Neuro-oncologie

Snel naar

Laatste update 26 juni 2024

Op het neuro-oncologisch spreekuur ziet de neuroloog patiënten met primaire hersentumoren, uitzaaiingen van kanker in de hersenen of de wervelkolom, of neurologische complicaties van chemotherapie. Onze artsen houden spreekuur op de Neuro-oncologie poli op locatie ETZ Elisabeth en locatie ETZ TweeSteden.

Meer informatie over oncologie vind je ook op onze pagina Kliniek voor kanker.

 • Meer over Neuro-oncologie

  Neuro-oncologie is het specialisme dat zich concentreert op ziekten van het zenuwstelsel door kanker. Hersentumoren vormen een belangrijk onderdeel van de neuro-oncologie. Een hersentumor is een aandoening die ingrijpende gevolgen heeft en allerlei klachten of problemen kan veroorzaken.

  Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) beschikt daarom over een regionaal multidisciplinair behandelteam voor patiënten met een hersentumor. Dit behandelteam bestaat uit neurochirurgen, neurologen, internist- oncoloog, verpleegkundig specialisten neuro-oncologie, radiotherapeut, radioloog en patholoog. Ook specialisten van Instituut Verbeeten en het Catharina ziekenhuis Eindhoven zitten in dit team.

  Deze behandelaars hebben zich gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met een hersentumor. Zij werken nauw samen en komen wekelijks op donderdagmiddag bijeen tijdens de neuro-oncologie bespreking. Dit is een multidisciplinair overleg om te komen tot een zorgvuldig behandeladvies.

  Dit behandeladvies wordt door de behandelend arts met u en uw naasten besproken. Het behandeladvies kan bestaan uit opereren, bestralen, chemotherapie of afwachtend beleid. Dit is onder andere afhankelijk van het type tumor, uw algehele conditie en eerdere behandelingen.

  De regionale werkgroep werkt samen met andere neuro-oncologische centra in Nederland en met name hersentumorcentrum.nl (Erasmus MC) in Rotterdam. De werkgroep neemt deel aan (internationaal) wetenschappelijk onderzoek, met als doelstelling de zorg en behandeling voor patiënten met een hersentumor te verbeteren.

 • Over het zorgteam

  Specialisten die u tegenkomt tijdens uw behandeling vanwege uw hersentumor zijn:

  Neurologen

  Neurologen zijn artsen die gespecialiseerd zijn in de diagnostiek en de behandeling van ziekten van hersenen, zenuwen, ruggenmerg en spieren. De neuroloog is vaak de eerste specialist met wie u te maken krijgt als er sprake blijkt te zijn van een hersentumor. Dit kan ook in een ander ziekenhuis zijn geweest.

  Neurochirurgen

  Neurochirurgen zijn artsen die gespecialiseerd zijn in de chirurgische behandeling (operatie) van aandoeningen van het zenuwstelsel (waaronder hersentumoren). In geval van een operatie wordt u naar hen doorverwezen.

  Internist-oncologen

  Internist-oncologen zijn artsen die gespecialiseerd zijn in diagnostiek en behandeling van kanker; zij hebben kennis over behandeling met medicijnen, en starten indien nodig de chemotherapie.

  Verpleegkundig specialisten neuro-oncologie

  De verpleegkundig specialisten neuro-oncologie zijn gespecialiseerd in het informeren, adviseren en begeleiden van patiënten (en hun naasten) met een neuro-oncologische aandoening.
  Daarnaast zijn de verpleegkundig specialisten neuro-oncologie het eerste vaste aanspreekpunt binnen het gehele traject bij vragen, klachten en opmerkingen. Zij voeren de regie bij problemen en vervolgen chemotherapie tijdens de behandeling.

Zorgteam

Voorbereiden op

Ziekte en behandeling

Locaties

ETZ Elisabeth

Direct nummer
(013) 221 01 40

Openingstijd
Telefonisch ma t/m vr 9.00-11.30 uur en 13.00-16.00 uur

Route
42 (Neurocentrum)

ETZ TweeSteden

Direct nummer
(013) 465 57 64

Route
97 (Multidisciplinair Oncologisch Centrum)

Pagina delen?