ETZ Elisabeth
Direct nummer
(013) 221 02 60
(013) 221 30 31

Openingstijden
ma t/m vrij 08.30- 17.00 uur
Route
22

Patiënten met longkanker worden op de longoncologie (poli)kliniek begeleid en behandeld. Longkanker is het specialisme dat zich richt op verschillende soorten kanker in de longen. Ons team is gespecialiseerd in de diagnostiek, behandeling, nazorg en palliatieve zorg van patiënten met longkanker.

Hoe werken wij?

Via je huisarts of andere specialist(en) ben je verwezen naar de polikliniek Longgeneeskunde in het ETZ. Bij een verdenking op longkanker ontvangen we je zo spoedig mogelijk op de polikliniek. Na de diagnose kunnen verschillende onderzoeken en afspraken volgen. De tijd tussen het opmerken van de afwijking en de uitslag van het onderzoek is een spannende tijd. Daarom proberen we zo snel mogelijk uitsluitsel te geven over de afwijking.

Soorten longkanker

Er zijn verschillende soorten longkanker. Om longkanker te kunnen behandelen, willen we precies weten om wat voor soort longkanker het gaat. Wil je hier meer over weten? Klik dan op deze link. Je kunt dan de Patient Journey App downloaden met meer informatie over de behandeling van longkanker.  

Behandelteam

Het ETZ heeft een deskundig behandelteam voor patiënten met longtumoren. In dit longoncologisch team werken verschillende specialisten samen op het gebied van longkanker. Dit zijn longoncologen,  chirurgen gespecialiseerd in longoperaties, oncologieverpleegkundigen, casemanagers,  radiotherapeuten, radiologen, nucleair geneeskundigen en pathologen. Wekelijks hebben al deze specialisten overleg en worden de onderzoeksuitslagen en behandelplannen van diverse patiënten besproken.

Het zorgteam van verpleegafdeling F1 bestaat uit (gespecialiseerd) verpleegkundigen, zorgassistenten, afdelingsassistenten, secretaresses, zaalarts en een hoofdbehandelaar.

Tekst gaat verder onder de foto

Team longoncologie
Team longoncologie

Longoncologen

De longartsen en longarts-oncologen werken nauw samen met oncologieverpleegkundigen, casemanagers en andere zorgverleners (zie Zorgteam hieronder)

Casemanagers

In het ETZ werken 5 casemanagers. Zij zijn gespecialiseerd in de zorg voor patiënten met longkanker en uw aanspreekpunt tijdens de behandeling met chemotherapie, radiotherapie en immunotherapie. Wil je weten wat de casemanagers voor jou kunnen betekenen?

Samenwerking

De longspecialisten van het ETZ werken samen met verschillende specialisten. Niet alleen binnen het ziekenhuis, maar ook daarbuiten. Het ETZ is aangesloten bij regionaal netwerk voor kankerzorg Embraze. In dit netwerk maakt een groot team van zorgprofessionals zich dagelijks hard voor het bieden van de best mogelijke zorg op het gebied van kanker.

Kwaliteit van leven

De diagnose (long)kanker; hij komt vaak onverwacht en wordt door veel mensen als ontzettend heftig ervaren. Al snel volgt de keuze: gaan we behandelen of niet? Deze vraag is altijd belangrijk om te stellen. Ook als genezing mogelijk is. Want de behandeling van (long)kanker is doorgaans intensief. De behandeling heeft meestal veel impact op de kwaliteit van leven.

 

Veelgestelde vragen

Regelmatig krijgen wij onderstaande vragen:
 

Mag ik eten en drinken voor mijn chemo/immunotherapie behandeling?

Ja. Je mag gewoon eten en drinken voordat je naar de behandeling komt.
Sommige patiënten mogen niet eten en drinken voorafgaand aan hun behandeling. Dit is jou dan apart verteld.

Mag ik van de afdeling af gedurende mijn behandeling?

Wij willen goede en veilige zorg verlenen. Daarom verzoeken we je tijdens de behandeling met chemo/immunotherapie op de afdeling te blijven. Je mag natuurlijk wel een rondje lopen op de afdeling zelf.

Mag ik iemand meenemen naar het polikliniekbezoek?

Ja, graag zelfs. Met zijn tweeën hoor je meer. Vanwege de coronamaatregelen kun je 1 persoon meenemen naar het polikliniekbezoek. Een tip: schrijf je vragen voor je bezoek op. Zo vergeet je niet om al je vragen te stellen.

Welke specialisten behandelen mij?

Het is mogelijk dat je gedurende de behandeling met verschillende zorgverleners te maken krijgt. Zo kan er een diëtiste langskomen en wordt de chemo/immunotherapie door 2 oncologieverpleegkundigen gecontroleerd en toegediend. Onze secretaresse ontvangt je op de afdeling. Het eten en drinken krijg je van voedingsassistenten.

Wat moet ik meenemen als ik voor (kortdurende) opname kom?

