Het verhaal van verpleegkundige Els

“Het is heel intens maar ook dankbaar werk om voor deze ouders te mogen zorgen”

Els Kennis werkt meer dan 20 jaar als verpleegkundige. Zij zorgt met veel liefde en plezier voor zwangere vrouwen en vrouwen die komen bevallen. Zij vertelt graag over een andere kant van haar werk, namelijk de zorg voor de ouders wiens zwangerschap niet loopt zoals gehoopt. “Bij sommige ouders moet de zwangerschap afgebroken worden of overlijdt het kindje in de buik.  Dit is altijd heel verdrietig om mee te maken, ook voor mij als zorgverlener. Elk verhaal is uniek en raakt mij.

Ondersteuning bij beslissingen

De eerste kennismaking is voor mij ook een beetje spannend: hoe gaat het met de ouders, hoe staan ze in het proces, hoe uiten ze hun emoties? We gaan een intensieve dag in met hen. Daarbij is het belangrijk dat ze vertrouwen in mij en mijn collega’s kunnen hebben en hun vragen en emoties met ons kunnen delen. Ik ben die dag veel bij ze. Gewoon naast ze. Er komen veel verhalen en ook vragen voorbij. Ik ben er om die vragen te beantwoorden maar ook om ze vragen te stellen. Ouders moeten nadenken over zoveel dingen. Bijvoorbeeld het kijken naar en vasthouden van hun kindje, willen we hand- en voetafdrukjes, nemen we foto’s, hoe noemen we het kindje, kiezen we voor wateropbaring. Ook praten we over pijnstilling tijdens de bevalling, willen de ouders nog onderzoeken van het kindje, gaat het kindje mee naar huis, begraven of cremeren, aangifte…. veel om beslissingen over te nemen. Ik probeer ouders hiermee te helpen.

(de tekst gaat verder onder de foto)

Een vlinder staat vaak symbool voor een overleden kindje.

Vlinderviering

We bieden ouders de mogelijkheid hun kindje via het ziekenhuis te cremeren. Niet iedereen wil of kan hun te vroeg geboren kindje (tot 24 weken) mee naar huis nemen of daar een crematie/begrafenis voor regelen. Eén keer per kwartaal worden deze kindjes gezamenlijk gecremeerd in het crematorium van Tilburg. Dit is een bijzondere dag, waar we samen met de betreffende ouders bij stil willen staan. Samen met de geestelijk verzorger van het ziekenhuis herdenken we de kindjes in het stiltecentrum. We noemen hen bij naam, steken een kaarsje aan, staan we stil bij wat er gebeurd is. Ouders leggen een steentje, met de naam of datum, bij de Vlinderboom. Zo hopen we met een ritueel toch de periode in het ziekenhuis af te sluiten. Daarna nog een kopje koffie met z’n allen. Dat levert vaak hele mooie contacten tussen de verschillende ouders op. Ik ben hier als verpleegkundige bij en ik vind het heel bijzonder om te ervaren hoe veerkrachtig mensen kunnen zijn. Ook is het fijn ouders die ik heb begeleid, terug te zien.

Al bij al is het heel intens maar ook dankbaar om voor deze ouders te zorgen. Ik vind het ontzettend belangrijk om hen te helpen tóch goede herinneringen te maken aan deze verdrietige tijd. Dat vraagt veel van alles wat ik heb als verpleegkundige én als mens. En ook bij mij valt er dan weleens een traan…”

Els Kennis - verpleegkundige verloskamers