"Het was alsof ik een klap in mijn gezicht kreeg"

Anky van de Broek (61 jaar) kreeg onlangs de diagnose longkanker. Ze voelde zich al een tijd niet lekker en wilde alleen maar slapen. Toen haar hoofd opzwol met vocht besloot ze de huisarts te bellen. Later in het ziekenhuis bleek dat een tumor haar slagader en haar luchtpijp dicht drukte. Halsoverkop werd ze opgenomen en startte ze met haar eerste chemokuur om de agressieve kleincellige kanker te lijf te gaan.

Anky kreeg onlangs de diagnose longkanker. Die dag zal ze nooit vergeten. “Een klap in mijn gezicht, zo raar. Het is net of ze het over iemand anders hebben als je het hoort. Allerlei emoties gingen door me heen: ik was boos, bang en heb gehuild. Ik wil niet dood, ik heb drie kinderen, twee pleegkinderen en twintig kinderen in Afrika. Ik kan nog niet gaan, dat gaat niet, ik heb nog te veel om voor te zorgen.” Twee keer per jaar gaan Anky en haar man Rinus naar de binnenlanden van Senegal en Gambia om te klussen. Dit doen ze met veel plezier en is hun manier van vakantie vieren. “Ze zijn daar nu allemaal aan het bidden voor me, dus dat is goed,” lacht Anky.

Tekst gaat verder onder de foto

Anky van de Broek (61 jaar)
Anky van de Broek (61 jaar)

Oosterse geneeswijzen

Anky en Rinus richtten het CNGO (Centrum voor Natuurlijke Gezondheidsontwikkeling) op in Tilburg. Hier geven ze onder andere Tai Chi en Chi Kong als Chinese geneeswijzen. Voor haar huidige behandeling maakt Anky gebruik van Oosterse en Westerse geneeswijzen. Met haar casemanager, oncoloog en verpleegkundige bespreekt ze dit dubbele pad en ze is blij dat ze wordt begrepen. “We verschillen van mening maar respecteren elkaar.” Anky staat voor honderd procent achter de chemokuren en heeft alle vertrouwen in haar oncoloog. Daarnaast zorgt ze met Chi Kong oefeningen dat er meer beweging en zuurstof in de tumor in haar long komt zodat deze beter kan genezen. Ook is ze in behandeling bij een biochemicus waar ze een op maat gemaakte kruidenbehandeling krijgt om haar tumoren kleiner te maken en de pijn van de chemokuur te verminderen. “China is heel ver in de behandeling van kanker, ook het gebruik van acupunctuur heeft een wetenschappelijk bewezen effect. Ik zie het als het beste van beide werelden combineren, het oosten ontmoet het westen.” Wat Anky belangrijk vindt, is één route te kiezen die wetenschappelijk onderbouwd is en hierbij te blijven.

Kwaliteit van leven

“Gisteren heb ik mijn hoofdharen eraf geschoren, dan kun je me opdweilen. Nu denk ik, ach het valt best mee. Met huilen schiet ik niks op en mensen die negatief zijn, wil ik liever niet spreken. Ik wil geen bloemen meer, het lijkt wel of ik hier in een mortuarium lig. Ik wil gewoon door met leven en mijn oefeningen doen. Ik let heel goed op mijn eten en slaap, dat geeft me ritme en houvast. Acceptatie is een heel groot goed. Door te accepteren wat ik heb, kan ik vechten. In verdrinken in zelfmedelijden heeft niemand iets aan. Ik wil een voorbeeld zijn voor mijn kinderen.”

Anky leeft veel bewuster in het moment sinds haar diagnose. Ze maakt zich bijvoorbeeld niet druk of ze de vakantie in de zomer in Frankrijk wel haalt. “Dan ga ik wel met mijn blote kont in de tuin zitten.” Het is goed zoals het is, het is niet anders. Anky hoopt dat mensen zich gesterkt voelen bij het lezen van haar verhaal. “Als die kale kop het ook kan, kan ik het ook, hoop ik dat mensen denken”, lacht ze. “Misschien is het wel een nieuw begin voor me, een wedergeboorte.”

Genietmomenten

Anky hoeft maar naar buiten te kijken om een genietmoment te ervaren. Haar tuin zit boordevol vogels waar ze uren naar kan kijken. Ze heeft veel lol met haar kinderen en drinkt ook nog gezellig koffie op kantoor. “Ik heb het geluk dat ik een vrolijk mens ben. Ik zie het geluk altijd in de kleine dingen. Sinds ik ziek ben laten zoveel mensen om me heen weten dat ze van me houden. Dat had ik nooit verwacht”, zegt ze geëmotioneerd. “Zelfs de kinderen uit de buurt stoppen tekeningen in mijn brievenbus of ze staan voor het raam te zwaaien, het is een warm bad.”