‘Oog voor de patiënt en zijn beweegredenen’
Edward Steur (54) had al tijden last van een liesbreuk, maar de standaardoperatie met een matje was voor hem geen optie. Hij ging zich verdiepen in alternatieve behandelmethoden en kwam na een zoektocht uit bij chirurg Patrick Vriens in het ETZ. “Tot mijn verbazing en opluchting bood dokter Vriens mij de oplossing. Alle lof voor hem en zijn team!”
“Als baby van drie maanden had ik een dubbele liesbreuk. Bij de standaardoperatie-techniek wordt gebruik gemaakt van een kunststof matje. In het verleden heeft mijn lichaam allergisch gereageerd op lichaamsvreemde stoffen, zoals hechtingen. Mijn toenmalige huisarts adviseerde mij geen lichaamsvreemde materialen in of op mijn lichaam aan te brengen.”
Edward zocht een chirurg die ook een liesbreukoperatie uitvoert zonder matje en kwam in eerste instantie alleen uit bij een kliniek in Duitsland en Canada. “Daar wordt de Shouldice-methode, dus zonder matje, toegepast. In Nederland was dit niet meer het geval.”
De zogenaamde Shoudice-ingreep is de klassieke methode om een liesbreuk te behandelen. Bestaand vezel- en spierweefsel wordt gebruikt om het buikvlies te herstellen en de breuk te dichten. Edward wilde toch liever dichterbij huis geopereerd worden.
Behandelkeuze
“Ik las dat het ETZ een hele goede en veilige liesbreukoperatie met matje toepast met de minste complicaties. Ik wist toen nog niet dat dokter Vriens mij ook kon opereren via de Shouldice-methode. In gesprek met de chirurg had ik eindelijk de keus tussen twee goede operatiemethoden. Hij was duidelijk, menselijk en wees mij op de voor- én nadelen per behandeling.”
Oog voor de patiënt
Edward besloot voor de Shouldice-operatie te kiezen. “Ik wilde het risico van een allergische reactie uitsluiten én ik had het volste vertrouwen in dokter Vriens. Hij is een zeer kundig arts met oog voor de patiënt en zijn beweegredenen”, vertelt hij complimenteus. “Met een méér dan goed gevoel werd ik een week na mijn eerste afspraak door hem geopereerd.” Een ritje van zo’n 140 kilometer van Epe naar Tilburg had Edward er graag voor over.

Ook over de nazorg is hij te spreken. “Ik werd de volgende dag door de vriendelijke verpleging gebeld met de vraag of het goed met mij ging.” Drie weken na de ingreep kwam hij terug op de polikliniek Chirurgie voor een controle van de wond. De pijn in de liesstreek hield langer aan, maar dat nam Edward op de koop toe. “Ik wilde graag deze operatie en de chirurg had me gewezen op het langere herstel.” Na deze Shouldice-ingreep mag de patiënt namelijk een maand geen inspanningen doen, terwijl je met andere, nieuwere technieken sneller op de been bent én minder pijn ervaart.
Warme jas
Edward is vol lof over het ETZ. “De zorgverlening staat op een hoog niveau. Een ziekenhuisbezoek is geen feestje maar door het meer dan vriendelijke personeel , de duidelijke informatievoorziening en snelle behandeling voelde het ETZ als een warme jas.”
Een tip heeft hij ook nog. “Ik ben er van overtuigd dat er bij heel veel liesbreukpatiënten de behoefte bestaat om een extra keuze te hebben in operatiemethoden. Het zou mooi zijn als het ETZ deze klassieke mogelijkheid zou kunnen aanbieden aan toekomstige liesbreukpatiënten. Als je door wat voor reden dan ook geen operatie met een matje wil ondergaan, ben je nu genoodzaakt uit te wijken naar het buitenland.”
Liesbreukcentrum
Jaarlijks behandelt het Liesbreukcentrum van het ETZ ruim 500 patiënten aan een liesbreuk in Tilburg. Toegewijde, gespecialiseerde chirurgen opereren hier met de nieuwste technieken. De speciaal opgeleide verpleging begeleidt je tijdens de behandeling. Beiden helpen jou je operatie zo prettig mogelijk te laten verlopen.
Lees meer over het Liesbreukcentrum.