Diabetespolikliniek

De diabetesverpleegkundige geeft uitleg

ETZ Elisabeth
Direct nummer
(013) 221 01 70
Route
25

Telefonisch spreekuur
Dagelijks: 11.00-12.00 uur
(013) 221 04 30

ETZ TweeSteden
Direct nummer
(013) 221 01 70
Route
poligebouw wachtruimte 1

Telefonisch spreekuur
Dagelijks: 11.00-12.00 uur
(013) 221 04 30

ETZ Waalwijk
Direct nummer
(013) 221 01 70
Route
22

Telefonisch spreekuur
Dagelijks: 11.00-12.00 uur
(013) 221 04 30

Wanneer diabetes (suikerziekte) bij jou is vastgesteld, kan de huisarts of internist je doorverwijzen naar de diabetesverpleegkundige. Zij is speciaal opgeleid om diabetespatiënten te begeleiden. Zij kan je helpen bij het opdoen van kennis en vaardigheden, zodat je op een goede manier kunt omgaan met diabetes.
De diabetesverpleegkundigen werken nauw samen met de internist-endocrinoloog en diëtisten. De diabetesverpleegkundigen werken op alle locaties.

Er zijn verschillende soorten diabetes, met verschillende oorzaken en vaak ook een eigen behandeling. Ook kan diabetes ontstaan tijdens de zwangerschap. Dit wordt diabetes gravidarum genoemd. Onder de tab 'Behandeling' hieronder, kun je hierover meer informatie vinden.

Wie kom je tegen?

De diabetesverpleegkundige begeleidt je op de polikliniek bij je diabetes. Je hebt gemiddeld 2 tot 3 keer per jaar een afspraak met haar. Je kunt bij haar terecht met al je vragen rondom diabetes. Indien nodig schakelt de diabetesverpleegkundige de expertise in van de diëtist, podotherapeut, vaatchirurg, oogarts, neuroloog of medisch psycholoog.
Daarnaast kom je 1 á 2 keer per jaar bij de internist-endocrinoloog.

Gang van zaken

Je krijgt via de post en MijnETZ een overzicht wanneer je afspraak is gepland. Wij vragen je het diabetesdagboek en diabetesmateriaal mee te nemen naar iedere poliafspraak. Tijdens het polibezoek bekijkt de diabetesverpleegkundige die samen met jou en stelt zo nodig bij.
Enkele dagen voor het polibezoek kun je het HbA1C prikken op een prikpost. Hiermee wordt de instelling van jouw diabetes gemeten van de afgelopen 6 á 8 weken.

Bezoek aan de diabetespoli

Bij de aanmeldzuil in de centrale hal meld je je aan voor het polikliniekbezoek. Ook is het mogelijk om je te melden bij de balie van de desbetreffende route. Je wordt verwezen naar de wachtkamer, waar de diabetesverpleegkundige je binnenhaalt voor het polibezoek.

Belangrijk: Overgaan op ander merk insuline!

Per 1 januari 2021 hebben verschillende zorgverzekeraars een preferentiebeleid op kortwerkende insulines. Dat betekent dat als je bij een bepaalde verzekeraar verzekerd bent, je mogelijk een ander merk insuline krijgt (een biosimilar), maar wel met dezelfde werkzame stof.

Om welke insulines gaat het?

Het gaat om:

 1. de kortwerkende insuline Humalog (lispro). Dit wordt: insuline lispro Sanofi.
 2. de kortwerkende insuline NovoRapid (aspart). Dit wordt: insuline aspart Sanofi. 

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) heeft beide medicijnen goedgekeurd en als even veilig en effectief beoordeeld als het origineel. De werking is dus hetzelfde.

Ook al zijn de kosten lager, je mag niet zomaar op een biosimilar worden overgezet. Dit moet veilig en zonder risico’s gebeuren. Daarom is er een stappenplan dat de overstap naar een biosimilar goed regelt. Op de website mijninsuline.nl staat een overzicht wat overstappen betekent en waarom dit gebeurt.

Als een biosimilar bij jou niet goed werkt, kun je altijd weer terug naar je eerdere merk insuline.

Door ETZ gevolgde stappen

Het diabetesteam van het ETZ volgt de volgende stappen uit het stappenplan. Belangrijke aandachtspunten in dit plan zijn:

 • De werking en veiligheid van biosimilars zijn hetzelfde als met het originele medicijn. Maar biosimilars zijn nieuw. Daardoor is er een kleine kans dat nog niet alle bijwerkingen van het middel bekend zijn. Originele insulines zijn langer op de markt waardoor alle effecten bekend zijn. Stap je over op een andere insuline (een biosimilar of een originele insuline) dan moet de voorschrijver/apotheker altijd controleren of er ongewenste effecten optreden.
 • Om te controleren hoe je op de biosimular reageert, adviseert het diabetesteam om voor 1 week ten minste 4 keer per dag je glucose te controleren. Wijken de waarden duidelijk af van eerdere metingen of heb je bijwerkingen, meld dit dan bij je diabetesteam.
 • Je hebt 4 maanden de tijd om een overstap te bespreken met je behandelaar voordat je definitief overgaat naar het andere medicijn. Er moet wel een medische indicatie zijn om niet over te gaan (bijvoorbeeld een bijwerking, allergie voor hulpstoffen, zwangerschap of problemen met de toediening).
 • Brengt de overstap te grote bezwaren met zich mee? Dan kan je behandelaar het originele medicijn blijven voorschrijven.
 • Stap jij over op een biosimilar-insuline maar verloopt dit niet naar wens? Bespreek dit dan met je behandelaar en apotheker.

