Longoncologie

Snel naar

Laatste update 18 juni 2024

Patiënten met longkanker worden op de longoncologie (poli)kliniek begeleid en behandeld. Longkanker is het specialisme dat zich richt op verschillende soorten kanker in de longen. Ons team is gespecialiseerd in de diagnostiek, behandeling, nazorg en palliatieve zorg van patiënten met longkanker.

Hoe werken wij?

Via je huisarts of andere specialist(en) ben je verwezen naar de polikliniek Longgeneeskunde in het ETZ. Bij een verdenking op longkanker ontvangen we je zo spoedig mogelijk op de polikliniek. Na de diagnose kunnen verschillende onderzoeken en afspraken volgen. De tijd tussen het opmerken van de afwijking en de uitslag van het onderzoek is een spannende tijd. Daarom proberen we zo snel mogelijk uitsluitsel te geven over de afwijking.

Soorten longkanker

Er zijn verschillende soorten longkanker. Om longkanker te kunnen behandelen, willen we precies weten om wat voor soort longkanker het gaat. Wil je hier meer over weten? Klik dan op deze link. Je kunt dan de Patient Journey App downloaden met meer informatie over de behandeling van longkanker.

Behandelteam

Het ETZ heeft een deskundig behandelteam voor patiënten met longtumoren. In dit longoncologisch team werken verschillende specialisten samen op het gebied van longkanker. Dit zijn longoncologen,  chirurgen gespecialiseerd in longoperaties, oncologieverpleegkundigen, casemanagers,  radiotherapeuten, radiologen, nucleair geneeskundigen en pathologen. Wekelijks hebben al deze specialisten overleg en worden de onderzoeksuitslagen en behandelplannen van diverse patiënten besproken.

Het zorgteam van verpleegafdeling F1 bestaat uit (gespecialiseerd) verpleegkundigen, zorgassistenten, afdelingsassistenten, secretaresses, zaalarts en een hoofdbehandelaar.

Tekst gaat verder onder de foto
Team longoncologie
Team longoncologie

Longoncologen

De longartsen en longarts-oncologen werken nauw samen met oncologieverpleegkundigen, casemanagers en andere zorgverleners (zie Zorgteam hieronder)

Casemanagers

In het ETZ werken 5 casemanagers. Zij zijn gespecialiseerd in de zorg voor patiënten met longkanker en uw aanspreekpunt tijdens de behandeling met chemotherapie, radiotherapie en immunotherapie. Wil je weten wat de casemanagers voor jou kunnen betekenen?

Samenwerking

De longspecialisten van het ETZ werken samen met verschillende specialisten. Niet alleen binnen het ziekenhuis, maar ook daarbuiten. Het ETZ is aangesloten bij regionaal netwerk voor kankerzorg Embraze. In dit netwerk maakt een groot team van zorgprofessionals zich dagelijks hard voor het bieden van de best mogelijke zorg op het gebied van kanker.

Kwaliteit van leven

De diagnose (long)kanker; hij komt vaak onverwacht en wordt door veel mensen als ontzettend heftig ervaren. Al snel volgt de keuze: gaan we behandelen of niet? Deze vraag is altijd belangrijk om te stellen. Ook als genezing mogelijk is. Want de behandeling van (long)kanker is doorgaans intensief. De behandeling heeft meestal veel impact op de kwaliteit van leven.

Zorgteam

Locaties

ETZ Elisabeth

Direct nummer
(013) 221 02 60
(013) 221 30 31

Openingstijden
ma t/m vrij 08.30- 17.00 uur

Route
22

Pagina delen?