Saskia en Maarten

Hoe is het nu met Saskia en Maarten?

Saskia en Maarten zijn getrouwd en ondergingen beiden een Gastric Sleeve, Dit is een operatie waarbij de maag wordt verkleind. Na de operatie heeft de maag ongeveer de vorm en de omvang van een banaan. Maarten werd afgelopen september geopereerd en is ruim 35 kilo kwijt. Zijn streefgewicht is 92 zodat zijn BMI ‘groen’ is. Saskia vierde afgelopen december haar eerste ‘bananenverjaardag’, zoals zij dit zelf noemt. Door de operatie is hun kwaliteit van leven aanzienlijk verbeterd.  

Saskia vertelt: Ik ben in december 2022 geopereerd en merk dat ik nu aan het stabiliseren ben qua gewicht. Voor de operatie woog ik 117 kilo, daar is nu 40 kilo vanaf, dat verschil is gigantisch, ik ben veel fitter. Waar ik eerst maar 2.5 km kon wandelen, haal ik nu makkelijk 10 km zonder problemen. Ik pak nooit meer de lift en kom gewoon fit boven, ook al is het de bovenste verdieping waar ik moet zijn. Na een dag werken heb ik ’s avonds nog energie om iets te doen en – niet onbelangrijk – om gezond te koken in plaats van iets ongezonds te halen. Mentaal voel ik me veel beter en in mijn werk ben ik enorm gegroeid doordat ik zelfverzekerder ben. Ik heb mijn eigen ‘ik’ weer teruggevonden en zit veel lekkerder in mijn vel. Dat maakt het leven veel leuker.

Maartens besluit om te veranderen

Maarten: “Ik zag het succes bij Saskia. Toen ben ik een keer mee geweest naar een bijeenkomst binnen het ETZ. Ik dacht altijd dat ik het wel zelf kon, maar dat lukte niet. Ik kreeg steeds meer ongemakken: slaapapneu, pijn aan mijn been, vermoeidheid na het werk en ik heb een herseninfarct gehad, dan word je toch ook wat angstiger. Natuurlijk speelt ook het cosmetisch aspect een rol. Ik wilde niet een ‘dikke oudere man’ worden. Ieder jaar werd ik een beetje zwaarder en daardoor zat ik minder lekker in mijn vel. Nu voel ik me goed.”

Maaltijden doseren

Saskia vult aan: “We hebben twee dochters, onze jongste woont nog thuis. Zij was wel even bang dat we allemaal ‘niks’ meer te eten zouden krijgen en dat we nooit meer konden uiteten. Maar dat valt allemaal best mee. We eten meer gedoseerd. Maarten en ik eten samen een portie voor één persoon. Pas aten we met onze meiden bij een tapasrestaurant, dan is het heel makkelijk om minder voor jezelf te bestellen. Een ‘all you can eat’ sushi restaurant slaan we over. We vermijden koolhydraten en letten er juist op dat we genoeg eiwitten binnenkrijgen. Na de operatie hebben we allebei last gekregen van lactose-intolerantie. Maar tegenwoordig zijn er zoveel lactosevrije producten dat dat helemaal geen probleem is.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Saskia en Maarten

Saskia en Maarten

Leefstijl aanpassen

Saskia is er heel open over geweest dat ze met behulp van een operatie is afgevallen. Zij heeft veel steun ontvangen van de mensen om haar heen en krijgt ook regelmatig complimenten. Maarten was in eerste instantie iets terughoudender in het vertellen over zijn operatie. “Voor mannen is dat misschien toch anders omdat het minder vaak voorkomt. Sommige mensen denken dat je de makkelijke weg kiest. Maar na de operatie moet je echt je levensstijl aanpassen, het gaat niet vanzelf,” zegt Maarten.”

Alleen het allerlekkerste

“We gaan binnenkort een weekendje weg, dan moeten we wat meer nadenken over ons eet- en drinkmomenten. Een kop koffie ergens drinken gaat prima en een tussendoortje nemen we gewoon mee als we op pad zijn. Als we ergens op bezoek gaan dan pak ik alleen het allerlekkerste de rest laat ik gewoon liggen, het is echt niet zo dat je niks meer mag hebben.”

Een tip aan het bariatrieteam heeft Maarten nog wel. Daarin miste hij de verpleegkundig specialist die hij zag in verband met zijn slaapapneu. Omdat na de operatie zijn slaapapneu veranderde, was het voor hem even zoeken hoe om te gaan met de GCAP – een luchtpomp – die zijn ademhaling tijdens het slapen reguleert. Ook kregen hij en Saskia na de operatie wat last van hun darmen, maar dat was zo opgelost met één schepje vezels per dag.

Laat je informeren

Tips aan mensen die al langer met hun overgewicht struggelen en waarbij het steeds weer niet lukt om af te vallen met een dieet, hebben Saskia en Maarten nog wel: “Bezoek eens een informatiebijeenkomst om te kijken of een operatie jou wellicht ook kan helpen. Realiseer je dat een operatie een hulpmiddel is. Doe het vooral voor je gezondheid en besef dat je na de operatie bereid moet zijn om je levensstijl aan te passen.”