Voeding en obesitas

Obesitas is extreem overgewicht. Het is een chronische ziekte, waarbij er sprake is van een zeer grote vetopstapeling in het lichaam. Met extreem overgewicht loop je meer risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes, ademhalingsstoornissen en slijtage van gewrichten.

15 procent van de Nederlandse bevolking heeft obesitas. Afvallen met extreem overgewicht is vaak moeilijk. Je levensstijl aanpassen doe je niet van de ene op de andere dag. Een bariatrische operatie kan een hulpmiddel zijn om op een gezond gewicht te komen en daarmee een gezonde levensstijl te behouden.

Diëtist en patiënt samen in gesprek
Kom ik in aanmerking voor een bariatrische operatie?

Om in aanmerking te komen voor een maagverkleining moet je aan bepaalde criteria voldoen:

  • Je bent minimaal 18 jaar en maximaal 70 jaar.
  • Je BMI is hoger dan 40 of hoger dan 35 met daarbij ziekten zoals, suikerziekte, hoge bloeddruk, slaapapneu of artrose. Maar ook andere aan obesitas gerelateerde ziekten, waarbij het positieve effect van fors gewichtsverlies aangetoond/aannemelijk is, kunnen een indicatie voor een maagverkleining zijn. Denk aan ernstige maagzuurklachten die niet reageren op medicatie, aangetoonde leververvetting (NIET veroorzaakt door alcoholgebruik), PCOS (en nog kinderwens). Verder zijn bepaalde hart- en vaatziekten, longziekten en nieraandoeningen soms een indicatie voor een maagverkleining.
  • Wanneer je van Hindoestaanse of Zuid-Aziatische afkomst bent, kan een BMI van 36 of een BMI van 32 met comorbiditeit volstaan.
  • Je moet de Nederlandse taal beheersen of je neemt altijd een volwassen tolk mee naar alle afspraken. Je bent bereid tot gedragsaanpassing en bent psychisch stabiel.

Of je in aanmerking komt, gaat altijd in overleg met een team van specialisten zodat we de voors en tegens tegen elkaar af kunnen wegen. Kom je in aanmerking? Dan mag je op screening komen.

Verwijzing is nodig!

Wil je graag jouw levensstijl veranderen en zie je een bariatrische operatie (een operatie ter behandeling van overgewicht) als hulpmiddel? Neem dan eerst contact op met je (huis)arts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar het Obesitas Centrum. Met de verwijzing van je huisarts of specialist van het ziekenhuis kun je een afspraak maken voor het screeningsspreekuur.

Wanneer een patiënt op screening-spreekuur komt, wordt hij/zij gezien door internist, psycholoog en diëtist.

De diëtist vraagt je naar je voedingspatroon, je eetgewoonten, je gewichtsverloop en je lijnverleden. Het doel van dit gesprek is om te beoordelen of je in aanmerking komt voor de operatie en of er een indicatie is voor extra begeleiding van een diëtist tijdens het traject van een bariatrische operatie. Wanneer er bijvoorbeeld onvoldoende kennis is over gezonde voeding of bariatrie komt de patiënt in een voortraject bij de diëtist om voorbereid te worden op de operatie.
Na de operatie komt de patiënt nog 4 keer bij de diëtist om verdere begeleiding te krijgen. Dit om er voor te zorgen om op een gezonde manier af te vallen en voor een blijvend resultaat.

De belangrijkste aandachtspunten voor gastric bypass en gastric sleeve zijn:

  • Langzaam eten en drinken
  • Goed kauwen
  • Frequent kleine maaltijden
  • Gezonde voeding
  • Stoppen met eten en drinken bij een vol gevoel
  • 1,5 liter vocht per dag
  • Niet drinken bij de maaltijden 
  • Dagelijks multivitaminen, levenslang
  • Dagelijks half uur bewegen

De diëtist coacht (begeleidt) de patiënt tijdens het hele traject en helpt gedragsregels na te leven.

Voor meer infomatie: https://www.etz.nl/Centra/Obesitas-Centrum