Microvida locatie ETZ

ETZ Elisabeth
Direct nummer
(013) 221 22 60
Openingstijden
ma t/m vrij 8.00-17.30
za-zo 8.30-17.00
Route
90

Vanaf 1 april 2019 tussen 22.00 uur en 08.30 uur alleen nog maar beschikbaar voor spoedgevallen. Aanmelden van spoedbepaling via dienstdoende arts-microbioloog (bereikbaar via portier).

In het Laboratorium van Microvida locatie ETZ doen we onderzoek naar micro-organismen die bij de mens infecties kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld door bacteriën, virussen, gisten, schimmels of parasieten. Onze ervaren specialisten houden zich bezig met auto-immuunziekten, en DNA-onderzoek. De meeste werkzaamheden bij Microvida locatie ETZ vinden achter de schermen plaats, maar dat maakt het werk niet minder belangrijk. Onderzoek in het laboratorium is essentieel om een juiste diagnose te stellen, zodat we jou de beste behandeling kunnen geven. Microvida locatie ETZ is gevestigd op locatie ETZ Elisabeth en heeft een website voor verwijzers.

Wat is Medische Microbiologie?

Medische Microbiologie is het vakgebied waarbij onderzoek wordt verricht naar micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, schimmels, gisten en parasieten. Iedereen draagt op de huid, in de neus en luchtwegen, in de mond en de darmen miljarden micro-organismen met zich mee. Die micro-organismen kunnen ziektes en infecties veroorzaken. Medisch specialisten die zich hebben toegelegd op de medische microbiologie, worden arts-microbioloog genoemd.

In Microvida locatie ETZ

Bij Microvida locatie ETZ is de arts-microbioloog dagelijks bezig met het opsporen, onderzoeken, behandelen en voorkomen van infectieziekten. De belangrijkste taak van onze professionals is om ziekteverwekkers bij patiënten met infecties te ontdekken. Via onder andere urine, bloed, ontlasting en ruggenmergvloeistof doen wij onderzoek naar micro-organismen die mogelijk infecties veroorzaken. Ook doen we onderzoek naar auto-immuunziekten en zoeken we naar specifieke stukjes DNA van ziekteverwekkers.

We investeren bij Microvida locatie ETZ in onderwijs. Zo leiden we artsen-microbioloog op en bieden we diverse stageplekken aan voor mbo- en hbo-studenten met een logistieke studie of opleiding tot laboratoriummedewerker.

Advies aan jouw medisch specialist

Je huisarts of medisch specialist kan bij jou lichaamsmateriaal laten afnemen, zoals bloed, urine of ontlasting. Bij Microvida locatie ETZ wordt het lichaamsmateriaal volgens de nieuwste innovatieve technieken onderzocht op de aanwezigheid van ziekteverwekkers of afwijkingen. Op basis van de onderzoeksresultaten stelt de arts-microbioloog een diagnose en adviseert hij jouw behandelend arts over het behandelplan.

Medische Microbiologie: een divers specialisme

Je denkt misschien dat het specialisme Medische Microbiologie zich alleen bezighoudt met microscopisch onderzoek naar bacteriën. Maar onze artsen-microbioloog doen veel meer. Een greep uit onze gevarieerde werkzaamheden:

 

Bacteriën

In contact met anderen en je omgeving pik je bacteriën op en geef je die soms weer door. De meeste bacteriën zijn niet gevaarlijk en vervullen zelfs een nuttige functie. In de darmen helpen ze bij de vertering van voedsel. Sommige bacteriën zijn schadelijk, denk aan de legionellabacterie of meningokokken. Ook zijn er bacteriën die een oorinfectie of zelfs een hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Onderzoek naar deze bacteriën gebeurt met microscopisch onderzoek en kweek op voedingsbodems. Van de gekweekte ziekteverwekkende bacteriën kan daarna bepaald worden voor welke antibiotica zij gevoelig zijn.