Dit stappenplan geldt voor elke overstap naar een andere insuline.

Patiëntfolders
Veelgestelde vragen

Algemeen

Ik wil mijn afspraak bij de internist of diabetesverpleegkundige verplaatsen naar een ander moment
Neem hiervoor telefonisch contact op met de polikliniek Interne Geneeskunde. Op werkdagen bereikbaar op (013) 221 01 70. Er kan maximaal 10 weken vooruit gepland worden.

Ik heb geen formulier voor het bloed prikken
Neem hiervoor telefonisch contact op met de polikliniek Interne Geneeskunde. Op werkdagen bereikbaar op (013) 221 01 70. Zij zullen een nieuw formulier printen en via de post verzenden. Je kunt het ook ophalen op de polikliniek.

Mijn glucosemeter is kapot
Neem hiervoor contact op met de leverancier van je diabeteshulpmiddelen, bijvoorbeeld de firma Bosman of Mediq

Mijn insulinepomp of sensor is kapot
Neem voor technische problemen contact op met fabrikant van je insulinepomp of sensor. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Mijn glucosestrips, sensoren, insuline naaldjes of andere diabeteshulpmiddelen zijn op
Neem hiervoor contact op met de leverancier van je diabeteshulpmiddelen, bijvoorbeeld de firma Bosman of Mediq

Ik ga op vakantie. Hoe moet ik dit regelen met mijn diabetes?
Voor het aanvragen van een douaneverklaring kun je contact opnemen met het diabetesteam via MijnETZ of het telefonisch spreekuur. Voor meer informatie:

Ik wil graag een verwijzing voor de podotherapeut
Neem hiervoor contact op met het diabetesteam via MijnETZ of door telefonisch contact op te nemen met de polikliniek Interne Geneeskunde. Op werkdagen bereikbaar op 013-221 0170. Zij zullen het verzoek doorzetten naar het diabetesteam.

Vergoedingen door zorgverzekeraar

Kom ik in aanmerking voor de vergoeding van een FreeStyle Libre (FSL)?
De FGM (Flash glucose monitoring) wordt vergoed vanuit het basispakket voor mensen met diabetes type 1 en mensen met diabetes type 2 met een intensief insulineschema. Voor meer informatie: 

Hoe vraag ik de FGM of FreeStyle libre aan?

Het diabetestteam vraagt de Freestyle Libre aan bij de diabetes hulpmiddelen leverancier. Zij zijn te bereiken via MijnETZ of telefonisch op maandag t/m vrijdag tussen 11.00 en 12.00 uur op nummer: 013-221 0430.

Ik wil mijn glucose scannen met de reader en de telefoon
Bij het gebruik van de reader en telefoon bij de FSL is het belangrijk om bij verwisseling van de sensor, binnen 60 minuten, eerst te scannen met de reader en daarna met de telefoon.

Ik wil mijn FreeStyle libre gegevens koppelen met mijn diabetesteam
Het is mogelijk om het diabetesteam inzicht te geven in je gescande glucoses. Hiervoor is het nodig om een account aan te maken bij LibreView en de kliniek-ID van het ETZ in te voeren. De kliniek-ID kun je opvragen bij het diabetesteam.

Het is mogelijk om het diabetesteam inzicht te geven in je gescande glucose waardes. Volg de onderstaande stappen: 

 1. Vraag de kliniek-ID op bij het diabetesteam
 2. Ga naar www.libreview.nl
 3. Klik bovenin het menu op patiënten
 4. Volg de instructies bij ´maak uw gratis LibreView-account aan´
 5. Voer de kliniek-ID in op het moment dat hier na gevraagd wordt

Kom ik in aanmerking voor de vergoeding van een rt-Continue Glucose Monitoring (CGM)?
De CGM wordt vergoed voor:

 • kinderen met diabetes type 1,
 • volwassenen met slecht ingestelde diabetes (HbA1c 4x hoger dan 64 mmol/mol),
 • volwassenen met ernstige hypo’s en/of ongevoeligheid om hypo’s waar te nemen,
 • zwangeren vrouwen met bestaande diabetes,
 • vrouwen met een zwangerschapswens en bestaande diabetes.
 • Voor meer informatie: www.zorginstituutnederland.nl/Verzekerde+zorg/diabeteshulpmiddelen-zvw

Insuline

Mijn insuline is door de apotheek omgezet naar een ander merk
Zorgverzekeraars hebben vaak een voorkeur voor een merk. Dat betekent dat als je bij de ene zorgverzekeraar mogelijk een ander merk insuline krijgt dan bij een andere zorgverzekeraar. Dit andere merk heeft wel dezelfde werkzame stof. Voor meer informatie zie het kopje Belangrijk: overgaan op andere merk insuline op deze pagina.

