ETZ laat alle medewerkers kennismaken met AI
maandag 18 maart 2024
Lees meer
14 augustus 2024
Het eerste werkbezoek van de nieuwe minister van VWS, Fleur Agema, was aan het ETZ. Op woensdag 7 augustus kwam zij in ons ziekenhuis langs vanwege de innovatieve rol die het ETZ heeft op het gebied van passende zorg en (als koploper) bij de inzet van AI (Artificial Intelligence) in de zorg.
Een lagere administratielast is één van haar speerpunten en daarom hebben het passende zorgprogramma en de vooruitstrevende AI-projecten die het ETZ, samen met het UMC uit Groningen uitvoert en in de organisatie integreert, haar belangstelling.
Na de ontvangst en introductie door Bart Berden en Juliëtte van Eerd namens de Raad van Bestuur kreeg de minister een intensief programma voor de kiezen. Eerst werd ze door Bart en Julliëtte meegenomen in de uitdagingen waar het ziekenhuis en de zorg in het algemeen voor staan. Het probleem is duidelijk: er zijn steeds meer mensen die zorg nodig hebben, maar er is niet meer personeel. Bart: „Onze grote opgave is toegankelijkheid. Er is momenteel een tekort van 7500 personeelsleden in de Nederlandse ziekenhuizen, dat worden er minstens vijf keer zoveel in de nabije toekomst. Daarom moeten we automatisering niet uit het oog verliezen en besparen op inzet.”
Vervolgens gaf intensivist Hans Kuijsten samen met verpleegkundige Janneke Ripmeester op de IC-afdeling toelichting op de manier waarop het ETZ omgaat met het personeelstekort in de zorg en de manier waarop het ETZ al in 2017 heeft ingezet op een ander beleid om het aantal IC-bedden terug te dringen. De zogenoemde ‘IC zonder muren’. “We hebben hard gewerkt om het aantal patiënten op de IC terug te brengen, daarom staan we nu naast een leeg IC-bed”, aldus Hans. Maar daarvoor is wel de commitment van de verzekeraars nodig en die hebben we gekregen. Dit programma is inmiddels werkzaam en goed verankerd in ons beleid en dat zien we ook terug: zorgprofessionals op de IC en andere afdelingen zijn tevreden over deze nieuwe werkwijze.”
De tekst gaat verder onder de foto.
Minister Agema en intensivist Hans Kuijsten in gesprek op de IC.
Daaraan voorafgaand maakte internist-oncoloog Annet Coumou duidelijk dat ongeveer 30% van haar tijd op gaat aan administratie en dat dit echt moet veranderen. Het ETZ wil stappen zetten op dit gebied door zich in de toekomst meer te richten op AI om de administratieve lasten te verlichten. Het idee is dat AI de makkelijke administratietaken op zich neemt, zodat zorgverleners zich meer tot de patiënt kunnen richten.
Intensivist en AI-specialist Jessica Workum en AI-programmamanager Mandy Aalderink ondersteunen de uitspraak van de minister dat ’Artificial intelligence voor een revolutie in de zorg gaat zorgen’. Samen met collega’s van het UMCG lieten zij zien wat AI kan gaan betekenen. Nu al schrijft een veilig geproduceerde GPT-omgeving in het ETZ en het UMCG conceptantwoorden op vragen van patiënten, waardoor zorgverleners deze antwoorden alleen nog maar hoeven te checken en te versturen. Daarnaast lieten zij de mogelijkheid zien tot het maken van samenvattingen in het dossier, voor zowel de polikliniek, als voor klinisch werk. Dit laatste gaat vooral een uitkomst bieden in het werk van de verpleegkundigen. “We zijn deze nu rigoureus aan het testen”, vertelt Mandy. Ook toonden zij demo’s van chatbots voor de neurochirurgie om betrouwbare complexe informatie laagdrempeliger toegankelijk te maken voor patiënten. Daarnaast demonstreerden zij de combinatie met spraakopname, waardoor tijdens een consult het scherm uit de spreekkamer is gebleven, en de zorgverlener geen notitie meer hoeft te schrijven. “We zijn hard bezig om deze toekomst zo snel mogelijk maar verantwoord naar het heden te halen!”, vertelt Jessica.
Essentieel hierbij is dat AI op een verantwoorde manier wordt ingezet. Te vaak zijn er nu voorbeelden waar AI leidt tot privacyschending. „Onze visie binnen het ETZ is om AI verantwoord en effectief toe te passen in de zorg, anticiperend op de toekomst. Dit kan een blauwdruk zijn voor de rest van Nederland.” Mandy en Jessica hebben aan het ministerie laten zien welke randvoorwaarden het ETZ hanteert voor veiligheid van patiëntgegevens en voldoen aan de huidige wet- en regelgeving. Zij pleiten voor betere voorlichting door de overheid over AI, voor opschalingsondersteuning aan pionierende ziekenhuizen en het opstellen van richtlijnen en kaders, om flexibiliteit te houden in een veranderende wereld van AI. Het ministerie lijkt deze visie enorm te ondersteunen. AI is een snel voortschrijdende ontwikkeling en daarvoor zijn investeringen, ook door het ETZ, noodzakelijk en gewenst.
Minister Agema is enthousiast over de stappen die worden gezet en wil kijken hoe ze de wetgeving kan aanpassen om dit soort initiatieven te ondersteunen. „Er zijn middelen beschikbaar voor digitalisering. Het geld is op, maar hiervoor zijn al grote potten geld beschikbaar. AI wordt een revolutie in de zorg en ik ga er alles aan doen om deze revolutie zo snel mogelijk plaats te laten vinden.”
Zie ook het videoverslag op LinkedIn.