"Ondanks mijn ziekte werk, leef en studeer ik gewoon"

Mijn naam is Vanessa Spaanderman, 23 jaar en ik heb RRMS. Ondanks mijn ziekte werk, leef en studeer ik gewoon. Ik ben nu druk bezig met de laatste loodjes van mijn studie Journalistiek. Voor mijn afstuderen moest ik een productie maken en heb daarom gekozen om een documentaire. Een documentaire over mijn leven met MS, want stiekem wist ik er niet zoveel van af. Ook kende ik eigenlijk niemand met deze ziekte dus het voelde echt alsof ik er alleen voor stond.

Op 23 maart 2021 veranderde mijn leven: ik kreeg de diagnose MS. Mijn wereld stond echt even stil, want hoe ziet mijn toekomst eruit? Ik was toen 21 jaar.

Vanessa Spaanderman
Vanessa Spaanderman

Confronterende vragen

In mijn documentaire ga ik in gesprek met mijn behandelend arts prof. dr. L.H. Visser van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). Ik stel ik hem een aantal confronterende vragen, want ga ik nu eerder dood?
Verder praat ik open met mijn ouders en beste vriendin over mijn ziekte. Hoe hebben zij alles ervaren en ben ik veranderd als mens?

Een inkijkje in leven met MS

Met deze documentaire wil ik een echt kijkje geven in mijn leven met MS. Zoals ik al eerder vertelde, kende ik eigenlijk niemand die ook MS heeft. Ik wil graag het leven van een jong iemand laten zien omdat de ziekte eigenlijk niet zo bekend is. Hopeijk kan ik anderen hiermee inspireren, zorgen voor herkenningen en wellicht een steun zijn. Je bent niet alleen, ook al voelt dat soms zo.

Bekijk de documentaire:

In dit gedeelte bevindt zich een video. Die is niet zichtbaar omdat de cookies (nog) niet zijn geaccepteerd. Bekijk ons cookiebeleid.