'Super begeleid door Handencentrum en plastisch chirurg’

Meer dan een jaar lang sukkelde Jorn Jacobs (20) rond met zijn pols. Na een succesvolle scaphoid operatie en revalidatie bij het Handencentrum van het ETZ kan Jorn nu alles weer.

In augustus 2015 breekt Jorn door een ongelukkige val een van de botjes in zijn pols: het scaphoid. Jorn wordt geopereerd door een algemeen chirurg in het ETZ. Er wordt bij de breuk een schroef geplaatst. Helaas is deze operatie niet succesvol; Jorn blijft klachten houden.

“Ik ben meer dan een jaar behoorlijk beperkt geweest”, vertelt Jorn. “Zo kon ik niet sporten, niet tillen en zelfs mijn veters niet strikken. Mijn werk in de logistiek heb ik moeten opgeven en bij een nieuwe baan in een kledingwinkel zorgden de klachten in mijn hand ook voor problemen. En dan was het ‘gelukkig’ nog mijn linkerpols die gebroken was; ik ben rechtshandig.” 

Jorn Jacobs vertelt over zijn ervaring bij het Handencentrum

Kundig  

Uiteindelijk komt Jorn op het spreekuur van plastisch chirurg Gertjan Halbesma. “Hij is de beste”, zegt Jorn vol overtuiging. “Dokter Halbesma is gespecialiseerd in deze operatie en dus heel kundig. In plaats van een schroef heeft hij een stukje bot van mijn spaakbeen gebruikt om de breuk te herstellen”, legt Jorn uit.

Flexibel

Jorn ondergaat de behandeling onder narcose. “Daar zag ik wel een beetje tegenop, omdat er ook een kans was dat er bot uit mijn heup gehaald moest worden. Gelukkig hoefde dat niet.” Na een succesvolle operatie en een nacht ter observatie in het ziekenhuis, begint het revalidatietraject voor Jorn, dat zo’n drie maanden duurt. Die behandeling ondergaat hij in het Handencentrum.

Jorn: “Dokter Halbesma adviseerde me om daarnaartoe te gaan. Een goede tip!” Jorn is positief over de flexibiliteit van de medewerkers werkzaam bij het Handencentrum. “Vlak na de operatie moest de brace op mijn pols regelmatig aangepast worden aan de dikte van de zwelling. Het moest strak eromheen zitten, want ik mocht mijn pols absoluut niet bewegen. Ik hoefde maar te bellen en dan kon ik meteen langskomen.“

Open

Jorn is blij met de uitkomst van de operatie en het revalidatietraject. “Ik ben super begeleid bij het Handencentrum en door dokter Halbesma. Hij legde alles duidelijk uit zonder doekjes eromheen te winden en gaf eerlijk alle voors en tegens van de operatie aan. Ik ging nooit weg met vragen. Dat gaf me het gevoel dat ik een goede keuze kon maken en er naar mij als persoon werd gekeken. Ook bij het Handencentrum had ik dat gevoel. Ik kwam er natuurlijk een hele tijd, waardoor ik de medewerkers daar ook steeds beter leerde kennen.”

Jorn heeft nog één tip voor het ziekenhuis: “Meer dan een jaar lang heb ik rondgelopen met klachten, terwijl dat niet had gehoeven. Als de specialisten nog beter zouden samenwerken, kan een hoop leed worden voorkomen.”