Op bezoek bij... Walther Spijkers

Bezoekuur dhr. Spijkers
“U ligt al bijna drie weken in ons ziekenhuis, dan heeft u zeker al met veel dokters kennisgemaakt?”, vraagt bestuurder Bart Berden als hij op bezoek is bij Walther Spijkers.


Walther (73) ligt met een maagbloeding op de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten in ETZ Elisabeth. Hij heeft een belangrijke boodschap voor Bart Berden: “De overdracht tussen artsen en verpleegkundigen kan beter.”

Bart geeft hem gelijk: “We willen het hoogste niveau van deskundigheid bereiken, maar dat betekent dat onze dokters hun eigen expertise hebben. Je bent tegenwoordig niet meer gewoon chirurg, maar trauma- of vaatchirurg. Het nieuwe Elektronisch Patiënten Dossier (EPD), dat eind 2017 geïntroduceerd wordt, zou die versnippering wel kunnen ondervangen. In het EPD komen alle uitslagen en onderzoeken samen en zijn zorgdossiers aan elkaar gekoppeld.”

Rood pilletje

Dat de overdracht tussen artsen en verpleegkundigen beter kan, maakten Walther en zijn vrouw Adriënne een aantal jaar geleden mee. De overdracht tussen verschillende verpleegkundigen van de Spoedeisende Hulp naar de verpleegafdeling verliep toen niet goed en het leek even mis te gaan met Walthers medicatie. “Dat vonden ze zelf ook heel slordig. De verpleging heeft hiervan een aantekening gemaakt”, zegt Adriënne.

Bart: “Met het nieuwe EPD is de kans op dergelijke voorvallen kleiner. In plaats van dat de patiënt moet zeggen ‘Ik slik een rood pilletje’, kan de zorgprofessional precies zien wat u nodig heeft. Ook de huisarts weet dan welke medicatie hij moet voorschrijven“, aldus Bart.

Schrijf het op

Walther heeft ook nog een compliment voor het ETZ. “De verpleging is zonder meer professioneel.” Bart lacht: “U hoeft niet te aardig voor ons te zijn hoor. Blijf vragen en schrijf het op, laat het ons weten. Dan maken we samen de zorg beter.”

Deel ook je mening

Deel ook jouw ervaring met het ETZ. Want samen kunnen wij de zorg verbeteren!
Bekijk op de website op welke manieren je dit kunt doen.