Per 1 januari 2021 hebben verschillende zorgverzekeraars een preferentiebeleid op kortwerkende insulines. Dat betekent dat als je bij een bepaalde verzekeraar verzekerd bent, je mogelijk een ander merk insuline krijgt (een biosimilar), maar wel met dezelfde werkzame stof.
Om welke insulines gaat het?
Het gaat om:
- de kortwerkende insuline Humalog (lispro). Dit wordt: insuline lispro Sanofi.
- de kortwerkende insuline NovoRapid (aspart). Dit wordt: insuline aspart Sanofi.
Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) heeft beide medicijnen goedgekeurd en als even veilig en effectief beoordeeld als het origineel. De werking is dus hetzelfde.
Ook al zijn de kosten lager, je mag niet zomaar op een biosimilar worden overgezet. Dit moet veilig en zonder risico’s gebeuren. Daarom is er een stappenplan dat de overstap naar een biosimilar goed regelt. Op de website mijninsuline.nl staat een overzicht wat overstappen betekent en waarom dit gebeurt.
Als een biosimilar bij jou niet goed werkt, kun je altijd weer terug naar je eerdere merk insuline.
Door ETZ gevolgde stappen
Het diabetesteam van het ETZ volgt de volgende stappen uit het stappenplan. Belangrijke aandachtspunten in dit plan zijn:
- De werking en veiligheid van biosimilars zijn hetzelfde als met het originele medicijn. Maar biosimilars zijn nieuw. Daardoor is er een kleine kans dat nog niet alle bijwerkingen van het middel bekend zijn. Originele insulines zijn langer op de markt waardoor alle effecten bekend zijn. Stap je over op een andere insuline (een biosimilar of een originele insuline) dan moet de voorschrijver/apotheker altijd controleren of er ongewenste effecten optreden.
- Om te controleren hoe je op de biosimular reageert, adviseert het diabetesteam om voor 1 week ten minste 4 keer per dag je glucose te controleren. Wijken de waarden duidelijk af van eerdere metingen of heb je bijwerkingen, meld dit dan bij je diabetesteam.
- Je hebt 4 maanden de tijd om een overstap te bespreken met je behandelaar voordat je definitief overgaat naar het andere medicijn. Er moet wel een medische indicatie zijn om niet over te gaan (bijvoorbeeld een bijwerking, allergie voor hulpstoffen, zwangerschap of problemen met de toediening).
- Brengt de overstap te grote bezwaren met zich mee? Dan kan je behandelaar het originele medicijn blijven voorschrijven.
- Stap jij over op een biosimilar-insuline maar verloopt dit niet naar wens? Bespreek dit dan met je behandelaar en apotheker.
Dit stappenplan geldt voor elke overstap naar een andere insuline.
Algemeen
Ik wil mijn afspraak bij de internist of diabetesverpleegkundige verplaatsen naar een ander moment
Neem hiervoor telefonisch contact op met de polikliniek Interne Geneeskunde. Op werkdagen bereikbaar op (013) 221 01 70. De planninghorizon die gebruikt wordt is 10 weken. Verder dan 10 weken van de huidige datum kan er niet gepland worden
Ik heb geen formulier voor het bloed prikken
Neem hiervoor telefonisch contact op met de polikliniek Interne Geneeskunde. Op werkdagen bereikbaar op (013) 221 01 70. Zij zullen een nieuw formulier printen en via de post verzenden. Je kunt het ook ophalen op de polikliniek.
Mijn glucosemeter is kapot
Neem hiervoor contact op met de leverancier van je diabeteshulpmiddelen, bijvoorbeeld de firma Bosman of Mediq
Mijn glucosestrips, sensoren, insuline naaldjes of andere diabeteshulpmiddelen zijn op
Neem hiervoor contact op met de leverancier van je diabeteshulpmiddelen, bijvoorbeeld de firma Bosman of Mediq
Ik ga op vakantie. Hoe moet ik dit regelen met mijn diabetes?
Voor het aanvragen van een douaneverklaring kun je contact opnemen met het diabetesteam via MijnETZ of het telefonisch spreekuur. Voor meer informatie:
FSL
Kom ik in aanmerking voor de vergoeding van een FreeStyle Libre (FSL)?
De FGM (Flash glucose monitoring) wordt vergoed vanuit het basispakket voor mensen met diabetes type 1 en mensen met diabetes type 2 met een intensief insulineschema.
Hoe vraag ik de FGM of FreeStyle libre aan?
Neem contact op met het diabetesteam via MijnETZ of het telefonisch spreekuur. Zij zullen de FSL aanvragen bij de leverancier van diabeteshulpmiddelen. Maandelijks worden er verplichte groepsinstructies gegeven in het ETZ. Graag zo spoedig mogelijk doorgeven welke datum je naar de groepsinstructie komt.