‘De boswandeling verliep naar adem snakkend en hield halverwege op’
“Dat er echt iets goed mis met mij was, ontdekten we tijdens een wandeling in het bos. Het was een mooie dag en we besloten een stuk te gaan lopen. Het beloofde een heerlijke wandeling te worden. Totdat ik halverwege moest gaan zitten. Ik kon niet meer. ‘Dat is niet goed Mike’, zei mijn vrouw Bianca.”
Diverse onderzoeken volgden en de uitslag komt hard aan: Mike’s hart blijkt een pompfunctie te hebben van slechts 15 procent. Een gevolg van chemo en bestraling die hij vier jaar eerder onderging voor de behandeling van non-hodgkin, een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. “De normale pompfunctie van het hart is ongeveer 60 procent”, vertelt Mike, “dus 15 procent is niet veel.” Mike wordt hiermee direct een potentiële patiënt voor een ICD-implantatie.
Dit is een pacemaker die bij een levensbedreigende ritmestoornis een shock afgeeft. Het wachten op de implantatie duurde enkele weken,” vervolgt hij, “en normaal gesproken lig je deze periode in het ziekenhuis. Maar dat gaat bij ons niet! Ik heb een eigen horecazaak en een jong gezin. Hoe houd ik de boel draaiende?”
LifeVest
Cardioloog Yvette van de Linden stelt aan Mike voor een LifeVest te gaan dragen, een draagbare tijdelijke vorm van een ICD. Mike: “Ook vanwege mijn hartritmestoornissen vertrouwde mijn cardioloog het niet. Het gaf haar een veiliger gevoel mij met het LifeVest naar huis te sturen. En ik word er zelf ook rustiger van. Nu denk ik: ‘het komt goed’. Zonder vest heb ik eerder het gevoel dat het elk moment gebeurd kan zijn.”
Alarm
Mike en zijn vrouw Bianca zijn blij dat de mogelijkheid voor het LifeVest zich voordeed. Bianca: “Het is wennen en soms enorm schrikken als het kastje van het LifeVest ineens een alarm geeft. Ik bracht eens onze oudste zoon naar bed, gaat ineens het alarm af!” Ze kunnen er nu beiden om lachen. Mike: “Dat kan gebeuren. Misschien zaten de sensoren niet goed. Ik start het kastje opnieuw op en dan is het weer goed.” Mike kijkt nu vooruit. Binnenkort krijgt hij een ICD geïmplanteerd. “Beter gaat mijn hart niet werken,” vertelt Mike, “maar de ICD kan ervoor zorgen dat mijn hart steun krijgt in geval van nood.”

LIFEVEST IN AFWACHTING VAN ICD-IMPLANTATIE
|
Hartpatiënten die kans hebben op een levensbedreigende ritmestoornis komen in aanmerking voor een ICD. Vaak moet een aantal weken gewacht worden totdat een ICD geïmplanteerd wordt; het kan zijn dat de situatie van het hart zich in de tussentijd verbetert en implantatie niet noodzakelijk is. Normaal verblijft de patiënt deze periode in het ziekenhuis. Met een LifeVest hoeft dat niet meer.
Het LifeVest zorgt ervoor dat de patiënt beschermd is. Het werkt als een draagbare uitwendige ICD en geeft een shock af als dit noodzakelijk is. Cardioloog dr. Harm-Jans Muntinga: “Zo is de patiënt in zijn vertrouwde omgeving thuis en worden ligdagen in het ziekenhuis geminimaliseerd."
Lees meer over het LifeVest. |