Voeding en obesitas

Obesitas is extreem overgewicht. Het is een chronische ziekte, waarbij er sprake is van een zeer grote vetopstapeling in het lichaam. Met extreem overgewicht loop je meer risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes, ademhalingsstoornissen en slijtage van gewrichten.

15 procent van de Nederlandse bevolking heeft obesitas. Afvallen met extreem overgewicht is vaak moeilijk. Je levensstijl aanpassen doe je niet van de ene op de andere dag. Een bariatrische operatie kan een hulpmiddel zijn om op een gezond gewicht te komen en daarmee een gezonde levensstijl te behouden.

Als je tussen de 18 en 65 jaar oud bent en een Body Mass Index (BMI) van meer dan 40 hebt of een BMI tussen de 35 en 40 in combinatie met een andere aandoening die veroorzaakt wordt door je overgewicht (bijvoorbeeld OSAS, artrose, hypertensie of diabetes), kun je in aanmerking komen voor een bariatrische operatie om van je obesitas af te komen.

Diëtist en patiënt samen in gesprek

Verwijzing is nodig!

Wil je graag jouw levensstijl veranderen en zie je een bariatrische operatie (een operatie ter behandeling van overgewicht) als hulpmiddel? Neem dan eerst contact op met je (huis)arts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar het Obesitas Centrum. Met de verwijzing van je huisarts of specialist van het ziekenhuis kun je een afspraak maken voor het screeningsspreekuur.

Wanneer een patiënt op screening-spreekuur komt, wordt hij/zij gezien door internist, psycholoog en diëtist.

De diëtist vraagt je naar je voedingspatroon, je eetgewoonten, je gewichtsverloop en je lijnverleden. Het doel van dit gesprek is om te beoordelen of je in aanmerking komt voor de operatie en of er een indicatie is voor extra begeleiding van een diëtist tijdens het traject van een bariatrische operatie. Wanneer er bijvoorbeeld onvoldoende kennis is over gezonde voeding of bariatrie komt de patiënt in een voortraject bij de diëtist om voorbereid te worden op de operatie.
Na de operatie komt de patiënt nog 4 keer bij de diëtist om verdere begeleiding te krijgen. Dit om er voor te zorgen om op een gezonde manier af te vallen en voor een blijvend resultaat.

De belangrijkste aandachtspunten voor gastric bypass en gastric sleeve zijn:

  • Langzaam eten en drinken
  • Goed kauwen
  • Frequent kleine maaltijden
  • Gezonde voeding
  • Stoppen met eten en drinken bij een vol gevoel
  • 1,5 liter vocht per dag
  • Niet drinken bij de maaltijden 
  • Dagelijks multivitaminen, levenslang
  • Dagelijks half uur bewegen

De diëtist coacht (begeleidt) de patiënt tijdens het hele traject en helpt gedragsregels na te leven.

Voor meer infomatie: https://www.etz.nl/Centra/Obesitas-Centrum