat internisten bij uitstek door hun brede blik deze rol kunnen vervullen maar vind ook dat het eigenlijk de taak is van iedere arts om verder te kijken dan alleen zijn of haar eigen deelgebied. 

Ik hecht er waarde aan om verbinding met een patiënt te maken. Dat geeft mij veel positieve energie. Ik zie patiënten vaak langere tijd en bouw een band met ze op. Patiënten geven me inzicht in een stukje van hun leven, wat ik een voorrecht en bijzonder vind.

HIV en Q-koorts

Voor HIV-patiënten hebben we in het ETZ een goedlopend, toegewijd team. We zetten ons samen in voor de patiënt en hebben veel ervaring. We zijn al HIV-centrum sinds eind jaren tachtig. 

Sinds de Q-koorts-uitbraak van 2007 zien we in Brabant nog steeds nieuwe patiënten met chronische Q-koorts. Chronische Q-koorts is lastig aan te tonen en te behandelen. Met name mensen met hart- en vaatproblemen hebben een verhoogd risico. Ik werk hierin samen met de vaatchirurgen in het ETZ.

Bij een verdenking op chronische Q-koorts verwijzen zij patiënten naar mij. Met collega’s van het Radboudumc in Nijmegen, dat op het gebied van Q-koorts een voortrekkersrol heeft en waar veel wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt, werk ik intensief samen.

Onderzoek en opleiding

In het ziekenhuis ben ik opleider van de arts-assistenten interne geneeskunde. Het is leuk om met jonge mensen samen te werken en hen het vak te leren. Zij op hun beurt prikkelen mij om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen. Het ETZ doet binnen mijn vakgebied mee met onderzoek op het gebied van onder meer HIV, hepatitis C, Q-koorts en pneumonie.

BIG-registratie: 79032301601

Aandachtsgebieden Infectieziekten 

 • HIV
 • Q-koorts
 • MRSA
 • Afweerstoornissen
 • Chronische Hepatitis B en C

Spreekuren en poliklinieken

Polikliniek op locatie ETZ Elisabeth. Polidagen zijn dinsdag, woensdag en donderdag.

Studie & Werkervaring

 • 1984-1991 Geneeskunde  Universiteit Nijmegen
 • 1991-1998 Opleiding tot internist 
 • 1990-2002 Opleiding tot internist-infectioloog
 • 2014-2015 Opleiding tot professioneel coach ALBA academie Veldhoven

Werkervaring

 • 1998-2003 : werkzaam als internist in Radboud MC Nijmegen
 • 2003-heden: werkzaam als internist-infectioloog in ETZ, locatie ETZ Elisabeth te Tilburg

Onderzoek & publicaties

Promotie 16 januari 2008: Improving the prescription of antibiotics, focus on surgical prophylaxis. Radboud UMC

Voor alle publicaties van dr. M.E.E. van Kesteren verwijzen we u graag naar de website van PubMed.

Lidmaatschappen

 • lid A-team ETZ
 • lid commissie dossieronderzoek ETZ
 • opleider Interne Geneeskunde ETZ
 • 2006-2010 : bestuurslid, secretaris Nederlandse Vereniging van HIV behandelaren