Bloedprikken in ETZ voortaan op afspraak

2 juni 2021

Patiënten kunnen vanaf maandag 14 juni alleen nog op afspraak bloed laten prikken of onderzoeksmateriaal (zoals urine of ontlasting) afgeven in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis). Door de nieuwe werkwijze wordt de drukte beter verdeeld op de afdelingen Bloedafname van de locaties ETZ Elisabeth, ETZ TweeSteden en ETZ Waalwijk.

Patiënten krijgen van hun huisarts of specialist een verwijzing om bloed te laten prikken of materiaal te laten onderzoeken. De afspraak hiervoor maken zij gemakkelijk online via www.etz.nl/bloedprikken. In het portaal kiezen patiënten zelf een datum en tijdstip. De bevestigingsmail nemen ze mee naar hun afspraak. Als het om een spoedopdracht gaat, verandert er niets. Dan maakt de polikliniek de afspraak of belt de huisarts zelf met de afdeling Bloedafname.

Tekst gaat verder onder de foto

Door de nieuwe werkwijze wordt de drukte beter verdeeld.
Door de nieuwe werkwijze wordt de drukte beter verdeeld

Voorbereiding

Projectleiders Loes de Beer en Wendy van Riel - Winnubst zijn goed voorbereid op de verandering. Loes: “We snappen dat mensen moeten wennen aan deze nieuwe situatie. Niet iedereen zal meteen bekend zijn met de nieuwe werkwijze. Wendy: “In de overgangsperiode staan er daarom extra medewerkers op de afdelingen Bloedafname die patiënten ter plekke helpen bij het maken van een afspraak. Zo kunnen patiënten alsnog meteen terecht.”

Drukte verdelen

Loes legt uit waarom het ziekenhuis deze werkwijze nu doorvoert. “Bij de Bloedafname willen we mensen graag snel helpen. Dat wordt echter steeds lastiger door de coronamaatregelen en omdat mensen allemaal rond hetzelfde tijdstip komen. De topdrukte ligt tussen 09.30 en 12.00 uur. Soms moesten mensen lang voordat ze aan de beurt waren. Dat gaan we nu voorkomen.” Wendy: “Door te werken met bloedprikken op afspraak, kunnen we de drukte op de afdeling Bloedafname beter spreiden en behoren wachtrijen tot het verleden.”

Prikposten Diagnovum

Het afnemen van bloed hoeft niet per se in het ziekenhuis te gebeuren. Patiënten kunnen voor bloedafname of het inleveren van onderzoeksmateriaal ongewijzigd zonder afspraak terecht op een van de vele prikposten van onze samenwerkingspartner Diagnovum. Op de website www.diagnovum.nl/locaties staat een overzicht van alle prikposten met bijbehorende openingstijden.