Gebitsprothese

Snel naar

Laatste update 02 mei 2024

Een gebitsprothese (kunstgebit) is een hulpmiddel dat de functies die je eigen tanden en kiezen hadden zo goed mogelijk overneemt. Tanden en kiezen zijn van groot belang bij het kauwen en spreken. Daarnaast zijn ze belangrijk voor de eerste aanblik van je uiterlijk. Om een gebitsprothese voor jou passend te maken, worden een aantal stappen doorlopen.

Centrum  Bijzonder Tandheelkunde

Het Centrum Bijzondere Tandheelkunde (CBT) in het ETZ Elisabeth maakt je gebitsprothese. Je krijgt hiervoor ongeveer acht keer een vervolgbehandeling op het CBT. Hieronder zie je het stappenplan wat er bij elke afspraak gebeurt en wat de eventuele voorbereidingen zijn.

Stap 1: de eerste afdruk

Deze afspraak duurt ongeveer vijftig minuten. We nemen de maat van de boven- en/of de onderkaak om een afdruk te maken. Hiervoor maken we gebruik van een zo goed mogelijk passende lepel met een deegachtige roze vulling met pepermuntsmaak. Die wordt in de mond geplaatst, waarna de vulling kan opstijven. De afdruk van jouw kaak is nu te zien. Daarnaast maken we een afdruk van de oude bovenprothese. In overleg met de assistent en de tandarts kies je de kleur van jouw nieuwe tanden.

Stap 2: opnieuw een afdruk van de kaken

Er ligt een speciaal in het laboratorium op maat gemaakte paslepel klaar. Hierin doen we een zalfachtige blauwe pasta voor een nieuwe afdruk van jouw kaken. De afdruk van de kaak kan zo nog preciezer weergegeven worden. De pasta verandert in de mond tot een rubberachtig geheel en heeft geen smaak. Heb je implantaten, dan worden daar een soort hulpstukjes opgebouwd, die meegaan in de afdruk. Ook deze behandeling duurt ongeveer dertig minuten.

Stap 3: hoogtebepaling

Tijdens deze behandeling bepalen we de hoogte van de gebitsprothese. Je krijgt het gevoel dat je al tanden in je mond hebt. Daardoor bijt je anders dicht. We brengen verschillende gekleurde waslaagjes aan op de door het laboratorium gemaakte lepel. De tandarts meet de vorm en de stand van de kaak en de mond ten opzichte van de ogen op, zodat de prothese niet scheef komt te staan. De afspraak duurt opnieuw ongeveer dertig minuten.

Stap 4: de kaakbeweging meten

Je krijgt nu het pasmodel in de mond. De tandarts meet de beweging van jouw kaak op, zowel van links naar rechts als de beweging van voor naar achter. Daardoor kunnen bij het opstellen van de tanden en kiezen de bewegingen worden nagebootst. We spuiten een zalfachtige roze pasta (net als bij stap 2) tussen het boven- en ondermodel. Eventueel controleren we de opstelling van de voortanden en passen deze zonodig aan.

Stap 5: voorlopig pasmodel

Het voorlopige pasmodel, met de tanden in was gezet, is klaar. Het model wordt in de mond geplaatst en je kunt in de spiegel kijken wat je vindt van de kleur, de vorm en de stand van de tanden. Er kan nog van alles veranderd worden. Het is erg belangrijk dat bij deze afspraak iemand met jou meekomt die je goed kent en die samen met jou kan beslissen of de nieuwe prothese zo natuurgetrouw mogelijk overkomt.

Het model ligt volledig los in de mond, omdat de pasvorm nog aangepast moet worden. Het passen duurt ongeveer 15 minuten. Soms is één keer passen niet voldoende. Dan volgt een tweede pasafspraak. Indien nodig worden bestaande hulpstukken meegestuurd naar het laboratorium. De oude prothese zit nu weer een week los in de mond. Wordt bij jou een bruggetje (steg) tussen de implantaten gemaakt, dan duurt het minimaal tien werkdagen vanaf de pasfase totdat de prothese klaar is.

Stap 6: de nieuwe gebitsprothese

Jouw nieuwe gebitsprothese is klaar. Dat is wennen: het voelt anders aan, je ziet er anders uit en je praat misschien wat anders dan je gewend bent. Je raakt sneller gewend aan het praten met de nieuwe gebitsprothese als je hardop voor jezelf bijvoorbeeld de krant leest. ’s Nachts laat je de prothese uit, zodat het tandvlees tot rust komt.

Je maakt de prothese schoon met gewone zeep en een protheseborsteltje of een nagelborstel. Tandpasta en Steradent® zijn zeer slecht voor het behoud van de prothese. Je kunt bij de schoonmaak van je gebitsprothese deze producten beter niet gebruiken. Eén keer per week leg je de prothese ’s nachts in keukenazijn of in verdunde schoonmaakazijn. Daarna borstel je deze af onder stromend water. Om vallen en daardoor breken van de prothese te voorkomen, kun je het beste zorgen voor een zachte ondergrond of een met water gevulde wasbak.

Stap 7: controle

Je komt terug voor controle. Het is normaal dat zich wat drukplekken onder de prothese gevormd hebben. Daardoor kan het zijn dat er iets van de prothese afgeslepen moet worden. Het kan dat je nog vaker last krijgt van drukplekjes. Je kunt dan de prothese uitdoen en een telefonische afspraak maken met het Centrum Bijzondere Tandheelkunde om het probleem te laten verhelpen. Daarbij is het belangrijk dat je vanaf 24 uur voordat je de afspraak hebt, de prothese inhoudt. De tandarts kan anders niet precies zien waar de drukplaatsen zitten.

Heb je een gebitsprothese, dan kom je, in overleg met jouw eigen tandarts of tandprotheticus, minimaal eenmaal per jaar terug voor controle. Het maakt niet uit of de prothese wel of niet geplaatst is op implantaten. Als je implantaten hebt, mag je niet roken.

Meer informatie

Meer informatie over het specialisme Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie.