EEG - onderzoek hersenfunctie

Een EEG (elektro encephalografie) is een onderzoek dat de elektrische activiteit van de hersenen registreert, en meet hoe de hersenen op dat moment functioneren.

Hersenactiviteit geeft zwakke elektrische spanningsvelden op de het hoofd met verschillende ritmes, die we met gevoelige elektrodes kunnen meten. Het onderzoek is bedoeld voor de meting van globale hersenactiviteit bij bewustzijnsstoornissen. Ook voor onderzoek naar aanvallen, zoals epilepsie, is een EEG geschikt.

Bij een EEG krijgt u een soort badmuts op met daarin elektrodes die verbonden zijn aan een computer. Gedurende 20 minuten of langer meten we patronen van de hersenactiviteit. Tijdens de EEG registratie moet er soms enkele minuten worden gezucht en in een flitsende lamp worden gekeken. Voor aanvang van dit onderzoek krijgt u hierover uitgebreide informatie.

Bij patiënten met epilepsie laat een EEG vaak meer afwijkingen zien na slaaptekort. Daarom wordt soms een EEG gemaakt nadat u een hele nacht of een deel van de nacht wakker bent gebleven.