Neuro-oncologie is het specialisme dat zich concentreert op ziekten van het zenuwstelsel door kanker. Hersentumoren vormen een belangrijk onderdeel van de neuro-oncologie. Een hersentumor is een aandoening die ingrijpende gevolgen heeft en allerlei klachten/ problemen kan veroorzaken.
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) beschikt daarom over een regionaal multidisciplinair behandelteam voor patiënten met een hersentumor. Dit behandelteam bestaat uit neurochirurgen, neurologen, internist- oncoloog, neuro-oncologieverpleegkundigen, radiotherapeut, radioloog en patholoog. Ook specialisten van Instituut Verbeeten en het Catharina ziekenhuis Eindhoven zitten in dit team.
Deze behandelaars hebben zich gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met een hersentumor. Zij werken nauw samen en komen wekelijks op donderdagmiddag bijeen tijdens de neuro-oncologie bespreking. Dit is een multidisciplinair overleg om te komen tot een zorgvuldig behandeladvies.
Dit behandeladvies wordt door de behandelend arts met u en uw naasten besproken. Het behandeladvies kan bestaan uit opereren, bestralen, chemotherapie of afwachtend beleid. Dit is onder andere afhankelijk van het type tumor, uw algehele conditie en eerdere behandelingen.
De regionale werkgroep werkt samen met andere neuro-oncologische centra in Nederland en met name hersentumorcentrum.nl (Erasmus MC) in Rotterdam. De werkgroep neemt deel aan (internationaal) wetenschappelijk onderzoek, met als doelstelling de zorg en behandeling voor patiënten met een hersentumor te verbeteren.
Specialisten die u tegenkomt tijdens uw behandeling vanwege uw hersentumor zijn:
Neurologen
Neurologen zijn artsen die gespecialiseerd zijn in de diagnostiek en de behandeling van ziekten van hersenen, zenuwen, ruggenmerg en spieren. De neuroloog is vaak de eerste specialist met wie u te maken krijgt als er sprake blijkt te zijn van een hersentumor. Dit kan ook in een ander ziekenhuis zijn geweest.
Neurochirurgen
Neurochirurgen zijn artsen die gespecialiseerd zijn in de chirurgische behandeling (operatie) van aandoeningen van het zenuwstelsel (waaronder hersentumoren). In geval van een operatie wordt u naar hen doorverwezen.
Internist-oncologen
Internist-oncologen zijn artsen die gespecialiseerd zijn in diagnostiek en behandeling van kanker; zij hebben kennis over behandeling met medicijnen, en schrijven indien nodig de chemotherapie voor.
Neuro-oncologieverpleegkundigen
Neuro-oncologieverpleegkundigen zijn verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in het informeren, adviseren en begeleiden van patiënten (en hun naasten) met een neuro-oncologische aandoening.
De neuro-oncologieverpleegkundige is een vast aanspreekpunt binnen het gehele traject en de behandeling.
dr. H. Ardon
Neurochirurg
Aandachtsgebieden neuro-oncologie, functionele neurochirurgie (neuromodulatie en intrathecale baclofen), traumatologie en kwaliteit van zorg
dr. E.P.J. Arnoldus
Neuroloog
Mijn belangrijkste aandachtsgebied is multiple sclerose. Ik ben een echte ‘patiëntendokter’, geïnteresseerd in de mens achter de patiënt.
Lea van Baest-Verhulst
Verpleegkundig specialist Neuro-oncologie
Ik ben doorgegroeid naar de functie van verpleegkundig specialist neuro-oncologie nadat ik in 1989 in het 'St. Elisabeth Ziekenhuis' als verpleegkundige ben begonnen.
dr. L.V. Beerepoot
Internist-oncoloog
We komen steeds meer te weten over oncologie. Het is de kunst om een behandeling goed toepasbaar te maken voor de patiënt. Rekening houdend met het individu.
Dr. H.B. Brouwers
Neurochirurg
Het is een voorrecht dit vak te mogen uitoefenen en samen met de patiënt besluiten te nemen over de (operatieve) behandeling, waarbij innovatie en geavanceerde beeldvorming een steeds grotere…
Karen Dujardin
verpleegkundig specialist neuro-oncologie
Het zorgen, luisteren, praten, er voor de medemens zijn - samen met collega’s - is voor mij de grootste drijfveer.
dr. C.S. Gathier
Neuroloog
Hersentumoren, IC neurologie, acute neurologie. Met elkaar de beste kwaliteit van zorg bieden: daar draait het voor mij om
P.E.J. Hanssens
Radiotherapeut-oncoloog
Ik plaats de patiënt altijd boven de richtlijn.
Lieke Huijbregts - van Zon
Verpleegkundig specialist (in opleiding)
Deelgenoot mogen zijn, ondersteuning kunnen bieden en er kunnen zijn voor de patiënt en zijn naasten zijn drijfveren waarom ik dit werk doe.
dr. G.J.M. Rutten
Neurochirurg
Aandachtsgebieden Neuro-oncologie, functionele neurochirurgie (Parkinson / tremoren), wetenschappelijk onderzoek
dr. N.E. Synhaeve
Neuroloog
Aandachtsgebieden hersentumoren, intensive care neurologie, beroertes, algemene neurologie. Betrokken en doortastend.
dr. H.B. Verheul
Neurochirurg
Iedere patiënt moet kunnen meebeslissen over zijn of haar keuzes in de vaak complexe aandoeningen en behandelmogelijkheden.