Kinderafdeling

ETZ Elisabeth
Direct nummer
(013) 221 08 00
Route
80 (Fam)

Een opname is geen alledaagse gebeurtenis. Voor een kind niet, maar ook voor de ouders niet. Er kunnen diverse redenen voor een opname zijn, zoals een geplande operatie of omdat je kind al een tijd klachten heeft en dat de kinderarts een opname voorstelt om diverse onderzoeken te doen. Daarnaast kan jouw kind acuut ziek worden, waardoor je onverwacht naar het ziekenhuis vertrekt en jullie vervolgens moet blijven.

Kinderen die voor andere specialismen (zoals chirurgie en neurologie) worden opgenomen, verblijven ook op de kinderafdeling.  Kindergeneeskunde is een breed specialisme; kinderen kunnen om diverse redenen worden opgenomen. Symptomen van ziekten kunnen zeer verschillend zijn, vaak afhankelijk van de leeftijd. Daarnaast speelt bij kinderen de groei en ontwikkeling een belangrijke rol.  

Naast een goede medische behandeling vinden wij een prettige sfeer belangrijk op onze Kinderafdeling. Jouw kind moet zich op zijn of haar gemak voelen! We werken hierbij volgens het principe van Family Centered & Integrated Care. In de praktijk betekent dit dat wij waar mogelijk met jullie als gezin samenwerken. Overleg is één van de sleutelwoorden. Daarnaast mag je als ouder altijd bij je kind blijven, ook ’s nachts. 

De Kinderafdeling van Fam bevindt zich op locatie ETZ Elisabeth, route 80.

Voorbereiding

Voor een goede voorbereiding van jouw kind op het verblijf in het ziekenhuis is het wenselijk om een voorbereidingsspreekuur te volgen. Dit spreekuur vindt plaats voor de ingreep en is een vast onderdeel van de voorbereiding op de operatie van kinderen. De hierin gegeven informatie wordt afgestemd op het ontwikkelingsniveau van het kind.
 
Tijdens dit spreekuur krijgen jouw kind en jij informatie van een anesthesieverpleegkundige en een pedagogisch medewerkster over de opname en operatie. Zij laten aan de hand van een fotoboek en voorbereidingskist zien wat er allemaal in het ziekenhuis gaat gebeuren. Ook krijgen zij hulp van twee speciale voorbereidingspoppen waarmee jouw kind spelenderwijs te zien krijgen wat er voor en na de operatie allemaal gebeurt.
Het komt soms voor dat deze informatie aan meerdere kinderen en ouders/verzorgers tegelijkertijd wordt gegeven.
 

BeterBoek

Kinderen zijn vaak angstig als ze in het ziekenhuis worden opgenomen. Om ze spelenderwijs wegwijs te maken in het ETZ, gebruiken wij graag Het Beterboek van Bureau Méteau. Het boek vertelt in beeld en woord over de kinderafdeling, de mensen die er werken en onze faciliteiten. Hierdoor kunnen de kinderen bewust terugkijken naar hùn afdeling.
 
In Het BeterBoek is ruimte om verpleging en andere medewerkers een stukje te laten schrijven. Veel kinderen vragen dat ook! De rest van de invulling van het boek is goed verdeeld over tekst en kleurplaten/spelletjes. De boeken worden ontwikkeld door het ETZ in samenwerking met Bureau Méteau (kinderzorgcommunicatie), en mede mogelijk gemaakt door diverse sponsoren.

CliniClowns

De clowns van Stichting CliniClowns, het goede doel voor kinderen, komen elke week langs op de kinderafdeling! Zij komen jou opvrolijken zodat je even kunt vergeten dat je ziek bent. De clowns brengen gezelligheid op de afdeling en komen, als je dat leuk vindt, bij je bed langs.
 
De stichting zet zich in voor alle zieke en gehandicapte kinderen in Nederland. Want tussen de behandeling, de pijn en de vele beperkingen door is een lach hard nodig. Niet alleen omdat deze kinderen het verdienen, maar vooral omdat ze er veel baat bij hebben.

Afleiding en plezier werken ontspannend en stressverlagend. Spelen is voor een kind de natuurlijke manier om zich te ontwikkelen en vervelende gebeurtenissen te verwerken. Dat is de kracht van een lach.

Ouderkamer

Naast de patiëntenkamers beschikt de kinderafdeling over een ouderkamer. Hier ben je welkom om je terug te trekken als jouw kind slaapt. De ouderkamer is comfortabel ingericht met een lekkere zithoek en een tv. 

