Zilveren ster voor fractuurpreventie ETZ

23 februari 2023

Op het fractuurpreventie spreekuur in het ETZ worden mensen onderzocht en behandeld voor botontkalking (osteoporose). Het ETZ voldoet daarbij aan de kwaliteitseisen van de International Osteoporosis Foundation (IOF). Het ziekenhuis heeft daarvoor een zilveren ster gekregen.

IOF is een wereldwijde organisatie die met de campagne ‘Capture the Fracture’ de zorg rondom fractuurpreventie stimuleert en een keurmerk verleent aan ziekenhuizen waarvan de fractuurpreventiekliniek aan de door hen gestelde voorwaarden voldoet. Internist Esther Donga, die osteoporose als aandachtsgebied heeft, is blij met de erkenning: “We hebben de afgelopen jaren met het hele team flink geïnvesteerd in het verder verbeteren van onze zorg. Het is altijd fijn dat dat dit nu bevestigd wordt met deze zilveren ster.”

Tekst gaat verder onder de foto's.

Esther Donga
Esther Donga.
Irene van Echteld
Irene van Echteld. 

Kennis

Een toegewijd team van meerdere verpleegkundigen, reumatologen, internisten en geriaters is in het ETZ betrokken bij fractuurpreventie. Reumatoloog Irene van Echteld is specialist op het gebied van botontkalking. Zij benadrukt de belangrijke rol van de huisartsen bij fractuurpreventie. “Zij kennen als geen ander hun eigen patiënten en slagen er steeds beter in om 50-plussers na een botbreuk attent te maken op het belang van het spreekuur in het ETZ. Het gezamenlijke programma Fractuurpreventie speelt daarbij een belangrijke rol. Hierdoor is tevens de kennis over botontkalking bij de huisartsen enorm toegenomen.”


Onderzoek

De meeste mensen komen er pas laat achter dat ze osteoporose hebben. Een botbreuk is dan meestal het eerste signaal om te starten met onderzoek naar osteoporose. Bij iedereen die 50 jaar of ouder is en een botbreuk oploopt, hoort een onderzoek naar osteoporose opgestart te worden, vinden beide specialisten. “Als na zo’n onderzoek botontkalking wordt vastgesteld, krijgen mensen een behandeladvies. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het voorschrijven van medicatie en adviezen over het gebruik van calcium en vitamine D. En het advies om vooral veel te blijven bewegen. Kortom, een onderzoek op het fractuurpreventie spreekuur biedt mensen de kans zelf aan de slag te gaan om goed voor de eigen botten te zorgen.”