Kliniek voor kanker

Snel naar

Laatste update 17 april 2024

Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, verandert het jouw leven compleet. Je hebt een hoop vragen, er is nog veel onzeker. Niet alleen voor jou, maar ook voor je familie, vrienden, collega’s en andere mensen die dichtbij je staan.

Een tumorIn het ETZ en Instituut Verbeeten werken de zorgverleners van de verschillende afdelingen nauw samen om goede kankerzorg aan jou te bieden. Dat doen wij binnen de Kliniek voor Kanker. Ook hebben we goede contacten met andere zorginstellingen in de regio via het kankernetwerk EMBRAZE. Hierin maken we afspraken over de beste behandeling voor jou, besteden we aandacht aan wetenschappelijk onderzoek en delen we kennis.

 

 

 

Welke kanker behandelen wij

Huidkanker

 Huidkanker

Huidkanker komt veel voor. Een van de belangrijkste oorzaken van huidkanker is overmatige blootstelling aan ultraviolette (UV) straling. Deze straling komt voor in zonlicht en licht van de zonnebank.

Kanker van het maagdarmstelsel

 Kanker van het maagdarmstelsel

Bij kanker van het maagdarmstelsel gaat het over tumoren in de buik- en spijsverteringsorganen, zoals maag, (slok)darm, lever of alvleesklier. Bij een vermoeden van een tumor in deze organen zijn verschillende onderzoeken en behandelingen mogelijk. De voornaamste behandelingen zijn precisie-chirurgie om de tumor te verkleinen of zoveel mogelijk te verwijderen met bestraling en chemotherapie.

Gynaecologische kanker

 Gynaecologische kanker

Ieder jaar worden 4.500 vrouwen in Nederland geconfronteerd met gynaecologische kanker. De meest voorkomende vormen zijn baarmoederkanker, baarmoederhalskanker, eierstokkanker en schaamlipkanker.

Hoofd-halskanker

 Hoofd-halskanker

Bij hoofd-halskanker gaat het om kanker in het hoofd-halsgebied ofwel de bovenste adem- en voedselweg boven het niveau van de sleutelbeenderen. De verschillende kankers die samen de groep hoofd-halskanker vormen zijn zeldzaam. Ongeveer 3% van de gevallen van kanker bevindt zich in het hoofd-halsgebied. Bij mannen is het de 8e en bij vrouwen de 9e meest voorkomende tumorsoort in Nederland.

Longkanker

 Longkanker

Longoncologie is het specialisme dat zich richt op verschillende soorten kanker in de longen. Het is de meest voorkomende vorm van kanker wereldwijd bij mannen. De afgelopen decennia kwam longkanker in Nederland ook steeds vaker voor bij vrouwen. Onder longkanker vallen onder meer niet-kleincellige longkanker, kleincellige longkanker en mesothelioom (ook wel asbestkanker genoemd).

Borstkanker

 Borstkanker

Borstkanker is wereldwijd een veelvoorkomende vorm van kanker die met name in westerse landen wordt gediagnosticeerd. Met 31% van alle diagnoses is borstkanker (incl. DCIS) de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen in Nederland. De incidentie van borstkanker is de afgelopen decennia toegenomen en bij de voortdurende optimalisatie van behandelingen is steeds meer aandacht voor het zoveel mogelijk voorkomen van late gevolgen.

Kanker van het zenuwstel

 Kanker van het zenuwstelsel

Het specialisme Neuro-oncologie concentreert zich op ziekten van het zenuwstelsel door kanker. Hersentumoren zijn een belangrijk onderdeel van neuro-oncologie en omvatten zowel primaire hersentumoren als hersenmetastasen. Primaire hersentumoren, die meestal ontstaan uit het hersenweefsel (steunweefsel) en de hersenvliezen zijn relatief zeldzaam.

Bloed- en lymfeklierkanker

 Bloed- en lymfeklierkanker

Elk jaar wordt in Nederland bij ongeveer 4.000-5.000 mensen een vorm van bloed- of lymfklierkanker vastgesteld en deze vormen van kanker horen daarmee bij de tien meest voorkomende vormen van kanker.

Schildklierkanker

 Schildklierkanker

Bij schildklierkanker – een zeldzame aandoening – zit er een kwaadaardig gezwel, een tumor, in de schildklier. De vormen van schildklierkanker die het meest voorkomen, zijn vaak goed te behandelen.

Kanker van de urinewegen

 Kanker van de urinewegen

Urologische oncologie is het specialisme dat zich concentreert op kanker van de prostaat, nier, blaas, zaadbal, penis en urinewegen.

 

Daarnaast hebben we veel aandacht voor:

 

 

 • Wat doen we voor jou?

  Bij de Kliniek voor Kanker ben je in goede, vertrouwde handen. De Kliniek voor Kanker is een samenwerkingsverband tussen het ETZ en het Instituut Verbeeten. Onze missie is buitengewone oncologische zorg leveren en, waar nodig, patiënten doorverwijzen naar gespecialiseerde centra. We doen dit op verschillende manieren:

  • We blinken uit in basiszorg bij de meest voorkomende kankersoorten
  • We zijn gespecialiseerd in topklinische zorg bij neuro-, hoofd-, hals-, maag- en slokdarmkanker
  • We stellen snel de diagnose en starten zo spoedig mogelijk met een passende behandeling
  • We luisteren echt naar je en samen met jou bepalen we de beste behandeling voor jou
  • We bespreken jouw behandelplan met alle betrokken zorgprofessionals en werken intensief samen op het gebied van onderzoek, behandeling en begeleiding, bijvoorbeeld tijdens Multidisciplinaire Overleggen en Tumorwerkgroepen
  • We benoemen één zorgverlener die het behandelproces overziet en waar jij terecht kunt met vragen
  • We houden het zorgaanbod dichtbij in de regio
  • We bieden zorg volgens de modernste behandelmethodes, in nauwe samenwerking met regionale zorgprofessionals (zoals huisartsen, thuiszorg, verpleeghuizen, andere ziekenhuizen) en academische onderzoekscentra
  • We doen veel wetenschappelijk onderzoek en blijven innoveren
  • We bewaken continu de kwaliteit en jouw waardering nemen we hierin mee
  • Wij willen de zorg voor jou nog beter maken en zorgen voor goede informatie voor onze patiënten, medewerkers en bezoekers. Initiatieven als het Inloopruimte Oncologie en het begeleiden van kinderen met zieke ouders zijn hiervan enkele voorbeelden

   

  Inloopruimte Oncologie

  Heb je behoefte aan een luisterend oor of wat afleiding? Dan kun je terecht in de Inloopruimte Oncologie op locatie ETZ Elisabeth.

  Inloopruimte Oncologie

 


Samenwerking

AYA Jong & Kanker
 AYA-zorg in het ETZJe bent jong, in de bloei van je leven en hebt alles eigenlijk nog voor je liggen. En dan ineens komt de klap: je hebt kanker. Je wereld verandert ingrijpend.
EMBRAZE Kankernetwerk
EMBRAZE KankernetwerkOm de kwaliteit van zorg voor patiënten met kanker continu te verbeteren vormen zeven ziekenhuizen en twee instituten radiotherapie in Brabant en Zeeland kankernetwerk EMBRAZE
Instituut Verbeeten
Instituut VerbeetenInstituut Verbeeten is hét gespecialiseerde oncologische behandelcentrum voor radiotherapie en nucleaire geneeskunde van West- tot Noordoost-Brabant.

Zorgteam

Pagina delen?