15 juni Dag van de Schoonmaker

15 juni 2021

Iedereen weet wat schoonmaken is. Dit doet iedereen thuis op zijn of haar eigen manier. Maar waar moet je allemaal op letten als je als schoonmaak(st)er werkt in een ziekenhuis? Ik, Shirley Spooren (recruiter), liep een dag mee met Romy van de afdeling Schoonmaak. En ik kwam er achter dat schoonmaakwerk nog niet zo vanzelfsprekend is.
 

Verantwoordelijkheid

Binnen het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) is de afdeling Schoonmaak onderverdeeld in verschillende groepen, te weten: dagdienst, weekenddienst, operatiekamers en beddencentrale. Samen met Romy van de afdeling Schoonmaak heb ik een dagdienst gedaan. Het team van de dagdienst bestaat uit 60 personen. Ze zijn verantwoordelijk voor de reiniging van de algemene ruimtes, kantoren en laboratoria. Tijdens deze dag waren wij verantwoordelijk voor de algemene ruimtes en de kantoren.
15 juni: Dag van de Schoonmaker
 

Aan de slag!

Met een gevulde schoonmaakkar zijn we samen op pad gegaan. Op naar de algemene ruimte bij de hoofdingang. Allereerst in de damestoiletten de wc rollen aangevuld, de prullenbakjes geleegd, de toilet gepoetst en de vloer schoon gemaakt. Niet alleen de toiletten worden grondig schoongemaakt, ook de ruimte met de wastafel, de papierenhanddoek, de prullenbak en de vloer. Deze vullen we aan of maken we schoon. Vervolgens door naar de mannentoiletten. Wat voor Romy gewoon is, was voor mij toch wel bijzonder. Bijzonder omdat het een ongeschreven regel is dat je als vrouw in principe niet naar het mannentoilet gaat. Ondanks het gevoel heb ik de mannen toiletten schoon gemaakt. Daarna was het voor mij ook gewoon om bij de mannen toiletten binnen te lopen om schoon te maken.

 
Speciaal

Ik hoor jullie al denken: ‘Wat maakt schoonmaken in een ziekenhuis zo speciaal?’ Binnen het ETZ is de naleving van hygiënische voorschriften zeer belangrijk. Wist je dat het ETZ met zo min mogelijk schoonmaakmiddel schoonmaakt? Het is bewezen dat schoonmaken met een ‘klamme’ microvezel doeken effectiever werkt. Dit is ook beter voor het milieu dan met schoonmaakmiddelen.


Schoonmaakteam

Het unieke aan deze afdeling is dat er sprake is van een hecht en gezellig team. Ondanks dat zij ieder verantwoordelijk zijn voor de ruimte die zij moeten schoonmaken. Natuurlijk maken zij ook op zijn tijd een grapje. Iedereen is betrokken en zeer gastvrij. Vergeet niet dat schoonmakers een zeer belangrijke schakel zijn in de zorg!
 
Vacatures
Deze toppers zijn ook op zoek naar nieuwe collega’s! Op zoek naar een nieuwe uitdaging in de schoonmaak? Houd onze vacaturepagina in de gaten!