Gastric sleeve: een maagverkleining tegen overgewicht

Snel naar

Laatste update 02 mei 2024

Wat is een gastric sleeve?

Bij een gastric sleeve-operatie wordt een deel van de maag verwijderd, waardoor er een kleine buisvormige maag overblijft. Hierdoor kun je geen grote hoeveelheden voedsel meer eten. Daarnaast vermindert de aanmaak van het hongerhormoon in het lichaam. Je hebt dus minder vaak een hongergevoel

Bij een gastric sleeve wordt de maag verkleind

In het verleden kwamen alleen patiënten met extreem overgewicht (BMI van minstens 60) in aanmerking voor een gastric sleeve. Zij ondergingen eerst een gastric sleeve-operatie om gewicht te verliezen tot ze een veilige situatie bereikten om daarna nog een gastric bypass te ondergaan. De behandeling bestond dus uit twee operaties.

De gastric sleeve wordt inmiddels ook al jaren als operatie tegen overgewicht gebruikt. Op de langere termijn is er het effect op het gewichtsverlies wat minder dan bij een gastric bypass. Deze operatie kan toch ook een goed hulpmiddel zijn bij afvallen.

De Keuze voor een gastric Sleeve

Soms is alléén een gastric Sleeve mogelijk omdat een gastric bypass bijvoorbeeld technisch niet goed uitvoerbaar is. De chirurg bespreekt met jou welke operatie het meest geschikt is voor jou. Alleen met jouw toestemming wordt de operatie uitgevoerd.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Gastric sleeve operatie

Meer informatie

Bekijk ook informatie over de Gastric bypass.

Kijk voor meer informatie op  Obesitas Centrum.

Bereken je BMI.