"50 jaar geleden had ik nooit meer kunnen lopen"

In de zomer van 2020 breekt Bas Vermeer zijn hiel op drie plekken. Een ernstige breuk, die niet zo vaak voorkomt. We spreken hem en Koen Lansink, de chirurg die hem opereerde, over de impact van deze breuk. 

Bas vertelt hoe het ging. “Ik had mijn huissleutels op kantoor laten liggen. De 2 meter hoge poort was dicht. Ik dacht daar wel even overheen te klimmen. Dat ging goed, tot ik naar beneden sprong. Krak. Ik dacht eerst dat ik mijn enkel zwaar gekneusd had. Want ik had weinig pijn als ik er niet op liep. Ook bij de HAP (Huisartsenpost) dachten ze niet meteen het ergste. Na 3 uur thuis wachten kon ik toch bij de SEH (Spoedeisende Hulp) terecht. Foto gemaakt en inderdaad, een gecompliceerde hielbreuk. Blijkbaar ernstiger dan een ‘gewone’ enkelbreuk.” 

Vervelende breuk

“Een breuk in je hielbeen is een vervelende breuk,” beaamt traumachirurg Koen Lansink. “Het hielbeen is het enige been dat contact maakt met de grond. Als daar een probleem ontstaat, veroorzaakt dat al gauw pijn. Huis-, tuin- en keukenongevallen kunnen hele complexe breuken veroorzaken. Dit zijn breuken waar wij als Traumacentrum in gespecialiseerd zijn.”

In de warmste week van 2020 zat Bas thuis op drie hoog te wachten tot de zwelling weg ging. “In die week heb ik me via internet ingelezen. Daar werd ik niet vrolijker van. Veel mensen melden complicaties na hun operatie. Slepen met de voet, niet goed meer kunnen lopen, niet langer dan twee uur kunnen staan… met die gedachtes in mijn hoofd ging ik de operatie in.” 

“Toen Bas binnenkwam op de SEH hebben we hem meteen duidelijk gemaakt dat dit een serieuze breuk was waarbij hij langdurig rust moest houden en zijn levensstijl moest aanpassen” vertelt Koen. “Gelukkig nam hij ons advies ter harte en stopte hij per direct met roken voor de operatie. Een roker heeft 4 keer zo veel kans op complicaties met de wond- en breukgenezing. Ik kan de botjes op elkaar zetten, maar de huid en weke delen moeten ook genezen.” 

De operatie

Zo ziet de enkel van Bas er nu uit.Vooraf maken Koen Lansink en zijn team een plan voor de operatie. Hiervoor maken ze eerst een foto, dan een CT-scan en vervolgens een 3-dimensionale reconstructie. Zo weten ze wat er moet gebeuren en welke delen ze terug op zijn plek moeten brengen. Met de reconstructie kunnen ze het hele bot ronddraaien en zien waar ze moeten zijn. In sommige gevallen gebeurt dit met een VR bril en lopen ze virtueel door de breuk heen.  

Dr. Lansink en de anesthesioloog willen Bas onder plaatselijke verdoving opereren. Bas vertelt: “Ik zei nog heel stoer ‘dat is prima’. Het vooruitzicht dat ik dat gepeuter in mijn voet zou horen, vond ik niet echt prettig. Ik was daarom opgelucht dat het verdoven van mijn been niet goed lukte en gekozen werd voor algehele narcose. Laat mij maar lekker bewusteloos zijn.” 

De operatie duurt zo’n 3 uur. Daarna moet Bas vanwege wondgenezing een paar dagen blijven. “Dat vond ik prima. Zo kon ik veel vragen stellen. Er heerst een fijne sfeer in het ziekenhuis, iedereen is aardig.”

Scootmobiel

Bas kan ruim 3 maanden niet lopen. Niet handig als je in een appartement op de derde verdieping woont, zonder lift. “Dat was op mijn billen de trap op en af. En op een bureaustoel door het huis. Gelukkig kon ik buiten in een scootmobiel rondrijden. Dat was mijn enige lichtpuntje. Er gaat een wereld voor je open hoor! Ik schreef er zelfs een artikel over."

Hoe is het nu met Bas? “Ik mag alles weer. Elke week ga ik vooruit en heb ik minder pijn. In het ziekenhuis zeiden ze dat ik zelfs geen fysiotherapie nodig heb. De pinnen en schroeven blijven voorlopig lekker in mijn voet zitten. Als ik de foto zie, dan is het een klein wonder dat ik weer loop. Ik besef me heel goed dat als ik 50 jaar geleden had geleefd, ik nooit meer had kunnen lopen.” 

Hieronder de tweet waarin Bas dr. Lansink bedankt voor zijn goede zorgen:

Met deze tweet bedankte Bas zijn traumachirurg.