Nieuwe, moderne outfit voor beveiligers ETZ

26 mei 2021

Het werk van de beveiligers in het ETZ heeft de afgelopen jaren een andere inhoud gekregen. Het traditionele uniform is daarom vervangen door een compleet nieuwe outfit. “De medewerkers stralen door de moderne kleding meer autoriteit uit.”

Maikel Maas, teamleider Beveiliging, is in zijn nopjes met de nieuwe uniformen. “We stappen als een van de eerste ziekenhuizen af van het traditionele beveiligingsuniform. Het jasje en de stropdas zijn verleden tijd. In plaats is er een geheel nieuw uniform met werkbroek en shirt, dat aansluit op de huisstijl van het ETZ. We hebben al onze zorgbeveiligers uitgerust met een modern en functioneel uniform dat past bij hun functie en werkzaamheden.”
De nieuwe kleding oogt fris en is zeer herkenbaar, met het woord ‘Beveiliging’ groot op de rug. De kleding bevat reflecterend materiaal zodat de beveiliging ook makkelijk in het donker te zien is. De broek is voorzien van meerdere zakken en mogelijkheden om materialen, zoals de portofoon en handschoenen, aan te bevestigen.

Het nieuwe uniform straalt autoriteit uit
Het nieuwe uniform straalt autoriteit uit

Nieuw jasje

Maikel heeft het project grotendeels geleid. “Het traditionele pak was sterk verouderd. Dat paste bij een portier, dat was ook de functie die de beveiligers jaren geleden hadden in het ziekenhuis. Tegenwoordig worden onze beveiligers geacht moeiteloos te schakelen van hun rol als gastheer of gastvrouw naar beveiliger. Ze reageren op calamiteiten en zorgen voor de veiligheid in het ziekenhuis. Daar hoort ook een ander uniform bij.” Hij vindt dat het nieuwe uniform zelfverzekerdheid en autoriteit uitstraalt, twee belangrijke kenmerken die bij een beveiliger anno 2021 passen.

Goedkeuring

Het uniform moest door screeningsautoriteit Justis worden goedgekeurd. Maikel: “Vanuit mijn achtergrond bij justitie wist ik dat er bepaalde regels aan een uniform verbonden zijn. Zo mag een uniform niet te veel lijken op die van andere overheidsinstanties, zoals de politie.” Ook Judith Middelberg, teamleider Schoonmaak, heeft een grote rol gespeeld in het regelen van deze nieuwe outfits. “Wij controleren de kwaliteit van de stof die leverancier Jabo Bedrijfskleding gebruikt voor de uniformen”, legt Judith uit. “Zo wassen we de kleding een aantal keer om te zien of de kleur vasthoudt en wat de krimp doet. We lieten de beveiligers een draagproef uitvoeren om te kijken of het uniform ook fijn zit.”

Positief

Maikel en Judith zijn trots op het eindresultaat. Judith: “Het traditionele heeft plaatsgemaakt voor het moderne en ik vind dat we daar trots op mogen zijn.” De collega’s van Maikel zijn enthousiast over de nieuwe kleding. “Sommigen moesten er alleen wel even aan wennen, omdat ze al jaren met het oude uniform lopen, maar ook zij zijn nu positief”, legt hij uit.