Dat is afhankelijk van de exacte duur van je opname. Breng in ieder geval de meest recente medicatielijst mee (die kun je opvragen bij je apotheek), spulletjes voor zelfzorg, kleding en mogelijk wat extra’s voor persoonlijk vermaak (denk aan iPad, boek, puzzel, telefoon). Je hoeft je legitimatiebewijs of zorgverzekeringspas niet mee te nemen.

Moet ik mijn huisarts bellen als ik klachten ervaar van mijn behandeling?

Vervelend als je een klacht hebt. Je kunt je klacht het beste eerst bespreken met je zorgverlener op de polikliniek Longgeneeskunde.  

Mag ik altijd bellen als ik vragen of klachten heb over mijn behandeling met chemo/immunotherapie?

Ja, je kunt ons voor dringende vragen altijd bellen. Het telefoonnummer dat je van ons hebt gekregen, is 24 uur per dag bereikbaar. Kan jouw vraag wachten? Stel deze dan tijdens het spreekuur van de casemanager van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 - 09.00 uur. Je kunt ook de polikliniekassistente bellen van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 16.30 uur. Tijdens het intakegesprek over je behandeling leggen we uit wat acute klachten zijn waarvoor je ons altijd kunt bellen.

Wat moet ik doen als de (door het ziekenhuis voorgeschreven) medicatie op is?

Kijk voor je polikliniekbezoek goed naar de voorraad medicatie die wij voorgeschreven hebben. Zijn je medicijnen bijna op? Geef dat dan tijdens het polikliniekbezoek aan ons door. De longarts zorgt dan voor een herhaalrecept. Heeft je huisarts de medicatie voorgeschreven? Vraag deze dan bij de huisarts opnieuw aan.

Andere websites

We kunnen ons goed voorstellen dat je meer wilt lezen over longkanker en alles wat daarbij komt kijken. Je vindt meer informatie op onderstaande sites:

Ervaringsverhalen van patiënten

Arno Metzemakers
26 september 2021

Kanker heb je niet alleen

Hoe is het om te leven met longkanker? Arno Metzemakers (53) voert al maanden een gevecht, zoals hij het zelf noemt.

Samen beslissen

Samen beslissen

Patiënt en arts beslissen samen over de meest geschikte behandeling. Dat gebeurt steeds meer, ook in het ETZ. Betere zorg begint ook bij ons met een goed gesprek in de spreekkamer.

  • A

    Geen resultaten
  • B

    Geen resultaten
  • C

    Geen resultaten
  • D

    Geen resultaten
  • E

    Geen resultaten
  • F

    Geen resultaten
  • G

    Geen resultaten
  • H

    Geen resultaten
  • I

    Geen resultaten
  • J

    Geen resultaten
  • K

    Geen resultaten
  • M

    Geen resultaten
  • N

    Geen resultaten
  • P

    Geen resultaten
  • Q

    Geen resultaten
  • T

    Geen resultaten
  • U

    Geen resultaten
  • V

    Geen resultaten
  • W

    Geen resultaten
  • X

    Geen resultaten
  • Y

    Geen resultaten
  • Z

    Geen resultaten

Specialisten

B.L.J. Kessels

Longarts

Met liefde en plezier werk ik in het ETZ. De nadruk van mijn werk ligt op de diagnostisering en behandeling van longkanker.

dr. J.S. Kloover

Longarts-oncoloog

Als longarts-oncoloog is mijn aandachtsgebied longkanker. Ambitie: deze zorg veilig en op hoog niveau aanbieden.

M. Schiefer

Longarts-oncoloog

Specialist in longkanker, slaapapneu en interventies op de longbehandelkamer

dr. J.P.F.H.A. Simons

Longarts-oncoloog

Specialist in longkanker, COPD en medisch manager Longgeneeskunde

M.H.Tilkema-Tiebosch

Longarts

Ik vind het belangrijk om open en eerlijk te communiceren met patiënten, ook en juist als het om slecht nieuws gaat.

Casemanagers

Kristel Brake - de Jong

Casemanager longoncologie

Persoonsgerichte zorg waarbij U en uw naasten centraal staan is waar ik als casemanager naar streef

Hans Verbunt

Casemanager longoncologie

De casemanager, uw aanspreekpunt in het behandelingsproces, houdt voor u het overzicht over het behandelproces en weet welke medisch specialisten bij u als patiënt betrokken zijn.

Andrea van Velthoven

Casemanager en researchverpleegkundige longoncologie

Als zorgprofessional streef ik ernaar om persoonsgerichte zorg te bieden en aanspreekpunt te zijn voor de patiënt tijdens de behandeling

Patricia Slaat - van de Pol

Casemanager longoncologie

Als casemanager zijn wij het aanspreekpunt tijdens uw behandelingstraject van longkanker. We begeleiden en ondersteunen u hierin

Lisa Kuijpers - op ’t Hoog

Casemanager longoncologie

Als casemanager longoncologie zijn we het vaste aanspreekpunt tijdens de behandeling van longkanker