Scheelzien

Snel naar

Laatste update 03 mei 2024

Scheelzien is een verstoring van de balans tussen het rechter- en het linkeroog.

Oorzaken

Factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van scheelzien zijn:
–    erfelijke aanleg;
–    brilafwijking;
–    medische problemen in de periode rond de geboorte of tijdens de zwangerschap;
–    oogheelkundige afwijkingen;
–    ongeval of ziekte.

Klachten

Over het algemeen hebben kinderen geen klachten. Scheelzien geeft aanleiding tot dubbelzien. Jonge kinderen hebben het vermogen het beeld van het afwijkende oog in de hersenen te onderdrukken met als gevolg geen of slecht dieptezien. Ook kan scheelzien een lui oog veroorzaken. Kinderen passen zich aan deze manier van zien aan waardoor ze zelf weinig tot geen problemen ermee hebben. Scheelzien dat ontstaat op volwassen leeftijd geeft over het algemeen wel dubbelzien.

Onderzoek

Tijdens het eerste bezoek doet de orthoptist verschillende onderzoeken zoals de oogstand bepalen met een fixatielampje, dieptezien, gezichtsscherpte en mogelijke brilafwijking meten met oogdruppels. Ook onderzoekt de oogarts de gezondheid van het oog. Het totale onderzoek inclusief het inwerken van de oogdruppels duurt ongeveer anderhalf uur. De vervolgcontroles duren ongeveer vijftien minuten.

Het druppelonderzoek wordt over het algemeen jaarlijks herhaald. De orthoptist geeft dat van tevoren aan. De totale duur is ongeveer één uur.

Behandeling

  • bril, als een brilafwijking wordt geconstateerd;
  • afplakken van het goede oog wanneer een lui oog is ontstaan (verbetert alleen het zicht en niet de oogstand);
  • operatie: kan pas plaatsvinden als de behandeling voor het luie oog is afgerond en er een storende cosmetische of functionele oogstand aanwezig is.

Folders

Meer informatie