‘Dankzij de operatie vind ik sporten weer leuk’

“Dat ik deze ingreep heb mogen doen, is echt een cadeautje. Ik heb mijn leven weer terug.” Chantal Wilthagen (42) en haar partner John Frits (45) zijn na een maagverkleining samen zeventig kilo kwijt.

Beiden krijgen een gastric sleeve, een operatie waarbij een groot deel van de maag wordt verwijderd. Chantal wordt eind 2016 geopereerd, John een jaar later. “Ik zou het zo weer doen”, zegt John nuchter. De twee hebben een druk leven; John heeft een eigen schildersbedrijf en Chantal is locatiemanager van drie uitvaartcentra.

Chantal en John kregen allebei een maagverkleiningChantal en John kregen allebei een maagverkleining.

Bijzondere reis

“Je kunt wel je kop in het zand blijven steken, maar als sporten en diëten niet meer helpt, moet je op zoek naar een ander hulpmiddel om af te vallen. Ik had een hoge bloeddruk, voelde me niet fit en wilde problemen op latere leeftijd voorkomen”, aldus Chantal. Met hulp van de praktijkondersteuner van de huisarts zet ze de stap richting het Obesitas Centrum in Tilburg. “Het was een bijzondere reis. Ik ben rationeel ingesteld, maar vond de screening ontzettend spannend, want daar werd bepaald of ik in aanmerking kwam voor de operatie.” Chantal krijgt na een paar weken het verlossende telefoontje; ze mag geopereerd worden!

John heeft dan nog geen last van zijn overgewicht; hij sport fanatiek en voelt zich energiek. Toch neemt ook hij de stap. “Ik wilde net als Chantal gezond blijven”, zegt John.

Gezond gewicht

Als John en Chantal de screening doorlopen hebben, komen ze op gesprek bij de chirurg. Zij legt hen de verschillende behandelopties voor. John: “Wij hebben allebei een drukke baan, dus dumpingklachten (klachten die alleen ontstaan bij een gastric bypass, een andere maagverkleinende operatie) konden wij niet gebruiken. Voor ons was gezondheidswinst het belangrijkst, vandaar dat we kozen voor de gastric sleeve.” Chantal vult aan: “Ik vond het heel goed dat de chirurg vroeg naar mijn doel. Zij legde duidelijk alle voors en tegens van de behandeling uit, waarbij ze onze wensen zwaar liet meewegen. Zo konden we een goed onderbouwde beslissing nemen.”

Spannend

De operatie gaat bij zowel Chantal als John goed; na één nacht in het ziekenhuis mogen ze weer naar huis. “Ik ben geen ziekenhuisman, dus vond één nacht meer dan genoeg”, grinnikt John. “Voor mij was het - gelukkig - nog allemaal nieuw; ik kwam zelden in het ziekenhuis.” Chantal zag meer op tegen de operatie. “Ik heb door een darmziekte een stoma en dat maakte de operatie extra spannend. Ik hoopte maar dat alles goed zou komen. Toen vond ik mezelf best zielig”, lacht Chantal. Beiden kijken positief terug op het ziekenhuisverblijf. John: “We zijn super geholpen.”

Eten en gezelligheid

Dan begint een heel ander leven voor Chantal en John. Het eten van kleinere porties gaat goed, al krijgen John en Chantal in het begin nog wel veel reacties uit hun omgeving. Chantal: “Vrienden zeiden: ‘Wat ongezellig, nu kunnen we niet meer uit eten.’ We realiseerden ons pas na de operatie dat eten heel erg samenhangt met gezelligheid. Vroeger gingen we vaker uit eten, nu eten we net zo graag thuis of bij vrienden. We bepalen dan zelf de porties en dat voelt beter.”

Chantals conditie gaat na de operatie met sprongen vooruit. “Nu vind ik sporten zelfs leuk! Maar ik merk wel dat ik meer hersteltijd nodig heb. Je moet niet vergeten dat zo’n operatie een topprestatie van je lichaam vraagt en je nu natuurlijk veel minder voedingstoffen binnenkrijgt.” John: “Ik merk vooral na de operatie dat ik het sneller koud heb!” Chantal lacht: “Dat klopt, de verwarming staat in de winter een tikkeltje hoger.”

Natraject

Chantal en John zijn blij met hun leven na hun maagverkleining, maar weten ook; het is geen wondermiddel. John: “Veel mensen denken dat je nu alles kunt eten wat je wilt. Maar je moet altijd blijven opletten.” Chantal knikt: “Niet alleen om te voorkomen dat je aankomt, maar ook om te zorgen dat je voldoende vitamines binnenkrijgt.”

Ze geeft één tip: “Maak gebruik van het voor- en natraject! Ik ben nuchter ingesteld en dacht in het begin; dit kan ik allemaal aan. Maar wanneer ik merkte dat mijn gewicht stabiliseerde en ik zelfs wat aankwam, raakte ik toch wel een beetje in paniek en voelde ik me onzeker. Ik kon gelukkig meteen terecht bij de psycholoog. Dankzij één telefoontje naar het Obesitas Centrum pakte ik de draad snel weer op.”

Obesitas

Obesitas is extreem overgewicht. Het is een chronische ziekte, waarbij er sprake is van een zeer grote vetopstapeling in het lichaam. Met extreem overgewicht loop je meer risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes, ademhalingsstoornissen en slijtage van gewrichten.

Ruim 14 procent van de Nederlandse bevolking heeft obesitas. Afvallen met extreem overgewicht is vaak moeilijk. Je levensstijl aanpassen doe je niet van de ene op de andere dag.

Een operatie kan een hulpmiddel zijn om op een gezond gewicht te komen en daarmee een gezonde levensstijl te behouden. Bij het Obesitas Centrum word je hierin begeleid door een team van internisten, chirurgen, diëtisten, psychologen, verpleegkundig specialisten en fysiotherapeuten.