Inspirerende ervaringen op lotgenotendag
Een moeilijk moment. Tranen, een liefdevolle hand op de schouder en dan gaat het wel weer. Dat kan gebeuren wanneer je vertelt over heftige ervaringen. Het is de Europese week voor hoofd-halskanker en tijdens de lotgenotendag op woensdag 22 september bij Inloophuis Midden-Brabant in Tilburg kwamen patiënten bij elkaar die een zware operatie ondergingen. Het was een middag vol warmte, humor en verdriet.
“Ik heb er wel een beetje schrik van, hoor”, zegt een vrouw aan de grote tafel. Barbara Chardon, casemanager bij het ETZ, vraagt haar waar ze dan precies bang voor is. Ze antwoordt: “Wat de uitslag zal zijn.” Het gesprek gaat over de onzekerheid van hoofd-halskanker. Die onzekerheid kan verschillende vormen aannemen, zo bleek uit de verschillende reacties. Zo vroegen aanwezigen hoe je symptomen van de ziekte kunt herkennen of wat er gebeurt als het behandeltraject in het ziekenhuis afgerond is. De aanwezige casemanagers, die deze dag mede hadden georganiseerd, stelden de mensen gerust en gaven aan dat ze bij twijfel áltijd even mogen bellen.
Ervaringen delen
Het spits was afgebeten en de gesprekken kwamen vrijwel direct op gang. De lotgenoten deelden hun ervaringen. Die leidden daarna tot mooie, ontroerende en inspirerende verhalen. Zo kwam er een vrouw aan het woord, die sinds de commando-operatie, waarbij een kwaadaardig gezwel in de mond- en keelholte wordt weggehaald, niet meer normaal kan eten. “Ik was vroeger echt een ‘snoepkont’ en hield ontzettend van koken en gezellig tafelen.” Inmiddels kan ze daar door haar ziekte niet meer van genieten. Ze vond het dan ook confronterend om te zien hoe anderen wél ‘gewoon’ konden eten. Een heftig, emotioneel verhaal, dat veel indruk maakte op de luisteraars. Zo kwam er een vrouw speciaal naar haar toe om te vertellen ‘dat ze een heel sterke vrouw was’.
Iemand anders zegt dat hij zich realiseert dat eten een grote sociale rol speelt in je leven. Zelf heeft hij op dat gebied ook de nodige tegenslagen moeten verwerken. Het zijn juist die verhalen die de lotgenotendag zo belangrijk maken. Verhalen waarin jezelf herkent, die je aan het denken zet en je doet beseffen dat je er niet alleen voorstaat.
Fijne plek
Het gevoel van herkenning en de warme sfeer die heerst bij Inloophuis Midden-Brabant maakte het een mooi samenzijn. Het pand ligt aan het Wilhelminapark in Tilburg. Wanneer je door het raam kijkt, zie je het mooie groen van het park. De organisatie wil juist dat de gasten even weg zijn van het ziekenhuis. Dat ze een fijne plek hebben om te praten of om juist even helemaal niks te zeggen. Ook worden er diverse activiteiten georganiseerd, zoals yoga, koken, schilderen of bloemschikken. Het moet vooral een plek zijn waar je graag komt, waar iedereen begrijpt wat kanker met je doet.

Aan goede, mooie en ontroerende gesprekken geen gebrek in de gezellige huiskamer van Inloophuis Midden-Brabant.