Schimmels en gisten

Een schimmelinfectie is een infectie van meestal de huid of slijmvliezen, veroorzaakt door een voor mensen ziekteverwekkende schimmel. Slechts enkele schimmelsoorten leiden tot een ernstige ziekte. Ze ontstaan vaak op warme, vochtige plekken, zoals in een huidplooi of in de mond. Waar een schimmelinfectie vandaan komt, is vaak onduidelijk. In vochtige omgevingen zoals badkamers en zwembaden, is de kans dat je een schimmelinfectie oploopt groter. Bij Microvida locatie ETZ worden lichaamsmaterialen zoals huidschilfers, nagels en haren onder de microscoop bekeken en op kweek gezet.

 

Virussen

Virussen kunnen de lichaamscel binnendringen en zich daar vermenigvuldigen. Je komt voortdurend in contact met mogelijk ziekteverwekkende virussen. Gelukkig houden je huid en slijmvliezen de meeste virussen op afstand. Dringt een virus toch je lichaam binnen? Dan krijg je een ontstekingsreactie. Daarbij komen stoffen vrij die ziekteverschijnselen veroorzaken. De meeste virussen zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf weer. Sommige virussen nestelen zich in je lichaam en raak je niet meer kwijt. Ze verkeren in slaaptoestand en worden af en toe actief. Een bekend voorbeeld is het koortslipvirus.

 

Onderzoek naar het immuunsysteem

Het immuunsysteem is een verdedigingsmechanisme dat het lichaam beschermt tegen ziekten veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Heb je een infectie gehad? Dan neemt het aantal antilichamen in je bloed toe. De aanwezigheid van antigenen toont aan dat de infectie op dat moment nog actief is. Antistoffen laten zien of er sprake is van een vroege of actuele infectie en in welke fase de infectie verkeert.

Als het immuunsysteem zich tegen lichaamseigen cellen gaat richten, is er sprake van een auto-immuunziekte. Het lichaam gaat dan antistoffen vormen tegen de eigen weefsels. Microvida locatie ETZ doet hier onderzoek naar op de afdeling Immunologie.

 

DNA-onderzoek

De laatste jaren worden veel klassieke onderzoekstechnieken, zoals microscopisch onderzoek, aangevuld met moderne moleculaire technieken. Vaak is onderzoek naar aanwezigheid van bacteriën, virussen, schimmels en parasieten te versnellen door het DNA of het RNA, het erfelijke materiaal, ervan aan te tonen in lichaamsmateriaal. Bij Microvida locatie ETZ gebruiken we hiervoor de nieuwste innovatieve technieken.

 

ISO 15189-geaccrediteerd

Microvida locatie ETZ is geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie. Een instelling met het ISO 15189-keurmerk heeft een goed kwaliteitssysteem, gaat zorgvuldig om met de toevertrouwde lichaamsmaterialen en wordt periodiek opnieuw beoordeeld. Patiënt, behandelaar en zorgverzekeraar zijn daardoor blijvend verzekerd van kwaliteit en veiligheid.

Wie werken er?

Bij Microvida locatie ETZ werken artsen-microbioloog, medisch immunologen, een medisch moleculair microbioloog, teamleiders, analisten, en ondersteuners. Ook worden er AIOS  in het laboratorium opgeleid tot arts-microbioloog. De arts-microbioloog geeft jouw behandelend arts adviezen over de behandeling.

 

dr. A.G.M. Buiting

Arts-microbioloog

Dr. J. Murk

Arts-microbioloog

Arts-microbioloog met aandachtsgebied virale infecties, infecties van het centrale zenuwstelsel en exotische infecties.

Dr. J.J.J.M. Stohr

Arts-microbioloog

Arts-microbioloog met aandachtsgebied moleculaire diagnostiek van infectieziekten, bacteriologie, antimicrobiële resistentie en bio-informatica.

dr. H.T. Tjhie

Arts-microbioloog

Gedreven door nieuwsgierigheid, wil ik iets kunnen toevoegen of verbeteren vanuit een breder perspectief