Op de CVA-nazorgpolikliniek worden patiënten terug gezien die een herseninfarct of hersenbloeding hebben doorgemaakt.
Bij een beroerte of CVA (Cerebro Vasculair Accident) gaat het vaak om een herseninfarct; dit is bij 80 procent van de patiënten het geval. Dat houdt in dat een bloedstolsel een bloedvat afsluit. Ook kan het zijn dat een hersenbloedvaatje is dichtgeslibd, bijvoorbeeld door slagaderverkalking. De hersenen krijgen daardoor te weinig zuurstof.
Bij een hersenbloeding scheurt een bloedvat in de hersenen of knapt open. Daardoor hoopt zich bloed op in de hersenen en worden hersencellen beschadigd. Een hersenbloeding komt veel minder vaak voor dan een herseninfarct (bij ongeveer 20 procent van de patiënten).
Door een beroerte of CVA kun je lichamelijke of geestelijke beperkingen ervaren, die een grote invloed op jouw dagelijks leven kunnen hebben. Dit is uiteraard een erg vervelende situatie, en kan vragen oproepen bij jou en je partner. Ons team op de CVA-nazorgpolikliniek staat daarom voor je klaar. De CVA-nazorgpolikliniek is gevestigd op locaties Elisabeth, TweeSteden en Waalwijk.
Na je ziekenhuisopname of opname op de dagbehandeling Neurologie krijg je een afspraak toegestuurd voor een bezoek aan een van onze Neuro-revalidatie poli. Deze afspraak wordt ongeveer drie tot vier weken na jouw ontslag uit het ziekenhuis of na de revalidatieperiode gemaakt. Daarna volgt er nog (minimaal) een bezoek, ongeveer drie maanden na de beroerte.
Je kunt zelf kiezen op welke locatie je op controle wil komen. In het gesprek op de polikliniek gaan we in op de medische aspecten. Denk aan medicatie, afgenomen onderzoeken en leefstijl. Ook kun je in dit gesprek al jouw praktische vragen en problemen voorleggen aan de arts.
Afspraak maken
Heb je een beroerte doorgemaakt en wil je een afspraak op onze CVA-nazorgpolikliniek dan kun je bellen naar polikliniek Neurologie: (013) 221 01 40.
Een e-mail sturen kan ook: polineuro@etz.nl. Wil je hierbij duidelijk je naam (de naam van wie het betreft) en geboortedatum vermelden.
Jij, jouw naaste of de bij jouw betrokken (zorg)professional kan contact opnemen om vragen of problemen voor te leggen die voortkomen uit het CVA of de TIA. De heer Vervoort staat je te woord en zal jouw vragen beantwoorden of doorgeven aan een van onze leden van het CVA-team.
Hoe bereik je ons?
Je kunt ons telefonisch of via e-mail bereiken:
Elektronisch Patiënten Dossier MijnETZ
Je kunt ook via het patiëntenportaal MijnETZ contact opnemen met je behandelaar:
MijnETZ
MijnETZ geeft je toegang tot je medische dossier in ons ziekenhuis. Je kunt met het portaal op een veilige manier zelf afspraken maken of je uitslagen bekijken.
Ons CVA-team bestaat uit diverse professionals. Wie je helpt, is afhankelijk van de locatie waar je op controle komt. Op de CVA-nazorgpolikliniek kun je terecht bij mevrouw M. van Schijndel, CVA verpleegkundige of de heer J. Vervoort, verpleegkundig specialist. Ook kan het zijn dat je ter controle wordt gezien door neuroloog P.L.M. de Kort, neuroloog B.P.W. Jansen of neuroloog J.H. van Tuijl.
Veronieke Geenen-Rijniers
Physician Assistant Neurologie in opleiding
Medische zorg op de stroke-unit. Door de continuïteit die ik als PA bied, ben ik een vast aanspreekpunt voor patiënten, verpleegkundigen, specialisten en andere disciplines
B.P.W. Jansen
Neuroloog
Na een omweg via Arnhem werk ik sinds 2001 weer bij het ETZ.
dr. P.L.M. de Kort
Neuroloog
Goede patiëntenzorg is mijn prioriteit. Ik ben geïnteresseerd in de persoon achter de ziekte.
Marjo van Schijndel
CVA-verpleegkundige
CVA-verpleegkundige in het ETZ. Mijn aandachtsgebieden: CVA (beroerte) en TIA
J.H. van Tuijl
Neuroloog
Neuroloog met aandachtsgebieden beroerte en epilepsie
J.C. Vervoort
Verpleegkundig specialist
Ik streef er naar om samen én in openheid met de patiënt de uitgezette behandeling en zorg te evalueren. Waarbij de patiënt ook zelf keuzes kan en mag maken.