Een van onze diëtisten geeft voedingsadvies aan een patiënt en zijn partner.

Voeding en kanker

De ziekte kanker kan er voor zorgen dat je problemen krijgt met eten of drinken. Je valt misschien onbedoeld af of kunt bepaalde producten niet verdragen. Het is belangrijk dat je tijdens de behandeling in een goede voedingstoestand bent. Je kunt daardoor de behandeling beter aan en het herstel gaat sneller. Bovendien houd je je weerstand en conditie op peil. Indien nodig wordt de diëtist bij je behandeling betrokken en maakt zij samen met jou een persoonlijk plan om je voedingstoestand te verbeteren.

Het kan ook voorkomen dat je tijdens je behandeling ongewenst aankomt. Bij kanker kan een bijzondere vorm van overgewicht ontstaan waarbij er minder spieren en juist meer vet in het lichaam ontstaat. Dit komt voor bij minder beweging, medicijngebruik en chemo/hormoontherapie. In het ETZ begeleiden diëtisten niet bij het reduceren van overgewicht, hiervoor verwijzen wij u naar een diëtist in de eerste lijn. Dit kan een diëtist zijn via de huisarts of een diëtist in de buurt met een eigen praktijk.

Gewichtsverlies als kanker niet meer kan worden genezen

Goed eten en geregeld bewegen zijn noodzakelijk om in een goede conditie en op gewicht te blijven. Maar als je steeds zieker wordt, kan dat heel erg lastig zijn. Conditie en kracht worden dan minder en je kunt dan ook afvallen. Onbedoeld gewichtsverlies bij kanker komt niet alleen door minder eten, maar ook door de ziekte zelf. Als genezing niet mogelijk is, blijft dit proces doorgaan en kun je steeds meer conditie en gewicht verliezen. Dit verschijnsel heet ‘cachexie’. Als de ziekte voortschrijdt, ga je vanzelf minder eten en drinken. Hier kun je niets aan doen. Er zijn in deze situatie geen voedingsmiddelen die ongezond voor je zijn en die je daarom moet vermijden. Je eet waar je zin in hebt en eet niet meer als je dat niet wilt of kunt. Soms is samen eten prettig en stimulerend, soms juist niet. Praat hierover met elkaar. Ook is het goed dit met je arts of verpleegkundige te bespreken.

Meer informatie

Meer informatie over voeding en kanker? Kijk dan op:

Tip

De medewerkers van Inloopruimte Oncologie staan altijd met informatie en activiteiten klaar voor de patiënten met kanker en hun naasten.