'Goede samenwerking op de afdeling voelbaar voor patiënten'
Toos van Gestel is voor de negentiende keer geopereerd aan haar been, als bestuurder Anita Wydoodt bij haar op bezoek komt.

Toos (68) ligt op de verpleegafdeling Orthopedie. “In 2012 kreeg ik een heupprothese”, vertelt Toos. “Na zes weken bleek ik een infectie te hebben, er werden bacteriën gevonden. Al met al heb ik twaalf weken in het ziekenhuis gelegen. Na een antibioticakuur leek het beter te gaan, maar toen ik op controle kwam, waren er toch weer bacteriën aanwezig.”
Revalideren
“Later brak ik door een val in de badkamer mijn been. Deze breuk wilde maar niet genezen, waardoor ik niet geopereerd kon worden. Een flinke teleurstelling. Ik had me zo op de operatie verheugd, omdat ik al anderhalf jaar mijn been niet kon belasten. Na een half jaar intern revalideren bij een revalidatiecentrum, was het bot eindelijk aan elkaar gegroeid”, vervolgt Toos.
“Maar er bleken toch weer bacteriën in te zitten. Omdat die er niet helemaal uit zijn, is de kwaliteit van het bot niet voldoende en een heupprothese niet meer mogelijk.” Na een periode van vijf jaar revalideren en diverse operaties, is Toos nu rolstoelafhankelijk en moet ze leven met een Girdlestone-heup.
Sprakeloos
Ben, de man van Toos, vertelt dat ze op advies van dokter Spoor nog naar het ziekenhuis in Utrecht zijn geweest. “Daar kregen we te horen dat het hele been van Toos eraf moest, tot aan de lies. We waren sprakeloos. Toen dokter Spoor dat hoorde, zei hij dat dat het allerlaatste was wat hij zou doen.” Ook in Nijmegen konden ze Toos niet helpen.
Vertrouwd gevoel
Anita Wydoodt luistert naar het indrukwekkende verhaal van Toos. Ze is benieuwd of Toos het gevoel heeft dat er geluisterd wordt naar wat zij wil. “Ze is hier geen vreemde meer en kan goed haar verhaal kwijt”, zegt Ben. “Alle verpleegkundigen op de afdeling Orthopedie kennen ons ondertussen. Ik durf haar met een gerust hart hier achter te laten.” Toos heeft op meerdere afdelingen gelegen, maar ze vindt Orthopedie de beste afdeling die er is. “De medewerkers hebben hier hart voor hun patiënten en zijn heel vriendelijk.”
Luisteren
Anita vraagt wat voor Toos echt ertoe doet.” Het vertrouwde gevoel dat dokter Spoor ons geeft”, zegt Toos. Anita: “Wat kunnen andere afdelingen leren van Orthopedie?” Daarover zijn Toos en Ben het eens. “Hartelijkheid, luisteren naar de patiënt en vooral de samenhang.” Anita vindt het mooi dat ze dat zeggen. “Het is belangrijk dat er op een afdeling goed wordt samengewerkt. Het is fijn als patiënten dat merken. We willen af van ‘vaste’ dingen en juist aansluiten bij wat de patiënt wil. We moeten goed luisteren naar die verschillen.”
Toos heeft nog wel een laatste advies voor Anita: “Zorg dat de avond- en weekendploeg meer ondersteuning krijgt. Medewerkers moeten echt aanpoten en lopen steeds achter de feiten aan omdat er te weinig personeel wordt ingezet.”
Orthopedische zorg op ETZ Waalwijk en ETZ Elisabeth
Patiënten weer snel en goed in beweging krijgen, dat is het doel van Orthopedie. En met dit doel voor ogen concentreert de vakgroep Orthopedie vanaf 6 maart alle operaties op twee locaties: ETZ Waalwijk en ETZ Elisabeth. Daarmee heeft het ETZ geen verpleegafdeling Orthopedie meer op ETZ TweeSteden. De polikliniek bezoekt u blijvend op alle locaties.
Lees meer hierover op onze website.
|
Deel ook je mening
Deel ook jouw ervaring met het ETZ. Want samen kunnen wij de zorg verbeteren!
Bekijk op de website op welke manieren je dit kunt doen.