Heb jij al een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)?

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een app of een website. Er zijn meerdere soorten. In een PGO verzamel je medische gegevens en gezondheidsgegevens die je zelf meet. Een PGO kan je met verschillende zorgverleners verbinden. Zoals met een huisarts, het ziekenhuis of een therapeut. In een PGO vind je bijvoorbeeld het advies van je huisarts en je bloeduitslagen. Je kunt ook zelf gezondheidsgegevens verzamelen. Bijvoorbeeld gegevens die je zelf meet zoals de waarden van je bloeddruk, wat je eet of hoeveel je sport. 

In dit gedeelte bevindt zich een video. Die is niet zichtbaar omdat de cookies (nog) niet zijn geaccepteerd. Bekijk ons cookiebeleid.

Voordelen van een PGO

  • Alle gegevens over je gezondheid op één online plek.
  • Je hebt zelf grip op jouw gegevens.
  • Je maakt in je PGO veilig verbinding met je zorgverlener(s).
  • Je kiest een PGO die bij jou past.

Voor wie is een PGO handig?

Iedereen kan gebruikmaken van een PGO: als je bijvoorbeeld een chronische ziekte hebt, maar ook als je gezond bent. Als je zwanger bent of een fanatieke sporter. Kortom: als je wilt werken aan je gezondheid, dan helpt een PGO daarbij.

Verschil tussen MijnETZ en een PGO

MijnETZ is iets anders dan een PGO. In MijnETZ zie je alléén gegevens die in het ETZ zijn verzameld. In een PGO kun je naast je gegevens van het ETZ ook de gezondheidsgegevens van andere zorgverleners zetten. Zoals informatie van andere ziekenhuizen, de huisarts, apotheek of revalidatie. Ook kun je in een PGO gegevens verzamelen die je zelf meet. Bijvoorbeeld met een smartwatch.

PGOs zijn in ontwikkeling

PGO’s zijn nieuw en nog in ontwikkeling. Nog niet elke zorgverlener doet mee. En nog niet alle gegevens kun je verzamelen in je PGO. Maar wel steeds meer. Bijna elke huisarts in Nederland doet mee. Dus veel mensen kunnen in een PGO hun huisartsgegevens ophalen. Ook doen verschillende ziekenhuizen en ggz-instellingen al mee. En je kunt vaak zelf gegevens in je PGO zetten. Daardoor is het voor veel mensen al handig een PGO te gebruiken.

Veiligheid

Een veilige verbinding tussen jouw PGO en je huisarts, ziekenhuis of therapeut is belangrijk. Stichting MedMij heeft regels gemaakt voor het veilig uitwisselen van medische gegevens. PGO’s en zorgverleners met een MedMij-label volgen deze regels. Via MedMij kan jij op een veilige manier een kopie van je medische gegevens in je PGO zetten.

MedMij

MedMij is de Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen jou en de zorgaanbieders. MedMij ontwikkelde de spelregels waaraan PGO’s en de zorginformatiesystemen van zorgaanbieders moeten voldoen. Zo zorgen we ervoor dat de uitwisseling van medische gegevens veilig is en dat alle systemen in dezelfde taal met elkaar spreken.

Hoe kies je een PGO?

Er zijn verschillende persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO's). Je vindt de PGO's op digitalezorggids.nl. 

Door jezelf vier vragen te stellen kom je erachter wat voor jou belangrijk is aan een PGO. Dit helpt je met kiezen voor de PGO die bij jou past.

  • Welke medische gegevens wil ik nu of in de toekomst in mijn PGO verzamelen?
  • Welke andere functies vind ik belangrijk in mijn PGO?
  • Wil je je PGO als app of website gebruiken?
  • Wat wil je voor de extra functies in je PGO betalen?

Geef aan wat jij belangrijk vindt in een PGO en kies daarna uit de lijst een PGO die hieraan voldoet.

Aan de slag

Zo bekijk je jouw medische gegevens in een PGO:

  1. Ga naar PGO.nl. Daar vind je een overzicht van PGO’s waar je uit kunt kiezen.

  2. Kies één PGO met een MedMij-label en maak een eigen account.

  3. Zoek je huisarts, ziekenhuis of andere zorgaanbieder op in de PGO; je vindt ons ziekenhuis onder de naam ‘ETZ’. Houd je DigiD inloggegevens of DigiD-app bij de hand, deze heb je nodig om in te loggen bij een PGO.

  4. Verbind je PGO met het ETZ door je gegevens te bekijken.
Veelgestelde vragen

Steeds meer mensen gebruiken een PGO. En stellen daar vragen over. Je vindt hier de meest gestelde vragen over PGO’s. https://www.pgo.nl/veelgestelde-vragen-pgo/