Voeding rondom de operatie

Voeding voor de operatie

Voeding is niet alleen belangrijk tijdens opname en herstel, maar ook vooraf aan een grote operatie. Een grote operatie kun je vergelijken met topsport. Om een goede sportprestatie te leveren, is een goede voorbereiding essentieel. Dat geldt ook voor jou rondom een grote operatie. Als je fit een operatie ingaat, heb je minder kans op complicaties en herstel je sneller.

Om optimaal voorbereid te zijn, is het belangrijk om minimaal 3 tot 4 weken voor de operatie meer eiwitten te gaan eten. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor het behoud van spieren en lichaamscellen. Door meer eiwitten te eten in combinatie met bewegen bouw je conditie op.

In de folder sneller herstellen rondom een operatie vind je meer informatie over eiwitten en hoe jij deze in je voedingspatroon kunt toepassen.

Tijdens opname besteden we aandacht aan een goede, uitgebalanceerde voeding, volgens het concept ‘Eten voor jou’. De maaltijden bevatten minimaal 20 gram eiwit en worden dagelijks vers in het ziekenhuis bereid. Daarnaast hebben we verschillende eiwitrijke tussendoortjes die bijdragen aan je herstel.

Kijk voor meer informatie op de pagina over Voeding

Voeding bij herstel

Niet alleen tijdens opname maar ook de eerste weken thuis heeft het lichaam extra voedingsstoffen nodig om te herstellen van de operatie. Wanneer er sprake is van een grote operatiewond, is het raadzaam om extra eiwitten te eten. Wanneer de wond is genezen, kun je je gebruikelijke voedingspatroon weer oppakken.

LET OP: Wanneer je ongewenst bent afgevallen of moeite hebt om te eten, vraag dan aan je arts een verwijzing naar de diëtist.

Beweging rondom de operatie

Wie beweegt, houdt zijn conditie op peil en kan vaak eerder naar huis. Ook ben je thuis vaak weer sneller de oude. Blijf je activiteiten thuis dus zoveel mogelijk doen. Ga sporten of naar een fysiotherapeut om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de operatie.

Kijk voor meer informatie over bewegen op de pagina bewegen

Stoppen met roken

Een goed herstel na de operatie is van belang voor je gezondheid. Stoppen met roken is daarbij belangrijk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat patiënten die vóór hun ingreep stoppen met roken beter en sneller herstellen dan rokende patiënten.
Kijk voor meer informatie op de pagina Gezond weer beter