Samen op de kamer

Voor kinderen is het fijn als één van de ouders/verzorgers bij hem of haar in het ziekenhuis blijft. Soms gaat het alleen om de eerste dagen van de opname, soms heeft je kind behoefte aan een langer verblijf van zijn/haar ouders. Het Kindercentrum van ETZ biedt ouders/verzorgers de gelegenheid om bij hun kind op de kamer te blijven slapen. Dit wordt rooming-in genoemd.

We hanteren het principe dat jij de dagelijkse zorg aan je kind blijft geven, zoals jullie dat thuis gewend zijn. Het verschonen en wassen van je kind en het geven van eten kun je bijvoorbeeld zelf doen. Als je kind huilt, ben jij degene die troost. Op deze manier kunnen we de scheidingsangst bij het kind zoveel mogelijk voorkomen en beperken. De verpleegkundige zorg wordt natuurlijk door het ziekenhuis geboden.

Uiteraard zijn de voorzieningen om te blijven slapen op de kamer beperkt. Maar we doen ons best om het verblijf voor jou en je kind zo goed mogelijk te laten verlopen. Ook bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van het Ronald McDonald Huis Tilburg.

Huisregels:

 

  1. Laat tijdens het opnamegesprek op de afdeling weten of je wilt overnachten in het ziekenhuis. Wij benadrukken dat rooming-in voor jou een mogelijkheid kan zijn, maar dat dit zeker geen verplichting is. Je kunt ook gebruik maken van de faciliteiten van het Ronald McDonald Huis.
  2. De verpleegkundige is verantwoordelijk voor de nachtelijke controles bij de kinderen. Het is mogelijk dat dit ook jouw nachtrust verstoort.
  3. Beddengoed en handdoeken krijg je van de verpleegkundige. Het is de bedoeling dat je zelf je bed opmaakt. Zorg zelf voor een pyjama en toiletartikelen, nachtkleding is verplicht.
  4. Voor de verpleegkundige is het belangrijk dat je de kamer netjes opruimt ’s avonds en dat het bed (de stretcher) in overleg wordt geplaatst, zodat deze niet in de weg staat. Op die manier kan de verzorging vlot worden uitgevoerd.
  5. Vanaf 21.00 uur wordt de nachtrust gerespecteerd. Op dit uur zet je de televisie zachter of uit.
  6. Op de kinderafdeling begint de dag om 7.30 uur. We verwachten dat jij dan opgestaan bent. Voor 8.00 uur kun je gebruik maken van de douches.
  7. Als je bij jouw kind blijft slapen, krijg je 's ochtends een ontbijt van het ziekenhuis aangeboden. Wij serveren het ontbijt tussen 8.00 uur en 8.30 uur. De andere maaltijden kun je tegen betaling in het personeelsrestaurant of in restaurant De Brasserie nuttigen.
  8. ’s Morgens bij het ontbijt kun je een kopje koffie of thee krijgen. De rest van de dag staan koffie en thee op bepaalde tijden op de gang klaar voor de ouders/verzorgers.
  9. In de ouderkamer staat een koelkast. Hierin kun je etenswaren bewaren. Wil je naam, datum en tijd vermelden op de producten. Aangebroken verpakkingen mogen namelijk niet langer dan 24 uur bewaard blijven, in verband met de geldende hygiënische regels van het ziekenhuis.
Ronald McDonald Huis

Een Ronald McDonald Huis biedt een thuis aan ouders van zieke of gehandicapte kinderen, vlakbij het (psychiatrisch) ziekenhuis of revalidatiecentrum. In Ronald McDonald Huis Tilburg kunnen ouders, broertjes en zusjes logeren van zieke kinderen die worden behandeld in het St. Elisabeth Ziekenhuis en Revalidatiecentrum Leijpark. Voor het zieke kind is het een veilig gevoel de ouders in de buurt te hebben. In Ronald McDonald Huis Tilburg kan het leven ondanks alles toch een beetje doorgaan.

Ronald McDonald Huis Tilburg ligt achter ETZ Elisabeth tegen het Leijpark aan. Het huis heeft zeven gastenkamers en een Ronald McDonald Huiskamer. De aanvraag voor een kamer in Ronald McDonald Huis Tilburg verloopt via de afdeling waar het zieke kind is opgenomen. Kijk op de website van Ronald McDonald Huis Tilburg voor meer informatie.