'Het Instagramaccount overtuigde de dokter'

Jan van Leeuwen (88) deelt zijn leven op Instagram. Onder de naam @borussiaopa is vaak te zien hoe hij geniet van een lekkere bitterbal of een kroketje. Ook deelde hij zijn tijd in het ETZ, toen hij was opgenomen op de verpleegafdeling Chirurgie vanwege een heupoperatie.

Nooit ophouden! Dat is het motto van de oude voetbalclub NOAD, waar Van Leeuwen lange tijd professioneel heeft gevoetbald. "Hij speelde in het betaald voetbal tegen Ajax en Feyenoord", vertelt oudste zoon Peter van Leeuwen (54) trots.

Meneer Van Leeuwen werkte voor zijn voetbalcarrière als commando in het leger. "Daar ontwikkelde hij een nogal hoge pijngrens", vertelt jongste zoon Jan van Leeuwen (51), beter bekend als Jantje, “Daarnaast heeft ons pa veertig jaar als dieselmonteur bij de Nederlandse Spoorwegen gewerkt.” De broers zorgen samen al zeven jaar voor hun vader. Dat beloofden ze hun moeder, die destijds overleed aan kanker.

Meneer van Leeuwen wordt samen met zonen Jan (links) en Peter uitgezwaaid door de verpleegkundigen.

Heup uit de kom

Op een zondagochtend kan meneer Van Leeuwen niet uit bed komen. Niks voor hem, vinden zijn zonen. Op het eerste oog merken ze weinig aan hun vader. Jan: "Ik had pa zaterdag gewassen. Hij slikt bloedverdunners. Als hij zich gestoten had, zagen we dat wel op zijn huid." Peter: "Ik trok voorzichtig aan zijn been, toen pas gaf hij een krimp."

De volgende dag wordt meneer Van Leeuwen opgehaald en per ambulance naar het ETZ vervoerd. Daar komt hij op de verpleegafdeling Chirurgie terecht. Na onderzoek blijkt al snel dat zijn heup uit de kom geklapt is, vermoedelijk door slijtage.

De dood of de gladiolen

De dokters bespreken met de broers of meneer Van Leeuwen de operatie wel moet krijgen. Die is namelijk niet zonder risico’s: er is een kans dat hun vader zou overlijden of gebukt zou gaan onder ernstige complicaties. Dan zou meneer Van Leeuwen op bed moeten blijven liggen. "Maar”, zegt Jan, “als ons pa niet geopereerd zou worden, zou hij ook aan bed gekluisterd blijven. Dat zou hij nooit hebben gewild. Het was de dood of de gladiolen.”

"Het Instagramaccount overtuigde de dokter van het belang van de operatie", vertelt Peter. “Daar zag hij dat onze vader nog van alles onderneemt en vol van het leven geniet.” Jan: "We waren wel bang voor de narcose. Dit omdat onze vader dementerende is. Hij zou daarom een grotere kans hebben op acute verwardheid (een delier). We zouden het heel erg vinden als pa ons niet meer zou herkennen." Peter knikt ernstig: "Dan ben ik hem eigenlijk al kwijt."

Woensdag wordt meneer Van Leeuwen geopereerd. Na de ingreep komen de broers op de uitslaapkamer bij vader kijken. Peter: "Ik vroeg pa meteen: 'Wie ben ik?' Waarop hij antwoordde, alsof het de normaalste zaak van de wereld was: 'Peter van Leeuwen.’ Ik wees naar mijn broer en vroeg wie hij was. Mijn vader antwoordde: 'Ja, de mol.' Dat is Jantjes bijnaam." Dat meneer Van Leeuwen Peter en Jan herkende, was voor hen een geruststelling.

Stralen

De dag na de operatie staat meneer Van Leeuwen al naast zijn bed. De chirurg komt elke dag kijken hoe het gaat. "De zorgverleners namen ons pap heel serieus. Daarvoor ben ik hen heel dankbaar. Pa straalde toen hij naast zijn bed stond!”, zegt Peter.

Jan: "Dat pa in het ziekenhuis terechtkwam, was voor ons een eyeopener. Wij dachten dat hij zich thuis prettig voelde, maar pa heeft hier zo genoten van de verzorging en verpleging. We weten nu dat hij graag in contact is met meer mensen.” Meneer Van Leeuwen gaat aansterken in het revalidatiecentrum.

De bitterbal liefhebbende opa

Jan en Peter verheugen zich op uitjes met hun vader. Zoals naar de wedstrijden van Borussia Mönchengladbach, waar meneer Van Leeuwen oudste seizoenkaarthouder is. Die leuke activiteiten delen de broers op het Instagramaccount van hun vader. Daar is Jan regelmatig te zien op een terrasje smikkelend aan een bitterbal.

Peter: "Tweeënhalf jaar geleden was pa gestopt met eten en lag alleen maar op bed. Pa vroeg kleindochter Jessica wanneer ze samen weer naar het voetbal zouden gaan. Zij is niet te flauw en zei: 'Nooit meer als u niet gaat eten.’ 'Dan zal ik eens uit bed komen', zei mijn vader toen." Voetbal houdt meneer Van Leeuwen in leven.

Met het Instagramaccount willen Jan en Peter laten zien dat er meer met ouderen gedaan kan worden. Peter: "In het ziekenhuis zie ik vrijwilligers rondlopen die op bezoek gaan bij ouderen, dat is heel goed werk.” “Ik krijg reacties van mensen die zeggen, ‘had ik dat maar gedaan’. Dat raakt me wel”, zegt Jan.