Psychische klachten

Waar kan terecht met verschillende klachten die ik heb door mijn diabetes? 
Diabetes heeft invloed op je dagelijks leven. Er zijn verschillende klachten die je kunt ervaren:

 • Je kunt moeite hebben met de omgang met diabetes,
 • last hebben van eetproblemen,
 • depressieve gevoelens hebben
 • klachten van seksuele aard.

Ervaar jij klachten een van deze klachten? Maak het bespreekbaar met het diabetesteam. Zij kunnen eventueel hulp voor je inschakelen met bijvoorbeeld een medisch psycholoog.

Meer informatie

Meer informatie over diabetes (suikerziekte) is ook te vinden op andere websites:

Samen beslissen

Samen beslissen

Patiënt en arts beslissen samen over de meest geschikte behandeling. Dat gebeurt steeds meer, ook in het ETZ. Betere zorg begint ook bij ons met een goed gesprek in de spreekkamer.

M. Bruins Slot

internist-endocrinoloog

dr. E. Donga

Internist-endocrinoloog

Om te achterhalen waar klachten vandaan komen, is het verhaal van de patiënt van groot belang. Daarom heb ik communicatie hoog in het vaandel staan.

C.M.C. Klomp

Internist-endocrinoloog

Ik houd ervan problemen uit te zoeken en zo mogelijk op te lossen. Als ik het goed uitleg en een patiënt snapt waar het om gaat, is het makkelijker ermee om te gaan.

dr. W.A.C.M. Nieuwlaat MHA

Internist-endocrinoloog

W.A. Oranje

Internist-endocrinoloog

D. Smit

Internist-endocrinoloog

Internist met affiniteit voor hormoonziekten en expert op het gebied van gezondheid bij het gebruik van anabole steroïden

dr. S. van Veen

Internist-nefroloog

Ik vind het prettig dat ik mensen in allerlei fasen van het leven meemaak zodat ik ze op de juiste manier kan begeleiden tijdens de nierstoornis.

E. Waizy

Internist

“Met een duidelijke diagnose, juiste behandeling en een klachtenvrije patiënt ben ik het meest blij natuurlijk.”

Martje van der Wielen

Gezondheidszorgpsycholoog

Ik ondersteun mensen graag bij het omgaan met angst en somberheid ten gevolge van ziekte, lichamelijke klachten en andere ingrijpende gebeurtenissen.

Diabetesverpleegkundigen

Joyce Bell

Gespecialiseerd verpleegkundige diabetes

Samen met mijn collega’s van het diabetesteam bezitten we veel expertise op alle vlakken in de diabeteszorg

Ine van den Biggelaar

Gespecialiseerd verpleegkundige diabetes

Samen met mijn collega’s van het diabetesteam bezitten we veel expertise op alle vlakken in de diabeteszorg

Marieke Elbertsen - Brouwer

Gespecialiseerd verpleegkundige diabetes

Samen met mijn collega’s van het diabetesteam bezitten we veel expertise op alle vlakken in de diabeteszorg

Marie-Louise Groot-Boekholtz

Gespecialiseerd verpleegkundige diabetes

Samen met mijn collega’s van het diabetesteam bezitten we veel expertise op alle vlakken in de diabeteszorg

Noortje van Iersel- van Roessel

Gespecialiseerd verpleegkundige diabetes

Samen met mijn collega’s van het diabetesteam bezitten we veel expertise op alle vlakken in de diabeteszorg

Wilma Jansen

Gespecialiseerd verpleegkundige diabetes

Samen met mijn collega’s van het diabetesteam bezitten we veel expertise op alle vlakken in de diabeteszorg

Tony de Koning-Diephuis

Gespecialiseerd verpleegkundige diabetes

Samen met mijn collega’s van het diabetesteam bezitten we veel expertise op alle vlakken in de diabeteszorg

Melanie Meenhorst

Gespecialiseerd verpleegkundige diabetes

Samen met mijn collega’s van het diabetesteam bezitten we veel expertise op alle vlakken in de diabeteszorg

Angela Mulders

Gespecialiseerd verpleegkundige diabetes

Samen met mijn collega’s van het diabetesteam bezitten we veel expertise op alle vlakken in de diabeteszorg

Sharon van der Wouw- Swaans

Gespecialiseerd verpleegkundige diabetes

Samen met mijn collega’s van het diabetesteam bezitten we veel expertise op alle vlakken in de diabeteszorg

Marloes Valckx

Gespecialiseerd verpleegkundige diabetes

Samen met mijn collega’s van het diabetesteam bezitten we veel expertise op alle vlakken in de diabeteszorg

Diëtisten

Marjolein Born

Diëtist

Diabetes mellitus volwassenen

Merian Daams

Diëtist

Diabetes mellitus volwassenen

Janneke de Kort

Diëtist, MSc Bewegingswetenschappen

Diabetes mellitus kinderen en volwassenen

Gerda van Rooijen

Diëtist (senior)

Diabetes mellitus volwassenen